Larenjit, ses tellerini kaplayan 2arın iltihaplanıp, şişmesidir; daha az titreşim yapar ve bu da daha az ses üretilmesine sebep olur.Gırtlağın tahriş olması nezleden, mide asidinin geri çıkmasından, bronşitten, gripten ve akciğer iltihabından olur. Diğer sebepler, bağırmak, çok konuşmak, kirli hava ya da kimyasal solumak ya da çok fazla içki veya sigara içmektir. Viral larenjit, genellikle, kendiliğinden, 1 ile 3 hafta arasında iyileşir.
Sebebi ne olursa olsun, sesinizi dinlendirmeli, buhar solumak ve her türlü tahrişi dindirmek için sıcak sıvılar içmelisiniz. Larenjitiniz içki, sigara, fazla mide asidi veya sesinizi uygun biçimde kullanmamanızdan kaynaklanıyorsa, sebep olan maddeyi ya da aktivititeyi ortadan kaldırın. Bir ses öğretmeni, uygun yöntemle konuşmamaktan kaynaklanan larenjiti önlemek için size yardımcı olabilir.
Farenjit ve Streptokok Boğaz Ağrısı
Boğazın ağrıması ve tahriş olması (farenjit olarak da adlandınlır) boğazınız enfekte olduğu zaman oluşur. Muhtemelen, virüsler boğazın daha fazla ağrımasına sebep olur, bakteriler de boğazı enfekte eder. En çok bilinen bakteryel enfeksiyona – streptokok boğaz ağrısı – streptokok bakterileri sebep olur. Bununla beraber, son yıllarda, farenjite aslında başka bekterilerin yol açtığı öğrenilmiştir. Ayrıca aft (ağızda çıkan küçük yara), postnazal sızma, iritanlar (tahriş ediciler) içine çekmek (tütün içmek gibi) ve çok kuru hava teneffüs etmek de farenjite sebep olur.Birçok farenjit vakası yumuşak, geçici enfeksiyonlardan olşur ancak buna karşın enfeksiyon ciddi ve endişe vericidir.
SEMPTOMLAR
Genellikle farenjit, boğazda hafif bir gıdıklanma hissiyle başlar ve hızla artan ağrılı bir tahrişe dönüşür, sıklıkla başka beliritleri de vardır. Çok defa farenjit, tedavisiz iyileşir. Bir haftadan fazla süren, ciddi bir farenjit durumunuz varsa; yutkunma, nefes alma veya ağzınızı açmada zorluk çekiyorsanız; mafsal ağnnız, kulak ağrınız, döküntü ve 101 s F’tan fazla ateşiniz varsa; veya boğazınız ağnyor ve stretokok olan biriyle yakınlaştıysanız, doktorunuzu arayın.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Boğazınızı inceledikten sonra doktorunuz, tümünü olmamakla beraber bakterileri en iyi belirleyen yöntem olan, boğaz kültürü yapabilir. Boğaz ağrınız ısrar ederse, doktorunuz bazı özel kültürler de alabilir.
Değişik olarak, doktorunuz “hızlı streptokok” testi yapabilir. Bu test gereklidir zira, pozitif çıkarsa, doktorunuz beklemeden stretokokal boğaz ağrınız olduğunu söyleyebilir ve hızla tedaviye başlar (hızlı testin sonuçları 5 ile 15 dakika arasında çıkar).
Testin sonucunun negatif çıkması, streptokokun yanısıra, başka bakteryel enfeksiyonlar olduğu anlamına gelir. Boğaz kültürünün sonucu negatif olsa bile, doktorunuz vücudunuzun genel durumunu ve belirtileri değerlendirerek, antibiyotik yazabilir.Streptokok boğaz ağrısının tedavisi sadece ağrıyı dindirmek açısından önemli değildir ancak, tedavi edilmemiş streptokok boğaz ağrısı nefrite ve romatizmal ateşe yol açabilir. Bu komplikasyonlar her ne kadar 50 yıl öncesine göre daha az görülse de, hâlâ oluşabilmektedir. Doktorunuz antibiyotik yazacak olursa, kendinizi iyi hissetseniz bile, tüm kutuyu bitirmelisiniz. İlacı erken bırakmak, bakterilere yeniden birleşip ciddi komplikasyonlara yol açma izni verir.
Viral enfeksiyona bağlı boğaz ağrısının tedavisi yoktur. Her halükârda mononükleozunuz yoksa, boğaz ağrınız genellikle tedavi olmaksızın 1-2 hafta içinde geçecektir.Rahatsızlığı dindirmek için kullanılan ev reçetelerinin içinde, buhar solumak, boğaz pastili kullanmak, tuzlu suyla gargara yapmak ve aspirin içmek (20 yaşm altındaysanız, Reye sendromu riskinden dolayı, aspirin almayınız) veya ağrı için parasetamol (aseta-minofen) almak bulunur.