Barotravma ( Basınç travması )

Borunun görevi, orta kulaktaki basıncı kulağın dışındaki basınçla aynı tutmaktır.Kimilerinde, östaki borusu görevini yerine getirmez ya da soğuk, allerji ya da enfeksiyon nedeniyle geçici olarak tıkanmıştır. Bu gibi durumlarda, ani bir hava basıncı değişikliğinde (uçağın yere inmesi veya tüple dalış yaparken), sorunlar gelişebilir. Orta kulak­taki basınçla, kulağın dışın­daki basınç arasında bir denge­sizlik vardır.

Kulak zarı, dışarı­daki basıncın artması sebebiyle içe doğru gömülür.Kimilerinde, östaki borusu görevini yerine getirmez ya da soğuk, allerji ya da enfeksiyon nedeniyle geçici olarak tıkanmıştır. Bu gibi durumlarda, ani bir hava basıncı değişikliğinde (uçağın yere inmesi veya tüple dalış yaparken), sorunlar gelişebilir. Orta kulak­taki basınçla, kulağın dışın­daki basınç arasında bir denge­sizlik vardır. Kulak zarı, dışarı­daki basıncın artması sebebiyle içe doğru gömülür.

SEMPTOMLAR

Çoğu zaman, hafif olan belirtiler, tıkanma, kulakta basınç hissi ya da kulağınızı açma ihtiyacı hissi şeklindedir.

Daha ciddi belirtiler ise, duyma kaybı, sersemlik hissi, orta kulakta sıvı ya da kan toplan­ması, ciddi ağrılar şeklindedir. Ayrıca, kulak zarı yırtılması bile oluşabilir, bu durumda sıvı ya da kan kulaktan çıkar.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Barotravma nüksederse veya ağrmız olursa veya uçaktayken basmç hissederseniz, dekonjestan bir hap alınız ve uçağa binmeden bir saat önce dekonjestan burun spreyi kullanınız.

Nazal Konjesyon İle Uçmak Veya Tüplü Dalış:

Dr.Ota’ntn Tavsiyesi

Kulak enfeksiyonunuz varsa, uçağa binmemelisiniz veya tüplü dalış yapma­malısınız zira barotravmaya maruz kalabilirsiniz (bkz. solda). Soğuk algın­lığınız, allerjiniz veya nazal konjesyonunuz varsa ve barotravma riski olmadan, rahatsızlık hissetmeden uçağa binebilecek durumda olup olmadı­ğınızı ya da tüplü dalış yapıp yapamayacağınızı öğrenmek isterseniz, aşağı­daki testi yapınız: Yüksek bir binanın üst katından asansöre bininiz. Aşağı inerken, barotravma bahsinde sözü edilen yöntemle, kulaklarınızdaki basıncı ve kulağınızın dışındaki basıncı dengelmeye çalışınız.

Kulaklarınızı açamıyorsanız, uçağa binmemeli ya da tüplü dalış yapmamalısınız. Binanın en üst katından en alt katına inerken, asansörde yatıştıramayacağınız hiçbir basınç ya da ağrı olmazsa, asansöre geri dönün ve kulaklarınıza basıncı eşitleme şansı verecek kadar kattan bir daha inin.

Kamçı Travması ( Yaralanması )

SEMPTOMLAR
Genellikle kamçı travması (yaralanması), bir iyileşme döneminin ve bunun birkaç gün sonrasında da ağrının tekrar takip ettiği geçici bir ağrı ve sertlik olarak kendini gösterir. Ağrı giderek artabilir; bazen başın arka tarafında, göğüs kaslarında ve bir ya da her iki omuz ya da üst kolda da hissedilebilir.  Boynunuz hassaslaşabilir ve şişebilir;  yanlara çevirdiğinizde acıyabilir. Şiddetli bir kırbaç hareketine benzeyen bu hareket, servikal (boyun) omurilikteki diskleri sıkıp dışarı doğru çıkmalarına ve bir sinire baskı yapmalarına neden olarak şiddetli ağrıya yol açabilir. Omurgadaki , omurlar da kırılabilir ya da ağrılı bir şekilde yerlerinden oynayabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
En hafif kamçı travmalar (yaralanmalan), birkaç günlük bir dinlenmeden sonra iyileşir.  Ağn için aspirin ya da başka bir ağrı kesici alınız. Boynunuz sürekli olarak acırsa; başınızı çevirdiğinizde kas spazmları oluşursa ya da bu spazmlar omuz ve üst kolunuza da yayılırsa, doktorunuzla iletişime geçiniz. Kas gevşetici ilaçlar ve yumuşak bir boyunluk reçete edilebilir. Boyunluk kaslarınızın ağırlığını alarak dinlenmelerine müsaade eder.

Spor yapmaktan, ağır alışveriş torbaları taşımaktan ve iyileşmeyi engelleyecek fiziksel olarak zorlu diğer hareketlerden kaçınınız. Kasların iyileşmesi 2 ila 3 hafta; yırtılan ligamentlerin iyileşmesi ise daha uzun bir zaman alır.

İyileşme başlar başlamaz doktorunuz, hareket açıklığı giderek artan egzersizler önerebilir. Bu hareketler başlangıçta acı verebilir. İncinen kaslar gerilir ve zamanla kısalıp esnemeye karşı daha dirençli bir hal alır. Bu nedenden ötürü, egzersizleri doktorunuzun önerdiği kadar sık yapmanız çok önemlidir. Ciddi kırıklar ya da incinmeler için acil cerrahi müdahale gerekebilir.