Erkek Çocuklarda Ergenlik

Seminifer tubulilerde lumen oluşu­mu başlaması (6 7 yaş)
Testislerin büyümeye başlaması
Primer spermatosit yapımı
Pubiste hafif kıllanma
Sekonder spermatosit yapımı
Skrotum derisinde kabalaşma ve rengin koyulaşması
Pubiste kaba ve kıvırcık kıllanma
Aksilla kıllanması

Överlerin büyümeye başlaması
Memelerin büyümeye başlaması
Pubiste hafif kıllanma
Memelerde daha belirgin büyüme
Areola’da pigmentasyon
Pubiste kaba ve kıvırcık kıllanma

1 2 yıl sonra• Larinkste büyüme ses çatlaması
• ilk ejakülasyon
* Yüz ve aksilla kıllanması
e Ter ve yağ bezlerinde büyüme ve
salgı artması
1 2 yıl sonra• Olgun spermatozoa
(ergenlik sonu)•Vücut kıllanması
•Cinsel olemnhık
Menarş (ilk menstrüasyon)
Pelvis çapında artma
Ter ve yağ bezlerinde büyüme
salgı artması
Cinsel olgunluk

FSH dan 1 2 yıl daha geç başlar ve erişkin dü­zeyine erişme de daha geç yaşta (16 17 yaş) olur. Testislerin Leydig hücrelerinden testoste­ron salgılanması, kanda LH artışını izler. Se­rum testosteron düzeyi, LH düzeyi ile direkt ilişki gösterir. Gonadotrop etkisiyle Leydig hüc­relerinden testosteronun yanısıra az miktarlar­da dihidrotestosteron, estrojen, 4 androstene dion ve dehidroepiandrosteron da salgılanır. Testosteronun bir bölümü, periferik dokuda di hidrotestosterona dönüşür. Testosteronun me tabolik bir ürünü olarak az bir miktar estradiol ve estron da açığa çıkar.
Ergenlik öncesinde gonad hormonlarının sal­gılanmasında gece gündüz farkı yoktur. Ergen­lik süreci ile birlikte, hormon salgılanmasında diurnal bir ritm oluşur. Uykuda LH ve testoste­ron salgılanması, uyanık duruma göre daha be­lirgin olur. Ergenlik öncesinde bireye GnRH uy­gulanmasıyla LH düzeyinde gözlenen hafif yük­selme, ergenlik sürecinde belirgin bir yanıta dö­nüşür.
5 7 yaşlarından başlayarak, başta dehidro­epiandrosteron (DHA) olmak üzere sürrenal kor teksten salgılanan androjen hormonların da kan düzeyi artmaya başlar. Bu hormonların, penis büyümesini ve kıllanmayı arttırıcı etkileri var­dır. Sürrenal korteksten androjen hormon salgı­sının artması ve bunun yol açtığı klinik belirtiler, ergenlik olayının bir parçasıdır ve «adrenarş» terimi ile tanımlanır. Sürrenal korteksten estro­jen de salgılanır. Erkek çocuklarda kan estrojen düzeyinin en Önemli bölümü sürrenal kaynaklı­dır.