Kiralık eviniz için en uygun kiracı kim?

Kiralık konut sayısı her geçen gün artarken, ev sahipleri güvenebilecekleri kişi ya da ailelere evlerini kiralamak istiyor. Her ev sahibi, evini kiralayan kişinin zamanında kira ödeme gücüne ve evine iyi bakma eğilimine sahip olmasını ister. 

 

Ev sahipleri için en uygun kiracıyı bulma yolları 

Evlerini gönül rahatlığıyla kiraya verebilecekleri kiracıları bulmak için ev sahiplerini de bekleyen bir “yapılacak işler listesi” var. Bu liste, aynı zamanda uzun süreli “mutlu ev sahibi-mutlu kiracı” ilişkisinde de etkili… İşte ev sahipleri için aradıkları niteliklere sahip kiracıların kararını kolaylaştıracak adımlar…

Fikir alışverişi yapın

• Evle ilgili yapılacak değişikliklerde kiracınızın fikrini almaya özen gösterin.

• Eğer kiracı eve taşınmadan duvar boyatmak, zemin yenilemek gibi bir düşünceniz varsa, evinizi görmeye gelen kiracının bu konudaki fikrini almak ya da sizin için de uygunsa bu kararı kiracınıza bırakmak evin kiralanması için başlı başına bir sebep olabilir.

 

Evinizi eşyalı gezdirin

• Boş bir evi gezmektense mobilyalı bir evi gezmek, kiracılar için daha ikna edici oluyor.

• Evinizi eşyalı kiralık daire olarak konumlamasanız bile, potansiyel kiracı adaylarına ziyaretlerinde eve istediği gibi yerleşip yerleşemeyecekleri konusunda fikir veriyor. Belki yeni kiracınız evin ölçülerine göre dekore edilmiş mobilyaları da evde tutmak isteyecektir.

 

Kira fiyatı ile ilgili teşvik edici olun

• Aradığınız özelliklere sahip bir kiracıyla tanıştığınızda, finansal teşvikler sunma ihtimalini de düşünün.

• Örneğin, peşin ödemelerde aylık kira bedelinde indirim yapmak kiracı için teşvik edici olabilir. Kiracı 6 aylık kirayı peşin ödemek isterse, aylık kira bedelinde sizin beklentinizi karşılayacak oranda bir indirim yapabilirsiniz.

• Bu tarz finansal anlaşmalar yaparken karşınızdaki kişinin kredi geçmişini araştırmanız faydalı olacaktır.

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-eviniz-icin-en-uygun-kiraci-kim/

2016 Ekim ayı kira artış oranı!

2016 yılının Ekim ayı kira artış oranları da belli oldu. Kira sözleşmesini geçtiğimiz yıl Ekim ayında imzalayanların ve yenileyecek olanların Ekim 2016’da kiraları ne kadar zamlandı?

 

 

Kira zammı nasıl hesaplanıyor?
Eylül ayı kira zam oranını hesaplamak için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarına bakmak gerekiyor. Yeni Borçlar Kanunu’na göre, ev sahipleri kiralık evlerinin zam oranında ÜFE değerini geçemiyor ve kira zamları ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yapılıyor.

 

 

2016 Ekim’de kiralar ne kadar artıyor?
Yapılan açıklamaya göre, yurt içinde üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,79, bir önceki yılın Eylül ayına göre yüzde 3,79 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 4,07 artış gösterdi. Buna göre, Ekim ayında kira artış oranı 4,07 oldu.
Kira bedeli olarak 1.000 (bin) TL ödeyen bir kiracının zam oranı toplam 40,70 TL artış gösterecek. Böylece 1.000 (bin) liralık kira bedeli zamla birlikte 1.040,70 TL olacak.

 

2016 Eylül kira artış oranı için tıklayın!

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016-ekim-ayi-kira-artis-orani/

Sokak Görünümü, Zingat.com emlak ilanlarında!

Türkiye’nin güvenilir gayrimenkul bilgi portalı Zingat.com, emlak ilanlarında farklı bir uygulamaya daha imza attı. Google Haritalar’ın Sokak Görünümü (Street View) özelliği, Zingat.com ve Google işbirliğiyle kullanıcı dostu bir yeniliğe dönüştü. 

 

360 derece sokak turu

Zingat.com’da ev arayanlar, Sokak Görünümü özelliği sayesinde, ilgilerini çeken emlak ilanlarında artık beğendikleri konutun bulunduğu sokağı görüntüleyebilecek. Sokağı 360 derece inceleme fırsatını bulan Zingat.com ziyaretçilerini ilan içeriklerinde bekleyen diğer bilgiler arasında detaylar, harita, özellikler ve Bölge Raporu yer alıyor. Zingat.com’da Sokak Görünümü özelliği, İstanbul’daki satılık ve kiralık ilanları için geçerli.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/sokak-gorunumu-zingat-com-emlak-ilanlarinda/

Kiracılar hangi masrafları kira fiyatından düşebilir?

Baharın son ayları ve yaz mevsimi, kiralık evler ve satılık evler için emlak piyasasının canlandığı, taşınma hareketliliğinin en çok yaşandığı dönem… Özellikle kiralık ev arayanlar için maraton başladı!

Kiralık ev tutulduğunda nakliye, depozito, komisyon, ev tadilatı gibi birçok masrafla da karşılaşılıyor. Peki, ev tadilatında tüm masrafları kiracı mı karşılamalı? 

 

Kiracılar hangi masrafları kira fiyatından düşebilir?

Birçok kiracı sahip olduğu yasal hakları bilmediği için ev sahibiyle sorunlar yaşayabiliyor. Ancak kanunlar kiracılara bu konularda sorun yaşamamaları için bazı haklar tanıyor. İşte kiracı olarak taşındığınız evde kiradan düşebileceğiniz masraflar…

 

• Apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar genelde ev sahibine aittir.

• Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler ev sahibine aittir. Ancak kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşmayla kiracı bu masrafları kendi üstlenip kira bedelinden düşebilir. Bu konunun kira sözleşmesinde belirtilmesi zorunlu değildir. Karşılıklı anlaşmayla bu tip konular çözüme kavuşturulabilir.

• Yeni taşınılan bir evde eğer tadilat gerektiren durumlar varsa bunu genelde ev sahibi karşılar. Eve taşınmadan önce kiracılar yapılması gereken tadilatları ev sahibiyle konuşup bunların halledilmesini talep edebilir.

• Eğer kiracı eve taşındıktan sonra bir takım sorunlar olursa bunu kiracı kendi cebinden karşılayıp kiradan düşebilir. Bu yasal bir durumdur. Örneğin tesisatın patlaması, kombinin bozulması gibi durumlarda kiracı ev sahibine sormaksızın gerekli tadilatı yaptırıp, faturalarını ev sahibine vererek kiradan düşebilir. Eğer ev sahibi bu tadilatları yapmayı reddeder ve kiracının kendisinin halletmesini söyleyip kiradan düşmeyeceğini söylerse, kiracı mahkeme yoluyla bu durumu çözebilir. Bu konularda kanun her zaman kiracının yanındadır.

 

Evdeki hangi masraflar kiradan düşülmez?

Bazı durumlarda masraflar kiradan düşülmeyebilir. Kiracı olduğunuz evde keyfi olarak tadilat yaparsanız ya da evde boya yaptırmak isterseniz masraflar size ait olur.

İsteğe bağlı olarak yapılacak hiçbir masraf ev sahibine yükümlülük getirmez. Ayrıca ev sahibinin izni olmadan bu işlerin yapılması da doğru değildir ve kiracı ile ev sahibi arasında sorun yaşanmasına neden olur. Devamında ev sahibi kiracıyı evden çıkartıp maddi tazminat davası açabilir.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiraci-hangi-masraflari-kiradan-dusebilir/

Ev fiyatlarını en çok kentsel dönüşüm yükseltiyor!

Türkiye’de konut fiyatlarında balon var mı? İstanbul’un hangi ilçelerinde konut fiyatları yüzde 100 üzerinde artış gösterdi? Kentsel dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Merak edilen ve gündemden düşmeyen tüm bu soruların yanıtları, Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü isimli analizde verildi. 

 

Konut fiyat artışında neler etkili oluyor?

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü raporunda konut satış ve kira fiyatlarındaki artışın 2013 yılından sonra daha açık ortaya çıktığı işaret ediliyor. Rapora göre Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışı hangi gelişmeler tetikliyor?

• Rapora göre konut fiyatlarını artıran gelişmelerin başında yasal düzenlemeler geliyor: KDV değişikliği ve 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası gibi…

• İnşaat maliyetleri

• Faiz ve döviz kurlarında yaşanan artışlar

 

Kentsel dönüşüm fiyatları 2 katına çıkardı

Türkiye’de konut fiyatlarında artışın en çok yaşandığı şehirlerin başında İstanbul, Adana, Yalova ve Antalya geliyor. Rapora göre İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerinde yüzde 100’den fazla artış yaşanıyor. İstanbul’da konut fiyatlarının hızla değer kazandığı ilçelerse, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun yaşandığı yerler: Fatih, Maltepe, Kadıköy, Sarıyer ve Zeytinburnu.

Özellikle yaşadığı bina kentsel dönüşüm nedeniyle geçici olarak kiraya çıkan ev sahipleriyle birlikte ikinci el konut fiyatları neredeyse iki katı çıkmış durumda. Bir diğer deyişle, kentsel dönüşüm 2. el konut fiyatlarının iki kat yükselmesine neden oldu.

 

Fiyat-gelir dengesi olumsuz sinyal veriyor

Türkiye Konut Sektörü raporuna göre, konut fiyat artış oranlarıyla Türkiye bu durumun en yüksek derecede yaşandığı ülkeler arasında. Diğer yandan fiyat-gelir dengesi de olumsuz bir seyir gösteriyor.

Türkiye’de 2. el konutlar ve konut kiraları mercek altına alındığında da fiyat-gelir dengesinin yine olumsuz sinyaller verdiğinin altı çiziliyor.

 

Türkiye’de konut balonu riski yok

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Türkiye’de konut fiyatlarında balon yaşanmasının söz konusu olmadığını belirtti: “Küresel piyasaların aksine Türkiye’de konut fiyat artışı ülke ekonomisi adına bir tehlike oluşturmuyor. Türkiye’de konut kredilerinin GSMH’ye oranı yüzde 6 seviyelerinde. Bu oran dünyada ortalama yüzde 50-60 civarında bulunuyor. Türkiye’de konut fiyat artışları küresel finans krizinin öncesinde yurtdışında görüldüğü seviyelere ulaşsa bile, Türkiye’de kredi pazarının GSMH’ye oranı düşük olduğu için henüz kredi pazarını etkileyecek güçte değil.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-fiyatlarini-en-cok-kentsel-donusum-yukseltiyor/