Senetli konut alanlar dikkat!

Pek çok kişi ev sahibi olmak için senetli alıma yöneliyor. Peki senetli konut alımı yapanlar nelere dikkat etmeli?

 

 

Senetler kanuna uygun düzenlenmeli
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcı Hatice Kolçak, konut satın alanların senet imzalarken dikkatli olması gerektiğini söyledi.

AA’da yer alan habere göre, senetlerin kanunlara uygun düzenlenmediğini ileri süren Kolçak, “İnşaat firmaları, banka faizleri yüksek olduğundan kredi kullanmak istemeyen tüketiciye konut satışı yapabilmek için kendi bünyelerinde, kendilerinin belirlediği fiyattan uzun vadeli sıfır faizli senetli satış yapıyorlar.” dedi.
Tüketicilerin, bu cazip teklifleri yeterince araştırma yapmadan imzaladıklarını belirten Hatice Kolçak, “Sonrasında ise Tüketici Kanunu’nun Taksitli Satış Yönetmeliği’nin 11. maddesine uygun düzenlenmeyen bu senetler tüketiciyi mağdur edebiliyor.” diye konuştu.

 

Senette “Nama yazılıdır, ciro edilemez” yazmalı!
TÜSODER Genel Başkan Yardımcı Kolçak, senetlerle ilgili şu uyarılarda bulundu:
“Yasaya göre bu senetlerin nama, yani alacaklının adına yazılması ve ciro edilemeyecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Senetli satışlarda borcun tamamı için tek senet yapılamayacağı gibi senetlerin her bir taksit için ayrı ve nama yazılı düzenlemesi gerekiyor. Her bir taksit için ayrı ayrı senet hazırlanması lazım. Ayrıca senetlerin nama yazılı yani alacaklının adının yazılı olması ve arkasında, ‘Nama yazılıdır, ciro edilemez’ notunun bulunması gerekiyor. Böylece bu senetler 3. kişiler tarafından tahsile verilemeyecek, verilse bile borçlu bu duruma itiraz hakkına sahip olabilecektir. Şayet yüklenici firma inşaatı bitirmez ise tüketici imzalamış olduğu senetten ötürü icraya verildiğinde itiraz edebilecek ve senedi ödemeyecektir.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/senetli-konut-alanlar-dikkat/

Hak sahipleri kentsel dönüşümü nasıl yaşamalı?

BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, gayrimenkulle ilgili merak ettiği soruları canlı yayında yanıtladı. Emlak Hattı’nda Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a yöneltilen sorular kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaştı. 

 

Kentsel dönüşümde hakkınızı koruma yolları

“Gayrimenkul alırken aslında bir hayal satın alıyorsunuz!” diyen Ahmet Kayhan’ın, “Kentsel dönüşüm için nasıl başvurmalıyız?”, “Kentsel dönüşümde nasıl kira yardımı alabiliriz?”, “Binamızı kentsel dönüşüme dahil etmek için neler yapmalıyız?”, “Kentsel dönüşüm için kimler başvurabilir?” gibi sorulara verdiği yanıtlarda öne çıkan öneriler…

• Deprem riski yaşayan İstanbul’da kentsel dönüşüm bir yaşam zorunluluğudur.

• Kentsel dönüşüm sürecinde maliklerin metrekare üzerinden pazarlık yapmak yerine odaklanması gereken ana konular şunlar olmalı: Projeyi hangi şirket yapacak, bu inşaat şirketinin referans projeleri neler, projelerinde teslim sürelerine sadık kalmış mı, inşaatı kim finanse edecek gibi…

• Kentsel dönüşüm kapsamına girecek binada birden fazla dairesi bulunan hak sahipleri için devlet sadece tek kira yardımında bulunuyor. Bu sorun edilmemeli. Nihayetinde projenin yapıldığı dönemde kira kaybınız olabilir ama metrekare olarak birden fazla dairelik hakkınız olacak.

• Gayrimenkul geliştiricilerinin hak sahiplerinin maddi ve sosyal beklentilerine göre proje üretmeye özen göstermesi önemli.

• Eğer hak sahipleri, yenilenen binalarında yaşamaya devam etmek istiyorsa, projenin kategorisini gelir seviyelerine göre belirleme hakkına sahip. Kentsel dönüşüme girmesi zorunlu binanızın lüks bir konut projesi olması şart değil. Lüks projeye dönüştüğünde aidatlardan diğer giderlere dek genel masrafların da artacağı unutulmamalı. Dönüşen binada otoparkından çocuk parkına kadar belli başlı talepleri karşılayan daha uygun projeler üretmek mümkün.

• Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek binalar ofis, hastane ya da okul için kullanılabilecek konutlar olarak da yapılabilir.

Hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini nasıl yaşamalı?

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, riskli binalarda hak sahibi olanların kentsel dönüşüm sürecinde izlemeleri gereken yolu 4 adımda özetledi:

1. Hak sahipleri teknik, yasal ve kamusal açıdan bilgi sahibi olma ve karar verme süresince birlikte hareket etmeli.

2. Kentsel dönüşümde ilk muhatabınız, binanızın bulunduğu bölgenin belediyesi.

3. Bir avukatınız olsun. Diğer maliklerle masraflarını ortak paylaşın.

4. Bölgenizdeki bankaların şubelerine başvurun, görüşlerini alın. Bankalar, söz konusu bölgede konut kredisi verdikleri için bölgenin kentsel dönüşümü ve gayrimenkul değerleriyle ilgili ciddi araştırmalara ve bilgilere sahip. Dilerseniz bankaların konut kredilerinde destek aldıkları avukatlarla ilgili tavsiye isteyebilirsiniz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/hak-sahipleri-kentsel-donusumu-nasil-yasamali/

Konut kredisi alırken sormanız gereken 5 soru!

Ev almak hayatımızın önemli kararlarının başında geliyor. Hayalinizdeki evi buldunuz fakat yeterli miktarda peşinata sahip değilseniz, akla gelen ilk çözüm konut kredisi kullanmak oluyor. Siz de konut kredisiyle ev sahibi olmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken birçok konu var demektir: Ödeme gücünüz, taksitlerin iyi planlanmaması vs.

 

Konut kredisi alanlar için 5 kritik soru
Peki size en uygun konut kredisi seçimini yaparken nelere dikkat etmelisiniz? İşte o 5 kritik soru:

 

 

1) Faiz oranı nasıl olmalı?

• Kredi kullananların ilk odaklandıkları soru faiz oranıyla ilgili oluyor.

• Bununla birlikte faizin dışında ödemek durumunda olduğunuz diğer kalemleri de iyi hesaplamalısınız.

• Sadece faiz oranını değil, toplam maliyetin ne kadar olduğunu öğrenmeye çalışın.

 

2) Dosya masrafı ne kadar?

• Bankalar konut kredisi verirken yaptığı işlemler karşılığında dosya masrafı alıyor.

• Yeni yapılan düzenlemeler sayesinde dosya masrafını geri alabiliyorsunuz.

• Yine de dosya masrafı ücretinin ne kadar olduğunu sormayı unutmayın.

 

3) Zorunlu olan sigorta hangisi?

• Konut kredisi kullanılırken bankalar konut veya hayat sigortası gibi sigortaları zorunlu tutabiliyor. Bunlar da ek bir ücret gerektiriyor.

• Halbuki zorunlu olan sigorta DASK, yani zorunlu deprem sigortası.

• Sizin için zorunlu olan sigortanın ne olduğunu sorun, diğer önerilen sigortaları araştırıp kararınızı öyle verin.

konutkredisi.2

4) Vade seçenekleri nasıl?

• Alacağınız krediyi ne kadar zamanda geri ödeyeceğinizi önceden belirlemelisiniz.

• Belirlediğiniz vadeye göre bankanın kredi verip veremeyeceğini sorun ya da farklı vade seçenekleri varsa onlar hakkında bilgi alıp öyle değerlendirin.

 

5) Erken ödeme cezası alınacak mı?

• Ev sahibi olmak için çekilen ev kredisinin ödemelerinde birtakım değişiklikler yaşanabilir. Burada önemli olan nokta; çektiğiniz kredi tutarı, aylık taksit ödemeleri, vade sayısı ve faiz oranlarındaki değişiklerdir.

• Tabi bu değişikliklerden yararlanma konusunda iyi bir hesaplama yapmak ve bütçenizde yaratacak kâr ve zarar durumunu iyi analiz etmek gerekir. Eğer ev kredisi faiz oranlarında düşüş varsa bundan faydalanabilmek için yeniden yapılandırmaya gidilebilir.

• Konut kredisinin yeniden yapılandırılması ya da erken kapatılması durumunda bankalar çeşitli masraflar alabiliyor.

• Bu gibi durumlar karşısında sonradan bir sürprizle karşılaşmamak için masrafların ne kadar ve hangi şartlarda geçerli olduğunu öğrenmeyi unutmayın.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-kredisi-alirken-sormaniz-gereken-5-soru/

Emlakta liderlik koltuğu sizi bekliyor!

Türkiye’de konut sektörü son derece dinamik. Böylesi hareketli bir sektörde rekabet yaşayan gayrimenkul danışmanları uzun vadede kazançlı olmayı nasıl başarabilir? 

İşin sırrı 3 anahtar konuya odaklanmakta…

Yeni müşterilere ulaşırken, emlak portföyünüze yatırım yaparken, hatta “tavsiye edilen gayrimenkul danışmanı” olurken, gayrimenkul dünyasını doğrudan etkileyen şu 3 anahtar konuda bilgilerinizi güncel tutmalısınız: Hâkim olduğunuz bölgenin demografik özellikleri, faiz oranlarındaki gelişmeler ve emlakla ilgili yasal konular… Peki ama nasıl?

İşte Türkiye gayrimenkul sektörüyle birlikte büyümeyi hedefleyen gayrimenkul danışmanlarına öneriler

Uzmanı olduğunuz ilçede kimler yaşıyor?

Gayrimenkul hizmetinde uzmanı olduğunuz bölgeyi düşünün.

• Bölgenizin toplam nüfusunu biliyor musunuz?

• Bu bölgede kimler yaşıyor?

• Ekonomik düzeyleri, öğrenim ortalamaları, medeni durumları nedir?

• Kadınlar mı erkekler mi, gençler mi orta yaşlılar mı, aileler mi yalnız yaşayanlar mı bu bölgeyi tercih ediyor?

• İlçedeki gençler nasıl evlerde yaşamak istiyor?

• İlçe sakinleri gayrimenkul yatırımında tercihlerini yine bu bölgede kullanır mı?

İşte bu soruların yanıtları size o bölgeyle ilgili demografik özellikleri anlatır. Demografik bilgiler size bölgedeki emlaklarla ilgili talepleri yönetmede, müşterilerinizi doğru konuta yönlendirmede, ev satış fiyatlarını belirlemede yol gösterir.

Yaşadığınız şehrin ilçe ilçe, hatta mahalle mahalle güncel demografik özelliklerini Zingat.com’un Bölge Raporu bölümünü ziyaret ederek takip edebilirsiniz. Aklınızda olsun; demografide yaşanacak kayda değer bir değişikliğin, gayrimenkul trendlerine etkisi de büyük olacaktır…

Faizler ne durumda?

Faiz oranlarındaki değişimler gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünenlerin satın alma refleksleri üzerinde etkili. Çünkü faiz oranlarıyla konut kredileri arasında yakın bir ilişki var. Faizler düştüğünde konut kredilerine talep artıyor. Haliyle konut satış fiyatları da bu artışa göre değişiklik gösterebiliyor.

Akıllı emlak yönetimi yapan gayrimenkul danışmanları da faiz oranlarındaki gelişmeleri sık aralıklarla takip ederek, müşterilerinin doğru zamanda konut satın almasına destek sağlamayı başarıyor.

Yasal gelişmelere hâkim olun

Gayrimenkul ile ilgili yasalar, devlet teşvikleri, vergi oranları, mevzuatlardaki yenilikler… Kiralık ev için alıcı bulduğunuzda kira sözleşmesi maddelerinde dikkat edilmesi gereken hususlara, sayıları her geçen gün artan yabancılara emlak satışındaki yasal detaylara, emlak terimlerine, kentsel dönüşümle ilgili hukuki süreçlere hâkim olun.

Bilgileri tazelemek, yeniliklerden haberdar olmak gayrimenkul danışmanlarının müşterileriyle ilişkilerini yönetmelerinde son derece önemli. Müşterilerinizi alım-satım kararlarında doğru yönlendirmek, sizi çalıştığınız bölgede tavsiye edilen gayrimenkul danışmanı konumuna hızla taşıyacaktır.

Zingat.com sektörle ilgili yasal bilgilerden emlak terimlerine kadar her alanda size destek oluyor. Kentsel Dönüşüm, Sektör Bilgileri, Yararlı Bilgiler bölümlerinde bilgilendirici yazılara ulaşabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlakta-liderlik-koltugu-sizi-bekliyor/

Konut kredi kullanımı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıktı!

Konutta kredi kullanım oranının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması, konut kredisi ile ev almak isteyen fakat peşinat sıkıntısı yaşayanlara rahat bir nefes aldıracak.

 

 

Konut satışlarında artış beklentisi
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan karara göre, konutta kredi kullanım oranı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldı. Bu gelişmenin, gayrimenkul sektöründe hareketlik beklentisini artırdı. Karar hem vatandaşın elini rahatlatacak hem de faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesiyle 2016 yılının son çeyreğinde Türkiye konut pazarına ivme kazandıracak.

 

 

Karar, ekonomiye dinamizm katacak
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, AA’ya yaptığı açıklamada, konutta peşinatın yüzde 20’ye düşürüldüğünü, bu kararın tek başına fazla anlamı olmadığını, diğer alınan ekonomik önlemlere bakıldığında daha fazla anlam kazandığını ifade etti.

Aziz Torun, “Taksitlendirme, taksit sayılarının artması gibi önlemler aslında ekonominin bir anlamda dinamizmini ve büyümeyi artıracak. Konutla ilgili karar da anlamlı. Bu konudaki olumlu bakışı ifade ediyor. Birçok konuda yapılan işlerin sadece kendisi değil, yarattığı algı da önemlidir. Bu tür kararların önemli olduğu, yarattığı algının sektöre katkısı ileride görülecektir.” diye konuştu.

 

 

Peşinatın yükü azaldı, faiz indirimi için zemin hazırlanıyor
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise, konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle konut alıcılarının üzerindeki faiz yükünü hafifleten hükümetin bu kez peşinat yükünü azaltmak için adım attığını dile getirdi. Durbakayım, “Bu karara konut üreticilerinin de destek vereceğini, yüzde 20’lik peşinat yükünü uzun vadeye yayarak ve daha maliyetsiz alternatif çözümler üreteceğine inanıyorum.” dedi.

Nazmi Durbakayım, toplam konut satışlarındaki ipotekli satış oranının yükselmesinin inşaat ve finans sektörlerinin gücünü artıracağına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bunlardan daha önemlisi ise yıllardır dile getirdiğimiz ve arzu ettiğimiz düşük faiz ortamı için çok önemli bir gelişme sağlandı. İpotekli konut kredisi kullanım oranının yüzde 80’leri aşması, konut kredi havuzunun dolmasına, dolayısıyla bankaların ikincil piyasa oluşturmasına uygun zemin hazırlayabilir. Konut kredilerinde ikincil piyasaların devreye girmesiyle mortgage faiz oranlarının aylık bazda yüzde 0,60’ın altına inebileceği inancı içindeyim. Peşinatın yükü azaldı, faiz indirimi için de zemin hazırlanıyor.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-kredi-kullanimi-yuzde-75ten-yuzde-80e-cikti/