Meyan ( Glycyrrhiza Glabra)

Etkiledikleri: Sıtma, verem, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Streptococcus sobrinus, S. mutans, Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Candida albicans, Vibrio chofera, Trichophyton mentagrophytes, T. Rubrum, Toxocara canis.

Etkileri: Antioksidan, idrar önleyici, düz kas gevşetici, spazm çözücü, bağışıklık uyarıcı (interferon yapımını uyarır, antibadi yapımını arttırır, fagositozu uyarır, stresi giderir, adrenal bezleri dengeler, timüsü uyarır), ülser önleyici, iltihap giderici, tümör önleyici, serbest radikalleri önler, karaciğer zehirlerini önler, sıtma önleyici, radyasyon etkilerini önler, hafif müshil, balgam söktürücü, kaydına, bağışıklık düzenleyici, kan şekeri yükselmesini önleyici, mide salgılarını azaltır, pankreas salgılarını uyarır.

Meyan Hakkında

Meyan şekerlemelerde de kullanılan oldukça dikkat çekici bir bitkidir. Meyanı öncelikle bir antibiyotik bitki olarak düşünmememe rağmen, özellikle etkili olduğu organizmaların listesi etraflı ve iyi belgelendirilmiştir. O genellikle,etkileyici bir antibakteriyel etkinliğe sahip ve diğer bitkilerin etkilerini arttıran bir bağışıklık sistemi uyarıcısıdır.

Meyanın bariz bir üstünlüğü tadıdır. Şekerden elli defa daha bitki formüllerinin kötü tadını düzeltmeye yardım eder, onları çocuklar ve içlerinde çok güçlü çocuklar bulunan yetişkinler için alınabilir hale getirirler. (Ağı adamlar genellikle bitkisel ilaçlarını acı severler!)

Pek çok bitkinin aksine, meyan uzun süreli bir insan deneylet tarihine sahiptir; onun yan etkileri ve güçleri iyi belgelendirilmiştir.O üst solunum yolları enfeksiyonları, öksürükler, soğuk algınlıkları ve mide-bağırsak kanalının herhangi bir yerinde, özellikle de midedeki ülserler için bire birdir. Hasar görmüş böbrek üst bezlerinin tamirinde çok faydalıdır, ve bu tüm sistemin sağlığı ve canlılığını yenilemeye yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin en önemli organlarından biri olan timus’u uyardığını belirten güçlü işaretler vardır, aynı konuda fareler üzerinde yapılan deneylerde aşırı dozların organı mahvetmeye başladığı ve ağırlığında azalmaya neden olduğu da gösterilmiştir. Bilimsel çalışmalar meyanın beyaz kan hücrelerinin yapımını ve etkinliğini arttırdığını, vücutta interferon üretimini uyardığını ve antibadi oluşmasını kolaylaştırdığını göstermiştir. Pek çok çalışma onun aynı zamanda bariz bir bağışıklık düzenleme etkinliğine sahip olduğunu da göstermiştir. Bu, eğer bağışıklık sistemi aşırı etkin ise, meyan onu sakinleştirir; eğer yeterli etkinlik göstermiyor ise, onu güçlendirir.

Meyanın bariz yorgunluk giderici ve stres azaltıcı etkileri olduğu gösterilmiştir ve canlılar üzerindeki çalışmalar kanser tümörlerine karşı güçlü etkinlik ve radyasyon etkilerinden bir miktar koruma işlevi göstermiştir. Belki de o kendisini menapoz için yararlı bir bitki yapan östrojen etkileri ve mide oniki parmak bağırsağı ülserlerinde onu tercih edilen bitki yapan ülser önleyici etkileri ile daha iyi tanınmaktadır. Balgam sökmeyi uyarması ve örtücü zar sisteminin güçlü bir iyileştiricisi olarak, üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde uzun bir geçmişi vardır.

Meyanın en iyi kullanılış şekli, özellikle özgün olduğu bakteriler için başka bitkiler ile karışım halinde kullanılmasıdır. Ilımlı bir şekilde uygun dozlarda kullanıldığında, meyan şifalı bitkiler ailesinin en güçlü üyelerinden biridir. O, herhangi bir örtücü zar enfeksiyonu, kanser, ışın tedavisi, genel yorgunluk veya bağışıklık baskılanması için özellikle faydalıdır.
Aşırı kullanım veya yüksek dozdan kaynaklanan olası yan etkiler nedeni ile, kullanımında dikkatli davranılmalıdır.

Hazırlama ve Dozaj
Çay, kapsül, tentür olarak kullanılır.

Tentür: Kurutulmuş kök, %50’lik alkol ile 1:5, günde 3 faya kadar 30 ila 60 damla.
Çay: 240 ml suya 1 ila 1 çay kaşığı toz kök, 15 dakika demleyin, süzün. Günde 3 bardağa kadar için.
Kapsül: Günde 2 ila 8 çift kaplı kapsül.

Yan Etkiler ve Kullanılmayacağı Durumlar

Hipertansiyon, potasyum eksikliği, hamilelik ve sodyum fazlalığı ve östrojen veya kortikositeroid tedavisi altında olanlarda kullanılmamalıdır. Bitkisel Tonik Tedavileri (Wings Books, 1993) adlı kitabında Daniel Movvrey, meyanın yan etkilerinin meyan çözeltilerinden kaynaklandığını ve hiç birinin kapsül halinde kullanılan tam bitkiden (ezilmiş kök) kaynaklanmadığını öne sürmektedir. Benim yan etki olarak bulduğum kayıtlar genellikle meyan şekeri ve çözeltileri içindir. Movvrey, meyanın bu yan etki yapma eğiliminin elde edilen çözeltilerin yan etkilerini azaltan diğer birleşikleri de içeren bitkinin tamamını kullanmayı desteklediğini öne sürmektedir.

Kuzey Amerika’da yabani olarak bulunan Amerikan türleri, tatlı olmamalarına rağmen güvenli olarak kullanılabilirler.