Yabancılar Türkiye’de 1+1 daireleri alıyor

Yabancı yatırımcının Türkiye’de gayrimenkul yatırımı devam ediyor. Yabancılar markalı yeni konut projelerinde tercihlerini 1+1 dairelerden yana kullandı. Konut tiplerine göre yabancıların en az ilgi gösterdikleri ise 3+1 daireler.

 

 

1+1 daireleri 2+1’ler takip ediyor
Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 Ekim ayı sonuçlarına göre Türkiye’de gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcıların tercih ettiği konut tiplerine göre 2016 yılı Ekim ayına ait yüzdesel dağılım şöyle oldu:

1+1 daire: Yüzde 56

2+1 daire: Yüzde 22

3+1 daire: Yüzde 6

4+1 daire: Yüzde 17

7.reidin.yabancilar.2

 

Yabancı yatırımcı analizi
Bu yıl Ekim ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 11’i yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancılara yapılan konut satışı, son 6 ayda ortalama yüzde 20 seviyesine ulaştı.

7.reidin.yabancilar.1

Yabancılara Ekim ayında gerçekleştirilen yüzde 11’lik konut satışı, 2016 yılının en düşük oranı oldu. Yılın ilk 10 ayına bakıldığında yabancılara konut satışı en yüksek Ağustos ayında gerçekleşmişti. 2016 yılının Ağustos ayında yabancıların markalı konut projelerindeki satış oranı yüzde 25’e ulaşmıştı.

 

 

En çok İstanbul’da yatırım yapıyorlar
İstanbul’daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor.
Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor.

Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor
Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.

zingat bitmiş hali

 

Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor
Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

 

Harç ve vergilerde vatandaş farkı gözetilmiyor
Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilar-turkiyede-11-daire-aliyor/

Dolardaki yükseliş yabancıların konut yatırımını artırır mı?

Dolardaki önlenemeyen yükseliş ekonomik açıdan pek çok gelişmeyi beraberinde getiriyor. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre ise, yabancı yatırımcılar dolardaki bu tür dalgalanmaları konut yatırımı için cazip bir fırsat olarak görüyor.

Son günlerde doların TL karşısındaki hızlı yükselişi neticesinde gayrimenkul satış ofislerine yabancıların ilgisinin yansıdığını söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcileri konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na açıklamada bulundu.

 

“Biz ev satmak için dövizin yukarıda olmasını istemiyoruz”
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise, doların yükselmesini istemediklerini ve bu duruma üzüldüklerini belirterek, ancak dolardaki artışın yabancı alıcıları iştahlandırdığını belirtti:
Konut fiyatları sabit kalıyor ancak doların değeri artıyor. Bize, son birkaç gün içerisinde bazı yabancılar dönüş yaptı. Biz TL değeri üzerinden hesaplayıp konutu sattığımız için son bir iki haftada dolar üzerinden yüzde 10’a varan indirimler yaptık. Bu durum yabancılardan gelen döviz açısından bakıldığında ülkemiz için bir avantaj sağladı. Tabii tekrar söylüyorum; ‘Biz ev satmak için dövizin yukarıda olmasını istemiyoruz’. Ama bu durum devam ederse, inşallah devam etmez, konutta yabancı yatırımcıyı yüzde 15-20 civarında artıracaktır.”

 

 

“Konut yatırım fonları tekrar gayrimenkul sektörüne dönecek”
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dövizdeki artışın yatırım amaçlı konut alıcılarının kısa vadeli portföy tercihlerinde etkili olacağını belirtenlerden… Gerek hükümetin dövizdeki artışa müdahalesi gerekse serbest piyasa koşullarındaki görünmez elin devreye girmesiyle bir kâr realizasyonunun da kaçınılmaz olabileceğine dikkat çeken Nazmi Durbakayım, bunun doğal sonucu olarak konut yatırım fonlarının tekrar gayrimenkul sektörüne döneceğini aktardı ve “Proje sahipleri de yaşanan suni döviz artışının dengeleneceğini öngördükleri için döviz oranlarını belli bir seviyeye sabitleyerek potansiyel müşterilerini koruma gibi tedbirler almaktadır.” diye konuştu.

 

“Bu dönemde yabancı konut satışına odaklanmalı”
Doların yükselişini yabancı yatırımcılar için bir fırsat olarak değerlendiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise, bu dönemde yabancı bir yatırımcının alacağı her gayrimenkulün değer kazandığını söyledi ve ekledi: “Mesela 100 bin dolarlık bir ev eskiden 300 bin lira iken, bugün kur nedeniyle 335-340 bin liralara geleceği için aslında daha ucuz fiyata, ederi yüksek bir daire almış olunacak. İnşaat sektörü açısından Türkiye’ye daha yüksek değerde döviz akışı sağlanabilir. Bu yüzden sektör, bu dönemde yabancı konut satışına odaklanmalı. Böylece hem uzun zamandır istenilen yabancıya konut satışında artış yaşanmış olacak hem de döviz girdisi sayesinde ülkemize önemli bir para akışı sağlanmış olacaktır.”

 

 

“Yabancılar bugünkü fiyatların avantajını kullanmak istiyor”
Yabancıların satış ofislerine her zamankinden daha kalabalık geldiğine vurgu yapan Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise, görüşlerini “Bu durum uluslararası para piyasalarına hâkim olan yabancılar açısından doların doygunluk noktasına ulaştığının da göstergesidir. Dolar artışıyla inşaat maliyetleri de yükseldi. Yabancı yatırımcı bunu da bildiğinden piyasa fiyatlarını yukarı çıkartmadan bugünkü fiyatların avantajını kullanmak istiyor.” diyerek ifade etti.

Kaynak: http://blog.zingat.com/dolarin-yukselisi-yabancilarin-konut-yatirimini-artirir-mi/

Şehir şehir konut satışları!

Türkiye’de 2016 Kasım ayında konut satışları nasıl gerçekleşti? İpotekli konut satış rakamları yüzde kaç artış gösterdi? İlk kez satılan birinci el konut sayısı hangi şehirlerde yükseldi? Yabancılar, kasım ayında Türkiye’de kaç konutun sahibi oldu? Türkiye konut satışları ile ilgili tüm bu sorular, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 yılı Kasım ayı ile ilgili Konut Satış İstatistikleri raporunda yanıt buldu.

 

 

Konut satışları yüzde 25 arttı

• Türkiye genelinde konut satışları 2016 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 oranında artarak 132 bin 655 oldu.

• Konut satışlarında, İstanbul 22 bin 499 konut satışıyla yüzde 17’lik paya sahip oldu.

• Konut satış sayılarında en yüksek paya sahip olan İstanbul’u 15 bin 302 konut satışı ve yüzde 11,5 payla Ankara, 7 bin 891 konut satışı ve yüzde 5,9 pay ile İzmir izledi.

• Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 5 konutla Hakkari, 44 konutla Ardahan ve 49 konutla Şırnak oldu.


İpotekli konut satışları 1 yılda yüzde 71,4 yükseldi

• Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 oranında artış göstererek 48 bin 941 oldu.

• Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 36,9 olarak gerçekleşti.

 

 

• İpotekli satışlarda İstanbul 8 bin 949 konut satışı ve yüzde 18,3 payla ilk sırayı aldı.

• Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu şehir ise yüzde 56,8’le Ardahan oldu.

 

Satış şekline göre konut satışı, Kasım 2016          Satış durumuna göre konut satışı, Kasım 2016

İlk kez satılan konut sayısı 63 bin 467

• Türkiye genelinde ilk defa satılan birinci el konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,5 artarak 63 bin 467’ye ulaştı.

• Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47,8 oldu.

• İlk satışlarda İstanbul 10 bin 721 konut satışı ve yüzde 16,9 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul’u 6 bin 805 konut satışıyla Ankara ve 3 bin 254 konut satışıyla İzmir izledi.

 

 

2. el konut satışlarında 69 bin 188 konut el değiştirdi

• Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 artış göstererek 69 bin_188 oldu.

• İkinci el konut satışlarında da İstanbul 11 bin 778 konut satışı ve yüzde 17 payla ilk sıraya yerleşti.

• İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 52,3 oldu.

• Ankara 8 bin 497 konut satışıyla ikinci sırada yer alırken, Ankara’yı 4 bin 637 konut satışı ile İzmir takip etti.

 

 

Yabancılara yapılan konut satışı 1.773

• Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalarak 1.773 oldu.

• Yabancılara yapılan konut satışlarında, Kasım 2016’da ilk sırayı 596 konut satışıyla İstanbul aldı.

• Kasım ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 285 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 236 konutla Suudi Arabistan, 212 konutla Kuveyt, 107 konutla Rusya Federasyonu ve 91 konutla Afganistan vatandaşları izledi.

Yabancılara konut satışında şehirler sıralaması ve konut satış rakamları (Kasım 2016)

İstanbul: 596 konut
Antalya: 409 konut
Aydın: 113 konut
Bursa: 111 konut
Yalova: 85 konut
Trabzon: 81 konut

Kaynak: http://blog.zingat.com/sehir-sehir-konut-satislari/

Yabancılar Türkiye’de kaç konuta sahip?

Yabancı yatırımcının Türkiye’de gayrimenkul yatırımı devam ediyor. Son olarak 2016 yılının Ağustos ayına ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler, Türkiye’de yabancıların kaç konutun sahibi olduğuna dair bilgiler de içerdi.

 

 

En çok Iraklılar ev alıyor
Yabancılara yapılan konut satışları Ağustos 2016’da 1.512 adeti buldu. Bu rakam, geçen yılın rakamsal verileriyle karşılaştırıldığında yabancıya konut satışında düşüş yaşandığını gösteriyor. Çünkü, yabancılara yapılan konut satışları ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 azaldı.

 

Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye’den 267 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 173 konutla Suudi Arabistan, 155 konutla Kuveyt, 117 konutla Rusya Federasyonu ve 75 konutla Afganistan vatandaşları izledi.

 

tuik.infografik.2.yabanci

 

Yabancılar Ağustos 2016’da hangi şehirde kaç konut satın aldı?
İstanbul: 390 konut
Antalya: 370 konut
Bursa: 111 konut
Trabzon: 108 konut
Yalova: 86 konut
Aydın: 77 konut

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilar-turkiyede-kac-konuta-sahip/