Vakıflar kira geliri ne kadar?

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü için sahip olduğu gayrimenkuller de önemli bir gelir kaynağı. Vakıfların gayrimenkullerden elde ettiği kira geliri bugün 418 milyon.

 

Vakıflar Genel Müdürlüğü kaç gayrimenkule sahip?
İşte Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın açıklamalarına göre Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün başta gayrimenkul bilgileri ve kira geliri miktarları olmak üzere kendi öz kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdiği hizmetler hakkında açıklamada bulundu.

• Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2016 yılının ilk 10 ayında elde ettiği kira geliri toplam 481 milyon 47 bin 521 lira 91 kuruş.

• Genel Müdürlüğe ait 601 taşınmaz, kat karşılığı yöntemiyle değerlendirildi.

• Daire, dükkan, büro, villa apart daire ve özel okul olmak üzere toplam 3 bin 558 bağımsız bölüm, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kaldı.

• Ayrıca kuruma ait 314 taşınmaz, yapım karşılığı uzun süreli kiralama modeline göre turizm, kültür, eğitim, sağlık, sosyal, ticari tesis olarak değerlendirildi.

• Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde veya idaresinde olup, kiralanan bütün taşınmazların kira bedelleri online şekilde tahsis ediliyor.

• Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde 2016-2017 eğitim öğretim yılında, 300’ü yabancı uyruklu öğrenci olmak üzere 6 bin yükseköğretim öğrencisinin her birine 250 TL burs verdi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/vakiflar-kira-geliri-ne-kadar/

Turistik bölgelerde vakıf kiracıları için destek

Hükümet, İstanbul’daki Mısır Çarşısı gibi turistik bölgelerde faaliyet gösteren ve turizmde yaşanan sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren Vakıf kiracılarına “can suyu” olacak kira desteğini getirmeye hazırlanıyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle bu durumda olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira ödeyen esnafın, kira oranlarının yüzde 40-50 oranında düşürülmesi planlanıyor.

 

 

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan vakıflara ait gayrimenkuller turistik, eğitim ve ticari amaçlarla Vakıflar Genel Müdürlüğünce uzun süreli kiraya verilebilirken, buradan elde edilen gelirler de söz konusu taşınmazların ait olduğu vakfiyelere uygun bir şekilde hayır amaçlı kullanılıyor.

Özellikle İstanbul’daki Mısır Çarşısı ile Sultanahmet, Ortaköy gibi turistik alanlarda bulunan ve geçtiğimiz yıldan bu yana turizmde yaşanan sıkıntılardan ciddi bir biçimde etkilenen esnafa yönelik yeni bir çalışma başlatıldı.
Bu kapsamda, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kira ödeyen, tarihi ve turistik açıdan merkezi konumda olan yerlerde faaliyet gösteren esnafa, turizmdeki kayıplarını telafi edebilmesi amacıyla “kira desteği” sağlanması planlanıyor.

 

Kiralarda indirim gündeme gelecek
Bu destek ile esnafın Vakıflar Genel Müdürlüğüne ödediği kira miktarlarının, 2017 yılı süresince yüzde 40-50 oranında düşürülmesi üzerinde çalışılıyor.
Böylelikle restoran, dükkan, mağaza gibi alanlarda yer alan ve turizm alanında yaşanan sıkıntılar nedeniyle ciddi bir kayıp yaşayan esnafın, önümüzdeki bir yıllık süreçte kayıplarını telafi etmesine destek olunması hedefleniyor.

 

2018’de kiralar iki yıl önceki miktarlara göre güncellenecek
Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira ödeyen, turistik alanlarda yer alan esnafa sağlanması planlanan ikinci kolaylık ise 2018’de gündeme gelecek.
Yapılan planlamaya göre, 2017’de kira oranları yüzde 40-50 oranında düşürülen esnaf, 2018’de ise kiralarını 2016 yılındaki fiyatlar baz alınarak yapılan güncellemeyle ödeyecek.
– Planlama aşamasında olan ve son şekli önümüzdeki günlerde verilecek destek, yapılacak yasal düzenleme ile hayata geçirilecek.
Kira destekleri, Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira ödeyen tüm esnafı değil, turistik bölgelerde bulunan ve turizmde yaşanan olumsuzluklardan etkilenenleri kapsayacak.

 

Kaynak: AA

Kaynak: http://blog.zingat.com/turistik-bolgelerde-vakif-kiracilari-icin-destek/