Yeni konut projelerinde kaç kişi yaşıyor?

Ev sahibi olmak isteyenler, ilk olarak “yeni ev”lerde arayışa başlıyor. Yeni konut projeleri de ev satın almak isteyenler için birbirinden avantajlı ödeme kampanyaları düzenleyerek, arz-talep dengesini korumayı sürdürüyor.

 

Satışların yüzde 40’ı yeni konut

Emlak ilanları içinde yeni konut projelerine ait satılık sıfır daireler öne çıkıyor olsa da, ikinci el konutların emlak satışında yüzde 60’lık ağırlığa sahip olduğu bir gerçek. Peki yeni projelerin yeni evlerinde kaç kişi yaşıyor? Bu soruya yanıt, Cushman Wakefield Türkiye Araştırma Direktörü Dr. Dilek Pekdemir’den geldi.

 

 

En yüksek getiriyi konut yatırımı sağlıyor

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından Viega sponsorluğunda yedincisi düzenlenen Konut Konferansı 2016’da “Konut Sahibi Olmak ya da Ol(a)mamak” başlıklı konferansın konuşmacıları arasında yer alan Cushman Wakefield Türkiye Araştırma Direktörü Dr. Dilek Pekdemir, şunları söyledi:

“1970’lere kıyasla aile yapısı değişti. Ortalama aile üyesi sayısının 5.7’den 3.6’ya düştü. 1970’lerde yılda 70 bin konut üretilirken 2000’lerde 245 bin, 2010’da 400 bin, geçen yıl ise 700 bine yakın konut üretildiğini görüyoruz. Sektörün durumuna dönüşümden ziyade yenileme diyebiliyorum. Bu tam olarak bir kentsel dönüşüm değil. Şu an binaları yıkıp yeniden yapıyoruz. Depremin ardından 2000 sonrası yapı kalitesiyle ilgili standartlar geldi. Konut stokunun sadece yüzde 8’i yani dört aileden birisi, 2000 sonrası üretilen binalarda yaşıyor. Demek ki kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Hiçbir alternatif yatırım ürünü konut kadar getiri sağlamıyor. Bu nedenle konut üretimi artıyor ama satışların yüzde 60’ının ikinci el konutlar olduğunu görüyoruz. Ben ikinci el konutların fiyat artışlarında düzelme olur diye düşünüyorum.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/6417-2/

En çok 2+1 sıfır daireler tercih ediliyor!

Yeni konut projeleri Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçiriliyor. Ev sahibi olmak isteyenler de güvenliğinden spor salonuna, çocuk parkından havuzuna, alışverişten okula kadar pek çok donatıyı bir arada sunan yeni binalardaki birinci el 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 dairelere ilgi gösteriyor.

Peki yeni konut projelerinde en çok hangi daire tipleri tercih ediliyor? Metrekaresine göre değerlendirildiğinde yeni ev alacaklar konutlarının ne kadar büyük olmasını istiyor?

 

 

Yeni konut fiyat endeksi Ekim ayında yüzde 0.29 arttı
Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.29 oranında artış gerçekleşti. Söz konusu artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.34 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 70.20 oranında yaşandı. Ekim ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 19’u bitmiş konut stoklarına ait.
3.reidin.gyoder.aylikyuzdedegisim

 

 

İstanbul’daki yeni konutlarda hangi yakada, ne yaşandı?
İstanbul, yeni konutların en çok hayata geçirildiği şehirlerin başında geliyor. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ekim ayında da önceki aylarda olduğu gibi İstanbul’daki yeni konut fiyat endeksini Anadolu ve Avrupa Yakası’nı ayrı ayrı ele alarak ve birbiriyle kıyaslayarak sunuyor.

4.reidin.gyoder.istyaka

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ekim ayı verilerinde bir önceki aya göre;
• İstanbul Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.17, Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.30.
• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 8.3 puan yükseldi.

 

2+1 sıfır daireler yükselişte
Yeni konut projelerinde en çok artış 2+1’lerde yaşandı. İşte konut tiplerine göre 2016 Ekim ayında, bir önceki aya göre artış oranları…
• 1+1 konut tipinde artış: Yüzde 0.06
• 2+1 konut tipinde artış: Yüzde 0.52
• 3+1 konut tipinde artış: Yüzde 0.23
• 4+1 konut tipinde artış: Yüzde 0.33
5.reidin.konuttipi

 

Dairenizi kaç metrekare alırdınız?
Metrekarelere göre bakıldığında ise en çok artışın yaşandığı büyüklük aralığı 76-100 metrekare daireler…

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre;

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.12,
• 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.49,
• 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.40,
• 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.18,
• 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0.27 oranında artış gerçekleşti.
6.reidin.konutbuyuklugu

 

Nasıl konut sahibi olunuyor?
Peki markalı yeni konut projelerinden ev alanlar hangi ödeme seçeneklerini tercih etti?
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde 2016 yılı Ekim ayında konut sahibi olmak isteyenlerin kullanım oranları şöyle:
• Peşinat kullanım oranı: Yüzde 32
Banka kredisi kullanım oranı: Yüzde 33
• Senet kullanım oranı: Yüzde 35

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/en-cok-21-sifir-daireler-tercih-ediliyor/

Yabancılar Türkiye’de 1+1 daireleri alıyor

Yabancı yatırımcının Türkiye’de gayrimenkul yatırımı devam ediyor. Yabancılar markalı yeni konut projelerinde tercihlerini 1+1 dairelerden yana kullandı. Konut tiplerine göre yabancıların en az ilgi gösterdikleri ise 3+1 daireler.

 

 

1+1 daireleri 2+1’ler takip ediyor
Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 Ekim ayı sonuçlarına göre Türkiye’de gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcıların tercih ettiği konut tiplerine göre 2016 yılı Ekim ayına ait yüzdesel dağılım şöyle oldu:

1+1 daire: Yüzde 56

2+1 daire: Yüzde 22

3+1 daire: Yüzde 6

4+1 daire: Yüzde 17

7.reidin.yabancilar.2

 

Yabancı yatırımcı analizi
Bu yıl Ekim ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 11’i yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancılara yapılan konut satışı, son 6 ayda ortalama yüzde 20 seviyesine ulaştı.

7.reidin.yabancilar.1

Yabancılara Ekim ayında gerçekleştirilen yüzde 11’lik konut satışı, 2016 yılının en düşük oranı oldu. Yılın ilk 10 ayına bakıldığında yabancılara konut satışı en yüksek Ağustos ayında gerçekleşmişti. 2016 yılının Ağustos ayında yabancıların markalı konut projelerindeki satış oranı yüzde 25’e ulaşmıştı.

 

 

En çok İstanbul’da yatırım yapıyorlar
İstanbul’daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor.
Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor.

Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor
Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.

zingat bitmiş hali

 

Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor
Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

 

Harç ve vergilerde vatandaş farkı gözetilmiyor
Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilar-turkiyede-11-daire-aliyor/

Projeden ev alanların yüzde 15’i kredi kullanıyor

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılı Kasım ayı sonuçları açıklandı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Kasım 2016 sonuçları, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda markalı konut projeleri adına daha çok üretim olduğunu gösteriyor.


• Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.35 oranında artış gerçekleşti. Artış oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.89 oranında gerçekleşti.

• Endeks, aynı ay içerisinde, İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.56 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde yüzde 0.24 oranında arttı.


• Kasım ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 34’ü bitmiş konut stoklarından, yüzde 66’sı ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

 

Hangi konut tipi daha çok üretildi?

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre konut tiplerindeki artış; 1+1 konut tipinde yüzde 0.47, 2+1 konut tipinde yüzde 0.12, 3+1 konut tipinde yüzde 0.58 ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.27 oranında gerçekleşti.

 

Metrekareye göre daire tipleri artışı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre, 51-75 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.48, 76-100 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.12, 101-125 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.17, 126-150 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.47, 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.20 oranında artış yaşandı.
Projeden konut alanların ödeme tercihi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Kasım ayında peşinat kullanım oranı yüzde 24, banka kredisi kullanım oranı yüzde 15 ve senet kullanım oranı yüzde 61 olarak gerçekleşti.

 

 

Konut satışının yüzde 14’ü yabancılara

Kasım ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 14’lük (son 6 aylık ortalama yüzde 19) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/projeden-ev-alanlarin-yuzde-15i-kredi-kullaniyor/

Fek yazısı nedir, nasıl alınır?

Evini konut kredisi kullanarak alanların merak ettiği konulardan biri de “fek yazısı”… Fek yazısı nedir, nasıl alınır?

 

Konut kredi ödemesi tamamlandığında…
Konut kredisiyle alınan konutun tüm borçlarının ödenmesinin ardından banka tarafından hazırlanan resmi belgeye “fek yazısı” deniyor. Fek yazısında banka kredisi ödemesi tamamlanan kişiye ait konutun ipoteğinin kaldırıldığına dair bilgiler yer alıyor.

 

 

Noter onayı gerekiyor
Fek yazısı almak için bankaya dilekçe verilmesi gerekiyor. Sonrasında yapılması gerekenler ise bankadan alınan fek yazısının noterde onaylatılması ve en geç bir yıl içerisinde Tapu Sicil Müdürlüğü’nde sicile işletilmesi…
Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gerçekleştirilen “ipoteğin fek edilmesi” işlemi, konut kredisiyle alınan konutun üzerindeki ipoteğin resmi olarak tapudan kaldırılması anlamına geliyor.

 

 

Fek yazısı almak için ne gerekiyor?
Fek yazısı, evini konut kredisi kullanarak alan kişilerin tüm borçlarını tamamlamasının ardından bankalardan alınıyor.
Bankalar tarafından verilen ve konutun üzerindeki ipoteğin kaldırıldığını belgeleyen fek yazısının alınabilmesi için bazı belgelerin hazır edilmesi gerekiyor. İşte fek yazısı için istenen belgeler:

feknedir

• İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numaralarını gösteren belge… Belge olmadığında malikin sözlü beyanı da geçerli oluyor.

• Yetkili temsilcinin veya alacaklı ile borçlunun fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportu veya avukat kimliği, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler içinse vergi numarası gerekiyor.

• Son altı ay içinde çekilmesi şartıyla 6×4 cm ebatında vesikalık fotoğraf. Fotoğraf adetleri alacaklı için iki, borçlu için bir oluyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/fek-yazisi-nedir-nasil-alinir/