Yabancılar Türkiye’de 1+1 daireleri alıyor

Yabancı yatırımcının Türkiye’de gayrimenkul yatırımı devam ediyor. Yabancılar markalı yeni konut projelerinde tercihlerini 1+1 dairelerden yana kullandı. Konut tiplerine göre yabancıların en az ilgi gösterdikleri ise 3+1 daireler.

 

 

1+1 daireleri 2+1’ler takip ediyor
Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 Ekim ayı sonuçlarına göre Türkiye’de gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcıların tercih ettiği konut tiplerine göre 2016 yılı Ekim ayına ait yüzdesel dağılım şöyle oldu:

1+1 daire: Yüzde 56

2+1 daire: Yüzde 22

3+1 daire: Yüzde 6

4+1 daire: Yüzde 17

7.reidin.yabancilar.2

 

Yabancı yatırımcı analizi
Bu yıl Ekim ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 11’i yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancılara yapılan konut satışı, son 6 ayda ortalama yüzde 20 seviyesine ulaştı.

7.reidin.yabancilar.1

Yabancılara Ekim ayında gerçekleştirilen yüzde 11’lik konut satışı, 2016 yılının en düşük oranı oldu. Yılın ilk 10 ayına bakıldığında yabancılara konut satışı en yüksek Ağustos ayında gerçekleşmişti. 2016 yılının Ağustos ayında yabancıların markalı konut projelerindeki satış oranı yüzde 25’e ulaşmıştı.

 

 

En çok İstanbul’da yatırım yapıyorlar
İstanbul’daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor.
Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor.

Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor
Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.

zingat bitmiş hali

 

Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor
Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

 

Harç ve vergilerde vatandaş farkı gözetilmiyor
Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilar-turkiyede-11-daire-aliyor/

Yabancılar Türkiye’de kaç konuta sahip?

Yabancı yatırımcının Türkiye’de gayrimenkul yatırımı devam ediyor. Son olarak 2016 yılının Ağustos ayına ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler, Türkiye’de yabancıların kaç konutun sahibi olduğuna dair bilgiler de içerdi.

 

 

En çok Iraklılar ev alıyor
Yabancılara yapılan konut satışları Ağustos 2016’da 1.512 adeti buldu. Bu rakam, geçen yılın rakamsal verileriyle karşılaştırıldığında yabancıya konut satışında düşüş yaşandığını gösteriyor. Çünkü, yabancılara yapılan konut satışları ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 azaldı.

 

Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye’den 267 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 173 konutla Suudi Arabistan, 155 konutla Kuveyt, 117 konutla Rusya Federasyonu ve 75 konutla Afganistan vatandaşları izledi.

 

tuik.infografik.2.yabanci

 

Yabancılar Ağustos 2016’da hangi şehirde kaç konut satın aldı?
İstanbul: 390 konut
Antalya: 370 konut
Bursa: 111 konut
Trabzon: 108 konut
Yalova: 86 konut
Aydın: 77 konut

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilar-turkiyede-kac-konuta-sahip/

Konuta Körfez’den can suyu!

Güngör Uras, Arap ülkelerinden gelen turistlerin konut ve turizm sektörüne katkılarını mercek altına aldı. Milliyet Gazetesi’ndeki “Olayların İçinden” köşesinde 1 Aralık 2016 tarihinde yayımlanan “Turizme ve Konuta Körfez’den Can Suyu” başlıklı yazısı ilgi çekici bilgilerle dolu…

gungoruras

İşte Güngör Uras’ın kaleminden Körfez ülkeleri vatandaşlarının konut sektörüne katkısı…

 

“Arap ülkelerine, Müslüman Arap kardeşlerimize sempati duyuyoruz.

Ekonominin sıkıntılı döneminde Arap ülkelerinden gelecek turistlerin, Arap ülkelerinden geleceklerin satın alacakları konutların ekonomiye katkıda bulunmalarını bekliyoruz.

Acaba Arap ülkelerinden gelenlerin turizm sektörüne, Arap ülkelerinden gelenlerin satın aldıkları konutların konut piyasasına olumlu katkıları ne ölçüdedir?

Yılın ilk 9 ayında yabancı ziyaretçi sayıları Türkiye genelinde %32 dolayında azaldı. Geçen yıl 29.7 milyon ziyaretçi gelmişti. Bu yıl 22.7 milyon ziyaretçi geldi.

 

 

Bu yılın ilk 9 ayında ülkeye gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 53’ü Avrupa ülkelerinden, yüzde 22’si Birleşik Devletler Topluluğu şemsiyesindeki ülkelerden, yüzde 10’u Arap ülkelerinin de içinde bulunduğu Batı Asya Bölgesi’ndeki ülkelerden geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Lübnan, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi dost Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin toplam ziyaretçi sayıları içindeki payı yüzde 4.89 oranında.

 

Arapların payı %4.89

Görülüyor ki din kardeşlerimizden gelen ziyaretçi sayısı turizm sektörünü ayakta tutmaya yetmiyor. Ziyaretçi sayısında patlama olsa, iki misline de çıksa, turizm sektörünün sorunlarına çözüm getiremiyor.

(Bilgi için: Çin’den gelecek ziyaretçilerde artış beklentisi var. Çin’den ilk 9 ayda 121 bin ziyaretçi geldi. Toplam ziyaretçi sayısında Çinlilerin payı binde 6 oranında.)

İstanbul, Müslüman Arap kardeşlerimizin en çok ilgi duydukları şehir. Yılın ilk 10 ayında İstanbul’a gelen toplam ziyaretçi sayısı geçen yıl 10.7 milyondu. Bu yıl yüzde 27 azaldı. 7.8 milyon oldu.

İstanbul’a gelen ziyaretçilerin yüzde 22’si Arap ziyaretçi. Arap ziyaretçi sayısı bir önceki yıl 2.1 milyon iken, yüzde 23 azaldı, 1.6 milyona geriledi.

 

 

2.700 konut satıldı

Acaba Müslüman Arap kardeşlerimizin konut alımları ekonomiye ne katkı yapar?

Bu yılın ilk 10 ayında 470 bini ilk el (yeni), 570 bini ikinci el (eski) 1 milyon 40 bin konut satıldı. Yılın ilk 9 ayında yabancı ülke vatandaşlarına 15 bin gayrimenkul satışı gerçekleşti. En büyük alıcılar Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşlarının toplam alımı 2.700 dolayında.

Bugüne kadar dost Müslüman Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı ve bu ülke vatandaşlarının satın aldıkları gayrimenkul sayısı gösteriyor ki bu ülke vatandaşlarının turizm sektörünün de, konut sektörünün de çözümüne büyük katkıları olamayacak.

Müslüman Arap ülkelerini önemsemeye devam edelim ama yanlış hesaplar yapmayalım. Turizm sektörünün de, gayrimenkul sektörünün de, ekonominin tamamının da sorunlarına Batı dünyası ile olan ilişkilerimizdeki iyilikler destek verir.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/konuta-korfezden-can-suyu/