2016 yılında gayrimenkulde neler olacak?

Gayrimenkul sektörü, ülke ekonomisinin lokomotif füçlerinden biri olarak her yıl daha da büyük bir paya sahip olmayı başarıyor. Özellikle birikimini değerlendirmek ve kazanç sağlamak isteyenler için de tercih edilen bir yatırım aracı… Peki 2016’da gayrimenkul sektörünü hangi gelişmeler bekliyor?


2016’da gayrimenkul yatırımlarını etkileyecek 5 yenilik

İşte Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun’un yorumlarıyla, 2016 yılında gayrimenkul sektöründe gerçekleşmesi beklenen 5 öngörü:

• Kentsel dönüşüm projeleri hız kazanacak ve markalı konut projeleri ile yeni yerleşim merkezleri oluşacak.

• 2016 yılında gayrimenkul sektöründe yüzde 5-6 büyüme yaşanacak.

• Markalı konut projeleri, 2016 yılında da gayrimenkul trendlerini belirlemeye devam ederken, sektörel büyümede etkin rol oynayacak.

• Uluslararası arenada da yabancı yatırımcılar Türkiye’yi gayrimenkulde tercih etmeye devam edecek.

• 3. Boğaz Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Finans Merkezi, Galataport, Haliçport gibi mega projeleri sektöre yeni bir ivme kazandıracak.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016-yilinda-gayrimenkulde-neler-olacak/

Konut satış fiyatları en çok Muğla’da arttı

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Emlak Endeks 2016 Mayıs ayı raporu açıklandı. 2016 Mayıs ayı verilerine göre konut satışı fiyatlarında Muğla, konut kira fiyatlarında ise Ordu en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu. 

REIDIN Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeks 2016 Mayıs ayı verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.79 artış gösterdi. 

 

Muğla, konut satış fiyatların en çok yükseldiği şehir

Mayıs ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 2.33 oranında artış gösterdiği Muğla, fiyatların en çok yükseldiği şehir olarak öne çıktı. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 1.10 oranıyla Amasya oldu.

 

Kira artışında Ordu yükselişte

Mayıs ayında, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki kiralar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.33 artış gösterdi. Bu oran 30 büyükşehir için yüzde 20.48 oldu.

Mayıs ayında Ordu’da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.26 oranında artarak Ordu’yu kiraların en çok yükseldiği şehir yaptı. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 1.44’le Bolu oldu.

 

Mayıs 2016 yeni konut fiyat endeksi sonuçları

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 Mayıs ayı sonuçlarına göre, yeni konutların fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,91, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 70,20 oranlarında artış gerçekleşti. 

 

2016 Mayıs ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre; 

• İstanbul Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.11, Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.12.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 8.8 puan yükseldi.

• Konut tiplerindeki artış miktarları 1+1’lerde yüzde 0.66, 2+1’lerde yüzde 0.99, 3+1 konutlarda yüzde 2.01 ve 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.33 oranında oldu.

• Konut büyüklüklerinde yaşanan gelişmelerse şöyle gerçekleşti: 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.68 artış, 76-100 metrekare arası konutlarda yüzde 0.24 azalış, metrekaresi 101-125 aralığında değişen konutlarda yüzde 1.80 azalış, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 1.97 oranında artış, 151 metrekare ve üstünde büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.27 oranında artış görüldü.

• Mayıs ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 25’i bitmiş konut stoklarına ait. Aynı ayda, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasılarında satılan konutların yüzde 23’ü bitmiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konut alanların yüzde 23’ü yabancı yatırımcı

Markalı projelerle ilgili ise Mayıs ayında;

• Konutların yüzde 99.5 oranlık kısmı yüzde 1 KDV, yüzde 0.5’i ise yüzde 18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleşti.

• Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, banka kredisi ve senet kullanım oranları incelendiğinde, peşinat oranı yüzde 27, banka kredisi oranı yüzde 40 ve senet oranı yüzde 33 oldu.

• Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 23’ünün alıcısı yabancı yatırımcılar oldu. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleriyle ortalama 130 metrekare büyüklüğe sahip konutlar öne çıktı.

 

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-satis-fiyatlari-en-cok-muglada-artti/

Yabancıların yeni konutta tercihi 2+1 daireler!

Markalı projelerden konut satın alanların tercihleri 2017 Ocak ayında nasıl oldu? En çok hangi konut tipi, ağırlıklı olarak kaç metrekarelik birinci el konutlar artış gösterdi? En fazla sayıda yeni konut projelerine sahne olan İstanbul’un hangi yakasında daha çok konut satışı gerçekleşti? Yabancı yatırımcı hangi daire tipine ilgi gösterdi? Peki stok erime hızları nasıl bir seyir izledi?

 

 

Tüm bu sorulara yanıt bulmak için, Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 Ocak ayı sonuçlarına bakmak yeterli.

 

İşte REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 Ocak Ayı Sonuçları

• Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.52, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.99 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 72.50 oranında artış gerçekleşti.

 

• İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.22 oranında, İstanbul Avrupa Yakası’ndakilerde yüzde 0.82 oranında artış görüldü. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 8.5 puan fazla artış gösterdi.

 

• Konut tiplerine göreyse 1+1’lerde yüzde 0.81, 2+1’lerde yüzde 0.57, 3+1’lerde yüzde 0.34 ve 4+1’lerde yüzde 0.27 oranında artış yaşandı.

 

• Konutların metrekare bazında büyüklüklerine göre ise en çok 51-75 metrekarelik konutlar yüzde 0.65’lik artışla öne çıktı.

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.65 oranında artış yaşanırken; 76-100 metrekare konutlarda yüzde 0.54, metrekaresi 101-125 arasında değişen konutlarda yüzde 0.28, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.46, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.13 oranında artış gözlemlendi.

 

Yabancılar 2+1 konutları tercih etti

2017 Ocak ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 3’lük (son 6 aylık ortalama yüzde 14) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konutlar öne çıktı.

 

Peşinat kullanımı yüzde 37

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Ocak ayında peşinat kullanım oranı yüzde 37, banka kredisi kullanım oranı yüzde 27 ve senet kullanım oranı yüzde 36 oldu.

 

Stok erime hızı

Ocak ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 36’sı bitmiş, yüzde 64’ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilarin-yeni-konutta-tercihi-21-daireler/

Evin satış fiyatı nasıl belirlenir?

Satılık bir evin fiyatı nasıl hesaplanıyor? Hangi özellikler evin satış rakamı belirlenirken dikkate alınıyor? Peki bir evin gerçek değerini bulmanın kolay yolu nedir? 

 

Kira bedeli üzerinden hesaplayın

Satılık ilanı hazırlanan evin fiyatını belirlerken, evin kira bedeli üzerinden ilerleyebilirsiniz. Kira bedeli ile satış bedeli arasında ortalama 200-220 kat arasında değişen bir oran söz konusu oluyor. Kira fiyatı 2.500 TL olan bir evin, kabul gören ortalama geri dönüş süresinin (amortisman) 17 yıl olduğunu düşünelim. Bu durumda 17 yıl, yani 204 ayda eve yaptığınız yatırım size geri dönüyor. Sonuç olarak 2.500×204=510.000 TL olarak evinizin değerini hesaplayabiliyorsunuz. Geri dönüş süresi şehirden şehire, ilçeden ilçeye, mahalleden mahalleye farklılık gösteriyor. Bu konuda en güncel rakamlara ulaşabilmek için Bölge Raporu bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.

Evin fiyatı artıran özellikleri dikkate alın

Evinizin değerini artıran özellikler arasında şunlar sıralanabilir: Merkezi konumda bulunması, ulaşım araçlarına mesafesi, özel bir manzaraya sahip olması, güneş ışığı alan cephesinin olması, binanın yaşı vs. Diğer yandan yeni bir binada, hatta sosyal donatılarıyla öne çıkan markalı konut projelerinde yer alması evin satış değerini, aynı bölgedeki diğer satılık evlere göre yükseltecektir.

 

Karşılaştırın

Evin bulunduğu bölgede, benzer özelliklere (bulunduğu mahalle, konum avantajları, metrekare, oda ve banyo sayısı, kat bilgileri vb.) sahip diğer “satılık ev”ler için bir fiyat araştırması yapın. Dilerseniz “Satılık ev için 7 ipucu” yazımıza bir göz atın.

Evinizin gerçek değeri!

Evinizin gerçek değerini öğrenmek için, Zingat.com’un Reidin işbirliğiyle sunduğu ve milyonlarca emlak verisini bilimsel yöntemlerle analiz ederek sunduğu Evimin Değeri bölümünü ziyaret ederek, kısa sürede aradığınız yanıtı bulabilirsiniz.

 

İnce eleyip sık dokuyanlar için…

Evin satılık fiyatını belirlediniz. Evi satın almak isteyenler, en ince ayrıntısına kadar evin satış fiyatı üzerinden pazarlık yapmak istediğinde, şu 3 soruya yanıt arar:

1. Bulunduğu binada depremle ilgili önlem amaçlı bir uygulama gerçekleşmiş mi?

2. Eve dair tapuda yazılı bilgilerle gerçek nitelikleri aynı mı?

3. Konut kat mülkiyetine sahip mi?

Kaynak: http://blog.zingat.com/evin-satis-fiyati-nasil-belirlenir/