Emlak kariyerinizi parlatmanın yolları!

Gayrimenkul danışmanlığı, Türkiye’de en çok tercih edilen 10 meslekten biri… Sürekli gelişme ve büyüme gösteren emlak sektöründe kariyer basamaklarını hızlı çıkmanın yolu, daha çok bilgiden ve yeniliklere ayak uydurmaktan geçiyor. Siz de başarınızı geleceğe taşımak istiyorsanız bugünden doğru adımlar atmalı, gayrimenkul dünyasıyla ilgili her gün tecrübelerinizi tazelemelisiniz. 

 

 

 

Gayrimenkul danışmanlığının ilk yıllarında olanlar ve uzun vadeli bir başarıyı elde etmek isteyenler için 4 tavsiyeye göz atın.

1) Pratik yapın

 

 

2) İnternetin imkânlarından yararlanın

 

Emlak satışında YouTube nasıl kullanılır?

 

3) Sadece tavsiyelere güvenmeyin 

 

Evin fotoğrafı satış fiyatını ne kadar artırır?

 

4) Bir koçunuz olsun

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-kariyerinizi-parlatmanin-yollari/

Satılamayacak ev yoktur!

Emlak sektöründe birçok gelişme satış konusunda belirleyici olabiliyor. Sektörün zor bir zamandan geçmesi, satılık ev satış fiyatının yüksekliği, evin sunumun iyi yapılmaması ya da ilan fotoğraflarının yeterince dikkat çekici olmaması gibi birçok faktör satışları etkileyebiliyor. Bu esnada sıkça “Ev neden satılmıyor?” sorusuyla karşılaşabilirsiniz. Ancak birkaç küçük adımla evin satışını hızlandırabilirsiniz.

 

 

Ev satışını hızlandırmak için gözden geçirmeniz gereken 4 konu

Portföyünüzde uzun zamandır satılmayı bekleyen gayrimenkuller varsa, şimdi harekete geçme zamanı! İsterseniz gelin, gayrimenkulü satışını hızlandırmak için 4 önemli konuyu tekrar gözden geçirin:

 

1) Ev satışa hazır mı?

• Portföyünüzdeki evin satılmamasının birçok nedeni olabilir. Mesela evin bakım, onarım sorunlarının olması ve bunu sürekli ertelemeniz evin satışını engelleyebilir. Başarılı satış için evi bir ürün gibi ele almalısınız. Nasıl ki, bir üründe ambalaj kullanıcıyı çeken özelliklerden biriyse, konut satışında da görünüş ve ilk izlenim önemlidir.

• Bir ev kendi kendini satmaz, evi dikkat çekici hale getirerek satılmasını sağlayabilirsiniz. Mesela dağınık ve kirli bir ortam, potansiyel müşterilerde olumsuz bir algı oluşturur. Ya da bakım ve onarım gereken durumlarda hızlı bir şekilde inisiyatif alınması gerekir.

• Evin satışa hazır olduğunu düşünmüyorsanız, alıcıların ziyaretine uygun hale geldiğinde satılık ev ilanını vermelisiniz.

 

 

2) “Doğru fiyat” belirlendi mi?

• Mükemmel, yani dört dörtlük bir evi satışa çıkarmış ancak alıcı bulamıyorsanız bunun nedeni fiyat olabilir!

• Aylar geçmiş olmasına rağmen bir dönüş almıyorsanız, evin gerçek değeri üzerine düşünmenin zamanı gelmiş demektir! Emlakta başarılı satış için en önemli parametrelerden biri de doğru fiyattır.

• Bu nedenle satış işinin temelini oluşturan doğru fiyat stratejisini en başından planlamalısınız. Unutmayın, bir ev ilan listelerinde ne kadar uzun kalırsa, satış olasılığı ve değeri o kadar azalır.

• Evin satış fiyatını belirlerken en güncel veriler için Zingat.com “Evimin Değeri” uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, çevredeki aynı özelliklere sahip evlerin fiyatlarıyla karşılaştırma yapabilir, Zingat Emlak Raporu inceleyebilirsiniz.

 

 

3) Pazarlamadan yararlanıyor musunuz?

• Günümüzde emlak sektöründe satış için sadece satılık ev ilanı vermek yeterli olmayabilir! Bu durumlarda geleneksel ve dijital pazarlamanın tüm nimetlerinden yararlanmalısınız.

• Geleneksel pazarlama dahilinde broşürler bastırarak bölgeye dağıtabilir ya da dijital pazarlamanın vazgeçilmezlerinden olan Facebook, Twitter, Instagram, YouTube gibi uygulamaları satış kanalı olarak kullanabilirsiniz.

 

 

4) İlan fotoğrafları dikkat çekici mi?

Zingat.com’un verilerinde göre; satılık ve kiralık emlak ilanları arasında profesyonel fotoğraflarla alıcıların ilgisine sunulan ilanlar 3 kat daha fazla görüntüleniyor. Bu da gösteriyor ki, emlak ilanları için fotoğraf birincil sırada yer alıyor.

• Özellikle kaliteli fotoğraflar potansiyel müşteriye evin daha ferah ve büyük olduğu algısı yaratıyor.

• Bir satıcı olarak fotoğraflarda evle ilgili mümkün olduğu kadar çok detaya yer vermelisiniz: Havuz, yürüme parkuru, otopark gibi sosyal alanlar varsa, mutlaka bu alanların fotoğraflarını yayınlamalısınız.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilamayacak-ev-yoktur/

Beş yıl önce eviniz ne kadardı?

İster yatırım ister oturum amaçlı bir ev alınsın, değerinin ne olduğu merak edilir. Hele bir de sürekli değer artışının yaşandığı İstanbul’da ev olanlar bu soruyu kendine daha sık sorar. Son yıllarda ev fiyatlarındaki hızlı artışıyla dikkat çeken İstanbul, dünyanın ev fiyatı en çok yükselen ülkeleri arasına yer alıyor. Ulaşım projeleri ve kentsel dönüşüm derken İstanbul’un her bölgesinde son yıllarda hızlı bir gelişim ve değer artışı yaşanıyor. Peki bu yaşanan artışta sizin eviniz ne kadar değer kazandı, 5 yıl önce fiyatı ne kadardı? 

Yıllık fiyat artışı yüzde 12’dir

Yapılan araştırmalar Türkiye genelinde yıllık fiyat artışının yüzde 12 olduğunu ortaya koyuyor. Bu gerçekten yol çıkarak bir evin değer artışını hesaplamak mümkün. Elbette burada birçok etken belirleyici oluyor. Evin konumu, yaşı, özellikleri v.s. Ancak basit bir hesaplama ile yaklaşık bir değer bulunabilir.


Basit bir hesap

Sahip olduğunuz evin değeri ne kadar arttı veya beş yıl önce evinizin değeri ne kadardı sorularının cevabını oturduğunuz semtte ya da yakın binalarda satılan ev fiyatlarına göre belirleyebilirsiniz. Bunun için de basit bir hesap yapmanız yeterli. Yukarıda belirtiğimiz gibi konutların yıllık fiyat artışı yüzde 12.

Örneğin bir yakın çevrelerde satılan ev fiyatlarına göre sahip olduğunuz evin satış değeri bugün itibariyle 200 bin lira olsun. Her yıl yüzde 12 yani 24 bin lira değer kazanır. Bu durumda beş yıl önceki fiyatı da 24*5=120 bin lira eder. Bu durumda bu evin 5 yıl önceki fiyatının 80 bin lira olduğu ortaya çıkar. 5 yıl sonra ne olacak derseniz de o zaman 200+120=320 bin lira olur.

Evinizin geriye dönük sürede ne kadar değer kazandığını en güvenilir şekilde hemen öğrenmek için,  Zingat Evimin Değeri sayfasına tıklayarak ücretsiz şekilde öğrenebilirsiniz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/bes-yil-once-eviniz-ne-kadardi/

Evin satış fiyatı nasıl belirlenir?

Satılık bir evin fiyatı nasıl hesaplanıyor? Hangi özellikler evin satış rakamı belirlenirken dikkate alınıyor? Peki bir evin gerçek değerini bulmanın kolay yolu nedir? 

 

Kira bedeli üzerinden hesaplayın

Satılık ilanı hazırlanan evin fiyatını belirlerken, evin kira bedeli üzerinden ilerleyebilirsiniz. Kira bedeli ile satış bedeli arasında ortalama 200-220 kat arasında değişen bir oran söz konusu oluyor. Kira fiyatı 2.500 TL olan bir evin, kabul gören ortalama geri dönüş süresinin (amortisman) 17 yıl olduğunu düşünelim. Bu durumda 17 yıl, yani 204 ayda eve yaptığınız yatırım size geri dönüyor. Sonuç olarak 2.500×204=510.000 TL olarak evinizin değerini hesaplayabiliyorsunuz. Geri dönüş süresi şehirden şehire, ilçeden ilçeye, mahalleden mahalleye farklılık gösteriyor. Bu konuda en güncel rakamlara ulaşabilmek için Bölge Raporu bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.

Evin fiyatı artıran özellikleri dikkate alın

Evinizin değerini artıran özellikler arasında şunlar sıralanabilir: Merkezi konumda bulunması, ulaşım araçlarına mesafesi, özel bir manzaraya sahip olması, güneş ışığı alan cephesinin olması, binanın yaşı vs. Diğer yandan yeni bir binada, hatta sosyal donatılarıyla öne çıkan markalı konut projelerinde yer alması evin satış değerini, aynı bölgedeki diğer satılık evlere göre yükseltecektir.

 

Karşılaştırın

Evin bulunduğu bölgede, benzer özelliklere (bulunduğu mahalle, konum avantajları, metrekare, oda ve banyo sayısı, kat bilgileri vb.) sahip diğer “satılık ev”ler için bir fiyat araştırması yapın. Dilerseniz “Satılık ev için 7 ipucu” yazımıza bir göz atın.

Evinizin gerçek değeri!

Evinizin gerçek değerini öğrenmek için, Zingat.com’un Reidin işbirliğiyle sunduğu ve milyonlarca emlak verisini bilimsel yöntemlerle analiz ederek sunduğu Evimin Değeri bölümünü ziyaret ederek, kısa sürede aradığınız yanıtı bulabilirsiniz.

 

İnce eleyip sık dokuyanlar için…

Evin satılık fiyatını belirlediniz. Evi satın almak isteyenler, en ince ayrıntısına kadar evin satış fiyatı üzerinden pazarlık yapmak istediğinde, şu 3 soruya yanıt arar:

1. Bulunduğu binada depremle ilgili önlem amaçlı bir uygulama gerçekleşmiş mi?

2. Eve dair tapuda yazılı bilgilerle gerçek nitelikleri aynı mı?

3. Konut kat mülkiyetine sahip mi?

Kaynak: http://blog.zingat.com/evin-satis-fiyati-nasil-belirlenir/