Emlakta liderlik koltuğu sizi bekliyor!

Türkiye’de konut sektörü son derece dinamik. Böylesi hareketli bir sektörde rekabet yaşayan gayrimenkul danışmanları uzun vadede kazançlı olmayı nasıl başarabilir? 

İşin sırrı 3 anahtar konuya odaklanmakta…

Yeni müşterilere ulaşırken, emlak portföyünüze yatırım yaparken, hatta “tavsiye edilen gayrimenkul danışmanı” olurken, gayrimenkul dünyasını doğrudan etkileyen şu 3 anahtar konuda bilgilerinizi güncel tutmalısınız: Hâkim olduğunuz bölgenin demografik özellikleri, faiz oranlarındaki gelişmeler ve emlakla ilgili yasal konular… Peki ama nasıl?

İşte Türkiye gayrimenkul sektörüyle birlikte büyümeyi hedefleyen gayrimenkul danışmanlarına öneriler

Uzmanı olduğunuz ilçede kimler yaşıyor?

Gayrimenkul hizmetinde uzmanı olduğunuz bölgeyi düşünün.

• Bölgenizin toplam nüfusunu biliyor musunuz?

• Bu bölgede kimler yaşıyor?

• Ekonomik düzeyleri, öğrenim ortalamaları, medeni durumları nedir?

• Kadınlar mı erkekler mi, gençler mi orta yaşlılar mı, aileler mi yalnız yaşayanlar mı bu bölgeyi tercih ediyor?

• İlçedeki gençler nasıl evlerde yaşamak istiyor?

• İlçe sakinleri gayrimenkul yatırımında tercihlerini yine bu bölgede kullanır mı?

İşte bu soruların yanıtları size o bölgeyle ilgili demografik özellikleri anlatır. Demografik bilgiler size bölgedeki emlaklarla ilgili talepleri yönetmede, müşterilerinizi doğru konuta yönlendirmede, ev satış fiyatlarını belirlemede yol gösterir.

Yaşadığınız şehrin ilçe ilçe, hatta mahalle mahalle güncel demografik özelliklerini Zingat.com’un Bölge Raporu bölümünü ziyaret ederek takip edebilirsiniz. Aklınızda olsun; demografide yaşanacak kayda değer bir değişikliğin, gayrimenkul trendlerine etkisi de büyük olacaktır…

Faizler ne durumda?

Faiz oranlarındaki değişimler gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünenlerin satın alma refleksleri üzerinde etkili. Çünkü faiz oranlarıyla konut kredileri arasında yakın bir ilişki var. Faizler düştüğünde konut kredilerine talep artıyor. Haliyle konut satış fiyatları da bu artışa göre değişiklik gösterebiliyor.

Akıllı emlak yönetimi yapan gayrimenkul danışmanları da faiz oranlarındaki gelişmeleri sık aralıklarla takip ederek, müşterilerinin doğru zamanda konut satın almasına destek sağlamayı başarıyor.

Yasal gelişmelere hâkim olun

Gayrimenkul ile ilgili yasalar, devlet teşvikleri, vergi oranları, mevzuatlardaki yenilikler… Kiralık ev için alıcı bulduğunuzda kira sözleşmesi maddelerinde dikkat edilmesi gereken hususlara, sayıları her geçen gün artan yabancılara emlak satışındaki yasal detaylara, emlak terimlerine, kentsel dönüşümle ilgili hukuki süreçlere hâkim olun.

Bilgileri tazelemek, yeniliklerden haberdar olmak gayrimenkul danışmanlarının müşterileriyle ilişkilerini yönetmelerinde son derece önemli. Müşterilerinizi alım-satım kararlarında doğru yönlendirmek, sizi çalıştığınız bölgede tavsiye edilen gayrimenkul danışmanı konumuna hızla taşıyacaktır.

Zingat.com sektörle ilgili yasal bilgilerden emlak terimlerine kadar her alanda size destek oluyor. Kentsel Dönüşüm, Sektör Bilgileri, Yararlı Bilgiler bölümlerinde bilgilendirici yazılara ulaşabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlakta-liderlik-koltugu-sizi-bekliyor/

Konut satış fiyatları en çok Muğla’da arttı

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Emlak Endeks 2016 Mayıs ayı raporu açıklandı. 2016 Mayıs ayı verilerine göre konut satışı fiyatlarında Muğla, konut kira fiyatlarında ise Ordu en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu. 

REIDIN Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeks 2016 Mayıs ayı verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.79 artış gösterdi. 

 

Muğla, konut satış fiyatların en çok yükseldiği şehir

Mayıs ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 2.33 oranında artış gösterdiği Muğla, fiyatların en çok yükseldiği şehir olarak öne çıktı. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 1.10 oranıyla Amasya oldu.

 

Kira artışında Ordu yükselişte

Mayıs ayında, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki kiralar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.33 artış gösterdi. Bu oran 30 büyükşehir için yüzde 20.48 oldu.

Mayıs ayında Ordu’da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.26 oranında artarak Ordu’yu kiraların en çok yükseldiği şehir yaptı. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 1.44’le Bolu oldu.

 

Mayıs 2016 yeni konut fiyat endeksi sonuçları

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 Mayıs ayı sonuçlarına göre, yeni konutların fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,91, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 70,20 oranlarında artış gerçekleşti. 

 

2016 Mayıs ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre; 

• İstanbul Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.11, Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.12.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 8.8 puan yükseldi.

• Konut tiplerindeki artış miktarları 1+1’lerde yüzde 0.66, 2+1’lerde yüzde 0.99, 3+1 konutlarda yüzde 2.01 ve 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.33 oranında oldu.

• Konut büyüklüklerinde yaşanan gelişmelerse şöyle gerçekleşti: 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.68 artış, 76-100 metrekare arası konutlarda yüzde 0.24 azalış, metrekaresi 101-125 aralığında değişen konutlarda yüzde 1.80 azalış, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 1.97 oranında artış, 151 metrekare ve üstünde büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.27 oranında artış görüldü.

• Mayıs ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 25’i bitmiş konut stoklarına ait. Aynı ayda, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasılarında satılan konutların yüzde 23’ü bitmiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konut alanların yüzde 23’ü yabancı yatırımcı

Markalı projelerle ilgili ise Mayıs ayında;

• Konutların yüzde 99.5 oranlık kısmı yüzde 1 KDV, yüzde 0.5’i ise yüzde 18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleşti.

• Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, banka kredisi ve senet kullanım oranları incelendiğinde, peşinat oranı yüzde 27, banka kredisi oranı yüzde 40 ve senet oranı yüzde 33 oldu.

• Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 23’ünün alıcısı yabancı yatırımcılar oldu. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleriyle ortalama 130 metrekare büyüklüğe sahip konutlar öne çıktı.

 

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-satis-fiyatlari-en-cok-muglada-artti/

7 soruda yabancılara emlak satışı!

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı 5 milyar doları buldu. Sadece 2016 Ocak ayında 1.462 konut satın alan yabancıların yıl boyunca Türkiye’de konut edinmelerinin artarak devam etmesi bekleniyor. 

 

Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmak isteyen yabancılar en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor. Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde gayrimenkul ilgisi arttıkça, gayrimenkul danışmanları da bu alanda kendini geliştiriyor. Peki yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?

Yabancıya emlak satışıyla ilgili 7 soru-7 cevap

Yabancılara sorunsuz emlak satışı yapabilmek, konuyla ilgili bilgilere sahip olunduğunda hiç de zor değil. İşte 7 soruda yabancılara emlak satışında bilinmesi gerekenler…

 

1) Türkiye’de hangi ülke vatandaşları taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor? 

Yabancıların ülkemizde gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmıyor. Hangi ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alabileceğiyle ilgili bilgi alınabilecek merciler T.C. büyükelçilikleri ve konsoloslukları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü…

 

2) Gayrimenkulde yabancılara getirilen yasal sınırlamalar var mı?

• Yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.

• Yabancılar, gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebiliyor.

• Yabancıların askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralama mümkün değil.

3) Yabancı alıcı bir arsa aldığında ne yapmak gerekir?

Yabancılar arsa, tarla gibi yapısı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi en fazla iki yılda ilgili bakanlığa onay almak için sunması gerekiyor.

 

4) Yabancıya taşınmaz mülkiyeti devri nerede yaptırılır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, ülkemizde yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olabiliyor.

 

5) Türkiye’de emlak satın alan bir yabancının tapu işlemleri ne kadar sürüyor?

Gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ila iki ay arası bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

 

6) Yabancılar gayrimenkul sahibi olurken tapuda hangi işlemleri yapmalı?

Tapu işlemleri, gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlıyor. Başvuru numarasının alınmasıyla birlikte tapu işlemleri için yabancılara ait bulundurulması gereken belgeler şunlar:

• Taşınmazın tapu senedi belgesi.

• Kimlik belgesi veya pasaport. Gerekli görüldüğünde pasaportun yeminli tercüman tarafından tercümesi istenebiliyor.

• Satıcının bir, alıcının iki adet fotoğrafı. Fotoğrafların son altı ay içinde çekilmesi ve boyutlarının 6×4 cm olması gerekiyor.

• İlgili belediyeden alınan emlak rayiç değeri belgesi.

• Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.

 

7) Yabancılar için tapu ödemeleri nasıl belirleniyor?

Tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/7-soruda-yabancilara-emlak-satisi/

Konut satışı İstanbul’da 21 bin, Hakkari’de 10!

Türkiye’de konut satışları 2016 yılının Ekim ayında artışa geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de konut satışlarındaki artış yüzde 25’e ulaştı.

Peki satılık konut verilerine göre konut satışında birinci el sıfır dairelerden ipotekli evlere, ikinci el gayrimenkullerden yabancılara emlak satışına kadar konut rakamlarında neler yaşandı?

 

 

130 bin 274 konut satıldı
İşte Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 Ekim ayına ilişkin konut satış istatistikleri…

• Ülke genelinde satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 19,6; geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 25,1 arttı.

• Türkiye’de ekim ayında toplam 130 bin 274 konut satıldı.

• En çok konut satışı İstanbul’da gerçekleşti. Başka bir ifadeyle, İstanbul 21 bin 94 konut satışıyla en yüksek paya (yüzde 16,2) sahip oldu.

• İpotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,8 artarak 48 bin 110’a yükseldi.

 

 

• Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 36,9 oldu.

• İpotekli satışlarda İstanbul 8 bin 621 konut satışı ve yüzde 17,9 payla ilk sırayı aldı.

• Toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu ilin yüzde 60,7 ile Ardahan olduğu görüldü.

• Birinci el sıfır konut satışı 61 bin 677’yi buldu. Böylece Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 arttı.

• Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47,3 olarak belirlendi.

• İkinci el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,1 artış göstererek 68 bin 597 olarak gerçekleşti.

 

Yabancılara emlak satışı yüzde 30 azaldı

• Yabancılara yapılan konut satışları ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 azalarak 1.566 oldu.

• Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 467 konutla Antalya aldı. Antalya’yı 423 konutla İstanbul, 115 konutla Bursa, 87 konutla Trabzon, 74 konutla Muğla ve 67 konutla Yalova takip etti.

• Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye’den 257 konut satın aldı. Irak’ı, 159 konutla Suudi Arabistan, 135 konutla Kuveyt, 132 konutla Rusya ve 94 konutla İngiltere izledi.

 

Şehirlere göre konut satışlarında en’ler listesi

En çok konut satışı yapılan 1. şehir: İstanbul (21 bin 94 konut)

En çok konut satışı yapılan 2. şehir: Ankara (14 bin 449 konut)

En çok konut satışı yapılan 3. şehir: İzmir (7 bin 889 konut)

En az konut satışı yapılan 1. şehir: Hakkari (10 konut)

En az konut satışı yapılan 2. şehir: Ardahan (28 konut)

En az konut satışı yapılan 3. şehir: Şırnak (34 konut)

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-satisi-istanbulda-21-bin-hakkaride-10/