Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Bağışıklık sisteminin görevi bizi hastalıktan korumak ve eğer hastalık meydana gelirse onu tedavi etmektir. Bu durumda sağlıklı bir bağışıklık sistemi sağlıklı kalmamıza yardımcı olmak için sahip olmamız gereken önemli şeydir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ELEMANLARINI DESTEKLEME

Bağışıklık Sistemini GüçlendirmeBağışıklık sistemimizin özgün elemanlarından bazıları timus, dalak, lenf sistemi, lenf düğümleri, bademcikler, karaciğer, kör bağırsak (temelde büyük bir lenf düğümüdür) ve kemik iliğidir. Timus bağışıklık faaliyetini düzenler. Dalak yıpranmış kırmızı kan hücrelerini ve pıhtılaşma elemanlarını uzaklaştırır ve yayılan bakterilerin tutulmasını ve ortadan kaldırılmasını sağlar. Karaciğer kandaki şehirleri temizler ve temelde vücudun kanalizasyon sistemi olan, lenf sistemi içinde dolaşan sıvıyı, vücut lenfasının önemli bir kısmını üretir. Bu sistem kan damarlarına paralel seyreder; o depolar, filtre eder ve özellikle ölü bakteriler ve etkin hastalıklar sırasında yıkılan beyaz kan hücreleri kalıntılarını uzaklaştırır. Lenf düğümleri lenf kanallarının büyük keşime yerleridir ve lenf sistemi boyunca oluşan artıkları depolarlar veya dağıtımını yaparlar.

Lenf düğümleri çok miktarda atık madde işlemek zorunda kaldığında şişmeye meyillidirler, tıkanırlar ve dokununca acırlar ve atık işlemesi durur. Düğümlerin açık tutulması vücudun enfeksiyonları çok çabuk alt etmesine yardımcı olur. Lenf düğümleri de (timus bezi gibi) bağışıklık sistemimizin etkili elemanları olan lenfosit adı verilen özgün beyaz kan hücrelerini üretir.

Kemik iliği ve bir ölçüye kadar timus enfeksiyonlara karşı savaşmak için diğer tip beyaz kan hücrelerini üretir. En önemlilerinde iki tanesi fagositler ve nötrofillerdir. Fagositler üç biçimde bulunurlar; monositler, makrofajlar ve granülositler. Makrofaj olarak yabancı maddeleri aramak için vücudu dolaşırlar, yayılan bakterileri yutarlar ve enfeksiyonlar sırasında ve sonrasın da hız kan hücreleri ve bakteri artıklarının temizlenmesine yardım eder. Onlar hastalık yapıcı organizmaların varlığında bakterilere saldıran ve yok eden nötrofilleri de alarma geçirirler. Bu tüm bağışıklık karmaşasının bütün farklı kısımları teklenebilir ve sağlıklı tutulabilir.

Yeniden Canlandırma Stratejileri
Geçen son otuz yıl boyunca tüm sağlık ve canlılığın yaratılması ve sürdürülmesinin neleri içerdiği konusunda çok büyük araştırmalar yapılmıştır.Bu baskılanmış veya hasar görmüş bir bağışıklık sistemini yenilemek ve yeniden canlandırmak veya zaten sağlıklı olan bir sistemin işlemeye devam etmesini ağlamak için nelerin yapılabileceğini içerir. Bu ölçüler kabaca üç kategoriye ayrılır:Şifalı bitkiler, gıdalar ve vitaminler, ve yaşam biçimi tercihleri.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN BİTKİLER

Bağışıklık sistemini güçlendirme, onarma veya etkinleştirmek söz konusu olduğunda pek çok bitki ön plana çıkar. Hepsi uzun süreli kullanılabilir; çok azı bir miktar yan etkiye sahiptir. Bazılarının belli organizmalara karşı etkin olmalarına rağmen, onların gücü bağışıklık sisteminin değişik etkilerini arttırmak, vücuttaki özel organların zehirlere veya hastalıklara karşı koruyucu etkinlik sunmaları, tümör önleyici etkinlik veya güçsüz kalmış bir vücut veya bağışıklık sistemini güçlendirme ve yenilemekte yatar. Bu bağışıklık sistemi bitkilerin pek çoğu gerilim giderici için bitki olarak da kabul edilirler. Vücudu stresin etkilerinden korur bir görünüm sergilerler.Ve stres zaman içinde bağışıklık sistemini gerçekten yetersizliğe sokacaktır.

Sıtma Otu (Eupatorium perfoliatum)

Etkileri: Bağışıklık uyarıcı (fagositozu ekinakanın dört katı arttırır), terletici, ateş düşürücü, örtücü zar toniği, düz kas gevşeticisi, iltihap giderici, hücre zehiri, hafif kusturucu, yüzeysel dolaşım uyarıcısı, mide için acı madde.

Etkiledikleri:Eupatorium’ların pek çoğu Staphylococcus aureus ve seudomonas Aeruginosa’ya karşı etkili olmalarına rağmen sıtma otu etkili değildir. Geleneksel olarak dang humması, sıtma, zatürre, soğuk algınlığı ve grip için kullanılmıştır, benim bildiğim kadarı ile sıtma ve dang humması etkenlerine karşı tesir edilmemiştir.Deneysel olarak gücü,ağrı gidermek ve bağışıklık uyarmak, örtücü zar sistemleri için bir tonik ve ateş düşürmek gibi görünmektedir.

Sıtma Otu Hakkında

Kuzey Amerika’ya özgü olan bitki, yerli insanlar tarafından yüzlerce, hatta binlerce yıl tekrarlayan ateşler ve üşümeler, kemik ağrıları, zayıflık ve düşkünlük halleri için kullanılmıştır. İlginç bir biçimde, bütün Eupatorium türleri dünyanın her tarafında benzer şekillerde kullanılmışlardır. Diğer türler, soğuk algınlığı ve grip için kullanılmalarına rağmen, öncelikle idrar yolları hastalıkları ve ürik asid problemleri (Joe Pye otu, kum otu gibi) için kullanılma eğilimindedirler.

Sıtma otunun (ve diğer pek çok Eupatorium türlerinin bütün dünyada panzehir olarak yılan sokmalarına karşı kullanılması da ilginçtir. Ekinaka da benzer şekilde kullanılır ve ekinaka gibi, sıtma otu da fagositozu uyarır; sayısı ve saldırganlığı.)

Yan Etkiler ve Kullanılmayacağı Durumlar

Çok miktardaki sıcak haşlama kusmaya neden olabilir; bunun dışında hiçbir yan etkisi yoktur.Taze bitkinin ineklerde ve bulaşık sütü içen kişilerde “süt rahatsızlığına” neden olan trematol içerdiği bildirilmektedir. Benim araştırmalarım trematol’ün Eupatorium rugosum, beyaz yılan otunda bulunduğu ve sıtma otunda mevcut olmadığıdır. Önemli miktardaki klinisyen taze sıtma otu tentürünün en iyisi olduğunu kabul etmekte ve kuru bitkinin çay olarak kullanılması gerektiğine inanmaktadır.

Artan sayıdaki şifalı bitki uygulayıcısı sıtma otunun güvenilir ve etkili bir bağışıklık uyarıcısı olduğunu bildirmektedirler, özellikle de hemen düzelmeyecek olan enfeksiyonlarda. Böylece, eğer kemik ağrısı ile birlikte ateşli bir hastalık nedeni ile rahatsızsanız, neredeyse iyileşip, sonra hastalık tekrar tekrar yeniliyorsa, zayıf ve düşkünlük hali hissediyorsanız ve zihni bir gerçek dişilik duygusu taşıyorsanız, sıtma otu kullanma gereksiniminiz var demektir. O, tam bir hastalık tablosu geliştiyse, üst solunum yolları enfeksiyonları için ekinakadan çok daha iyiymiş gibi görünmektedir.

Sıtma Otunun Alternatifleri
Ekinaka, meyan.

Hazırlama ve Dozaj

Sıtma otu çay veya tentür olarak alınabilir.

Not: Sıtma otu sıcakken sadece terleticidir ve etkin enfeksiyonlar, üşümeler ve ateşler için sıcak olarak tüketilmelidir.

Bütün Bitkilerden Hazırlanan Yara Merhemleri

Yara Tozu

*25 gr altınmühür kökü,
*25 gr usnea,
*25 gr ekinaka kökü veya tohumu ,
*25 gr okaliptüs yaprağı ,
*25 gr ardıç yaprağı.

Hazırlanışı:
1. Bütün bitkileri olabildiğince ince toz haline getirin. Ben genellikle havanla başlayıp kahve değirmeni ile devam ederim.
2. Bitkiler toz haline geldikten sonra ince bir elekten eleyin.
3. Bu tozu dondurucuda veya güneş ışığından uzakta çok iyi kapanan bir kapta saklayın. Bitki tozları iyi korunmazlarsa güçlerini oldukça çabuk kaybederler. En azından, bu karışım donmuş halde değilse 6 ayda bir yenilenmelidir; donmuş halde ise, en az yılda bir yenilenmelidir.

Kullanım: Toza ihtiyaç olduğunda, ıslak yaraların üzerine bol bol serpin. Kanamayı durduracak, enfeksiyonu önleyecek ve hücre bağlanmasını uyaracaktır. Enfekte, sızan, iltihap dolu yaralar açılmalı ve temizlenmelidir ve gerek duyuldukça toz yaranın üzerine bol bol serpilmelidir. Yara bir defa temiz olarak iyileşmeye başladığında müdahale edilmemelidir.Örneğin kaşınmamalı veya tekrar açılmaya çalışılmamalıdır; sadece gerektikçe daha fazla yara tozu serpilmelidir.

Bu ayni formül atlet ayağı mantar hastalıklarında ayakların üzerine veya ayakkabıların içine ve çoraplara serpilebilir.

Meyan ( Glycyrrhiza Glabra)

Etkiledikleri: Sıtma, verem, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Streptococcus sobrinus, S. mutans, Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Candida albicans, Vibrio chofera, Trichophyton mentagrophytes, T. Rubrum, Toxocara canis.

Etkileri: Antioksidan, idrar önleyici, düz kas gevşetici, spazm çözücü, bağışıklık uyarıcı (interferon yapımını uyarır, antibadi yapımını arttırır, fagositozu uyarır, stresi giderir, adrenal bezleri dengeler, timüsü uyarır), ülser önleyici, iltihap giderici, tümör önleyici, serbest radikalleri önler, karaciğer zehirlerini önler, sıtma önleyici, radyasyon etkilerini önler, hafif müshil, balgam söktürücü, kaydına, bağışıklık düzenleyici, kan şekeri yükselmesini önleyici, mide salgılarını azaltır, pankreas salgılarını uyarır.

Meyan Hakkında

Meyan şekerlemelerde de kullanılan oldukça dikkat çekici bir bitkidir. Meyanı öncelikle bir antibiyotik bitki olarak düşünmememe rağmen, özellikle etkili olduğu organizmaların listesi etraflı ve iyi belgelendirilmiştir. O genellikle,etkileyici bir antibakteriyel etkinliğe sahip ve diğer bitkilerin etkilerini arttıran bir bağışıklık sistemi uyarıcısıdır.

Meyanın bariz bir üstünlüğü tadıdır. Şekerden elli defa daha bitki formüllerinin kötü tadını düzeltmeye yardım eder, onları çocuklar ve içlerinde çok güçlü çocuklar bulunan yetişkinler için alınabilir hale getirirler. (Ağı adamlar genellikle bitkisel ilaçlarını acı severler!)

Pek çok bitkinin aksine, meyan uzun süreli bir insan deneylet tarihine sahiptir; onun yan etkileri ve güçleri iyi belgelendirilmiştir.O üst solunum yolları enfeksiyonları, öksürükler, soğuk algınlıkları ve mide-bağırsak kanalının herhangi bir yerinde, özellikle de midedeki ülserler için bire birdir. Hasar görmüş böbrek üst bezlerinin tamirinde çok faydalıdır, ve bu tüm sistemin sağlığı ve canlılığını yenilemeye yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin en önemli organlarından biri olan timus’u uyardığını belirten güçlü işaretler vardır, aynı konuda fareler üzerinde yapılan deneylerde aşırı dozların organı mahvetmeye başladığı ve ağırlığında azalmaya neden olduğu da gösterilmiştir. Bilimsel çalışmalar meyanın beyaz kan hücrelerinin yapımını ve etkinliğini arttırdığını, vücutta interferon üretimini uyardığını ve antibadi oluşmasını kolaylaştırdığını göstermiştir. Pek çok çalışma onun aynı zamanda bariz bir bağışıklık düzenleme etkinliğine sahip olduğunu da göstermiştir. Bu, eğer bağışıklık sistemi aşırı etkin ise, meyan onu sakinleştirir; eğer yeterli etkinlik göstermiyor ise, onu güçlendirir.

Meyanın bariz yorgunluk giderici ve stres azaltıcı etkileri olduğu gösterilmiştir ve canlılar üzerindeki çalışmalar kanser tümörlerine karşı güçlü etkinlik ve radyasyon etkilerinden bir miktar koruma işlevi göstermiştir. Belki de o kendisini menapoz için yararlı bir bitki yapan östrojen etkileri ve mide oniki parmak bağırsağı ülserlerinde onu tercih edilen bitki yapan ülser önleyici etkileri ile daha iyi tanınmaktadır. Balgam sökmeyi uyarması ve örtücü zar sisteminin güçlü bir iyileştiricisi olarak, üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde uzun bir geçmişi vardır.

Meyanın en iyi kullanılış şekli, özellikle özgün olduğu bakteriler için başka bitkiler ile karışım halinde kullanılmasıdır. Ilımlı bir şekilde uygun dozlarda kullanıldığında, meyan şifalı bitkiler ailesinin en güçlü üyelerinden biridir. O, herhangi bir örtücü zar enfeksiyonu, kanser, ışın tedavisi, genel yorgunluk veya bağışıklık baskılanması için özellikle faydalıdır.
Aşırı kullanım veya yüksek dozdan kaynaklanan olası yan etkiler nedeni ile, kullanımında dikkatli davranılmalıdır.

Hazırlama ve Dozaj
Çay, kapsül, tentür olarak kullanılır.

Tentür: Kurutulmuş kök, %50’lik alkol ile 1:5, günde 3 faya kadar 30 ila 60 damla.
Çay: 240 ml suya 1 ila 1 çay kaşığı toz kök, 15 dakika demleyin, süzün. Günde 3 bardağa kadar için.
Kapsül: Günde 2 ila 8 çift kaplı kapsül.

Yan Etkiler ve Kullanılmayacağı Durumlar

Hipertansiyon, potasyum eksikliği, hamilelik ve sodyum fazlalığı ve östrojen veya kortikositeroid tedavisi altında olanlarda kullanılmamalıdır. Bitkisel Tonik Tedavileri (Wings Books, 1993) adlı kitabında Daniel Movvrey, meyanın yan etkilerinin meyan çözeltilerinden kaynaklandığını ve hiç birinin kapsül halinde kullanılan tam bitkiden (ezilmiş kök) kaynaklanmadığını öne sürmektedir. Benim yan etki olarak bulduğum kayıtlar genellikle meyan şekeri ve çözeltileri içindir. Movvrey, meyanın bu yan etki yapma eğiliminin elde edilen çözeltilerin yan etkilerini azaltan diğer birleşikleri de içeren bitkinin tamamını kullanmayı desteklediğini öne sürmektedir.

Kuzey Amerika’da yabani olarak bulunan Amerikan türleri, tatlı olmamalarına rağmen güvenli olarak kullanılabilirler.

Buhar Ve Yıkama Suyu Hazırlama

Bu tarif eğer istenirse taze bitkiler veya esans yağları ile hazırlanabilir. Esans yağlarını yerine koymak için 1 lt suya; biberiye, adaçayı, ardıç, okaliptüs veya bergamot esans yağlarının her birinden 30’ar damla ilave edin.

*60 gr genç okaliptüs yaprağı, kuru
*30 gr adaçayı yaprağı, kuru
*30 gr ardıç yaprağı veya yemişi, kuru
*4 lt su.

1. Bitkileri suyun içine koyun (cam, paslanmaz çelik veya seramik kaplı bir kap) ve hızlı ateşte kaynatın.
2. Ateşten indirin, başınızı buharın üzerinde tutun ve başınız ile buhar kabını büyük bir havlu ile örtün. Buharı derin derin akciğerlerinize çekin.
3. Tekrar ateşe koyun ve gerektikçe tekrarlamak için bitkileri kaynatın. Güçlü kokuları hissedilir şekilde azalmaya başladığında taze bitkiler ilave edin.