Dr. Emin Kaya, horlama ile uyku apnesinin farklı olduğunu belirtiyor ve uyku sırasında nefes alıp verirken, hava akımında basınç artışına sebep olacak bir durum varsa, burun ve genizden geçen hava oradaki oluşumları, yumuşak damak ve küçük dili titreştirir. Bu titreşim sırasında oluşan sese horlama denir. Apnede ise solunum kısa bir süre durduğunu açıklıyor.
Kaya, burun etlerinde aşırı büyüme, geniz eti, kist veya tümör, dil ve dil kökünün büyük olması, fazla kilolar, yüksek tansiyon, kalp, akciğer, sinüzit gibi bazı hastalıklar ile anatomik bozuklukların uyku apnesine sebep olabileceğini belirtiyor ve uyku apnesinin birkaç çeşidinin olduğunu ifade etti. Hastalığın teşhisi için kişinin 1 gün uyku laboratuvarında izlenmesi gerektiğini söylüyor.
Uyku apnesi özellikle uzun yolda araç kullananlarda direksiyon başında uyuklamaya, trafik kazalarına sebep olabilir. Bunlar gün içinde uyuklayan, konsantrasyon zorluğu çeken, yaşam kaliteleri ve hatta cinsel yaşamları bozulmuş, unutkanlıktan şikâyet eden hastalardır. Sorunun kaynağını ve hastalığın tam evresini ortaya koyduktan sonra, beslenme ve yaşam biçimini değiştirmekle başlanır. Bazı ilaçlar hafif ve orta derece vakalarda işe yarayabilir. Cerrahi tedavinin amacı gevşek ve daralmış hava yollarını olabildiğince normale yakın ve açık tutmaktır