İstanbul Balat’ta emlak yatırımı ne kadar kazandırıyor?

Balat, İstanbul Fatih ilçesine bağlı en eski semtlerinden biri. Ayvansaray ile Fener arasında konumlanan Balat, cumbalı eski evleriyle de biliniyor. Bugün İstanbul’da yakın gelecekte getiri sağlayacak bir emlak arayanların da gözdesi…

Peki Balat’ta ev fiyatları son 2 yılda nasıl değişti? Balat, gayrimenkul yatırımcısına ne kadar kazandırıyor?

 

İstanbul Balat en yeni satılık ev fiyatları için tıklayın!

 

“Balat’ta fiyatlar görece daha düşük”
Balat’ın emlak yatırımı yapmak isteyenlerin ilgisiyle son dönemde yaşadığı popülerliği, Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan şöyle açıklıyor:

Balat.2

“Lokasyon, lokasyon, lokasyon! Balat, hem tarihi hem de lokasyonu itibariyle İstanbul’un oldukça özel bölgelerinden biri… Geçmişte de mimari tarzı ve altyapısıyla da farklı bir üslûba sahip olmuş, ancak Cumhuriyet ve sonrasında popülerliğini bir nebze kaybetmiş. Son dönemde Balat’a gösterilen ilgiyle beraber itibarının artmasının yanı sıra lokasyon özelliği, fiyatların görece düşüklüğü, mimari doku, sokaklarında yürüdüğünüzde eski şehrin kokusunu hissettirmesi Balat’ı popüler kılmaya devam ediyor.”

 

Balat’ta kiralık evler 1.000 TL’den başlayan fiyatlarla!

 

Balat kira getirisi ile öne çıkıyor
Balat’ın özellikle eski binaları satın alarak, restore ederek, koruma ve ileriye dönük daha romantik yatırım tercihi olan insanlar için çok avantajlı bir bölgeye dönüştüğüne dikkat çeken Ahmet Kayhan, “Tüm bu gelişmelerle birlikte Balat’ın ekonomik değer yarattığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Balat da Cihangir gibi kendi ekosistemini, habitat alanını oluşturuyor. Balat, aynı zamanda kira getirisi anlamında da çok iyi dönüşler sağlıyor.” diyor.

ZINGAT_balat_tablo

 

Balat’ta konut satışları ve kiralama artışları

• Fener-Balat, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak ilan edildi ve ilk ihalesi 2007’de yapıldı. Böylece hem gayrimenkul sektörü için çok değerli konuma geldi.
• Günümüze dek uygulamaya alınan bir yenileme ve dönüşüm kararının olmadığı bölgede, fiyatlar özellikle son yıllarda yüksek artış gösteriyor.
• Balat’taki konutları “müstakil ev” ve “apartman dairesi” olarak ele alacak olursak, ortalama 160 metrekareden oluşan müstakil evlerin ortalama birim metrekare fiyatları 2014 yılının ikinci yarısında 2 bin 850 TL/metrekarelerde iken, bu rakam günümüzde ortalama 4 bin 900 TL/metrekarelere kadar çıkmış durumda. Bu, yaklaşık iki senede yüzde 72’lere varan bir artış anlamına geliyor.
• 2014 yılında 450 bin TL’ye alabildiğimiz ortalama özellikte bir müstakil evi, bugün 800 bin TL’ye almak mümkün.
• Aynı şekilde apartman dairesi tipli konutların birim metrekare satış fiyatlarında da son iki yıl içerisinde yüzde 70’lere varan bir artış söz konusu.
• Yine 2014 yılında ortalama tipte bir apartman dairesi 180 bin TL’lere alınabiliyorken, günümüzde aynı daire için ödenecek tutar 300 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda.

 

Balat’ın avantajlı yönleri
• Balat, vapur iskelesine yürüme mesafesinde… Fener ve Balat feribot iskeleleri bölgeyi bu açıdan avantajlı kılıyor.
• Reidin’in özel araştırmaları arasında olan “yürünebilirlik skoru”, vapur iskeleleri için 100 üzerinden 99 çıkıyor.
• Raylı ulaşım araçlarına yürünebilirlik açısından ise günümüzde bölgenin skoru sıfır olsa da, 2019 yılında yapımı tamamlanması planlanan raylı hatlarla bu skoru da 100 üzerinden 100’e çıkarak bölgeyi bu noktada da çok avantajlı bir konuma taşıyacak.
• Yine Reidin’in özel araştırmaları arasında yer alan “yeşil yaşam skoru” açısından bölgeyi incelediğimizde, 45’lik skorla park ve rekreasyon alanlarına yeterli düzeyde sahip sayılabilecek bir bölge olarak karşımıza çıkıyor.
• Yeşil yaşam imkânının yüksek olduğu Fener-Balat’ta “yapı yoğunluğu”nun da aynı ölçüde sevindirici olduğunu söylemek zor. Yüksek yapı yoğunluğuna sahip bölgenin Reidin “yapı yoğunluğu skoru” 41.

 

Balat’ta kimler yaşıyor?
Zingat Bölge Raporu, Balat’ta yaşayanlar ve demografik veriler hakkında detaylı bilgi sunuyor. Buna göre:
• Balat’ın ortalama kişi başı geliri yaklaşık 3 bin 126 TL civarında. Balat’ta ortalama hane halkı sayısı 2.55 oranıyla İstanbul ortalamasının altında kendini gösteriyor.
• Balat’ta yaşayanların yaş ortalaması 29.23.
• Yaş ortalamasıyla İstanbul ortalaması olan 28.58 oranının biraz üzerinde seyrediyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbul-balatta-emlak-yatirimi-ne-kadar-kazandiriyor/

İstanbul’un en yaşanabilir ilçeleri!

İstanbul’un ilçeleri ile ilgili emlak yatırımı yapmayı düşünenleri yakından ilgilendirecek farklı bir analiz gerçekleştiriliyor. Bir düşünün: Yaşadığınız ilçenin ya da semtin yeşil yaşam skorunu biliyor musunuz? Peki ya yapı yoğunluğu skorunu ya da eğim skorunu? En yakın metrobüs durağına ve raylı sistemler durağına yürünebilirlik skorunu merak etmiyor musunuz?

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN; Türkiye gayrimenkul sektörü ile ilgili kapsamlı ve detaylı gayrimenkul bilgi, analiz ve araştırmaları sunuyor. REIDIN tarafından farklı dönem ve başlıklarla hazırlanan raporların, analizlerin yanı sıra şehir, ilçe ve mahalle detayında bölge analizlerinde farklı sosyal göstergeler de değerlendirmeye alınıyor.

 

 

İstanbul’un en değerli ilçeleri

Emlak yatırımı yapacaklar için son derece kıymetli olan REIDIN sosyal göstergelerini dört temel başlıkta skorlanarak ele alınıyor:

Yeşil yaşam skoru, yapı yoğunluğu skoru, eğim skoru ve yürünebilirlik skoru (Metrobüs durağı/Raylı sistemler durağı).

Yaşadığınız yerin veya gayrimenkul almayı planladığınız bölgenin sosyal göstergelerini merak ediyorsanız, İstanbul’un sosyal gösterge başlıklarına göre skoru en yüksek ilçeleri.

 

1) Yeşil Yaşam Skoru

REIDIN Yeşil Yaşam Skoru, mahallelerin yeşil yaşam skorları oluşturarak, yeşil alanlara erişim kolaylığına lokasyon bazlı karşılaştırmalı güvenilir ve tutarlı bir kriter getirmek için tasarlandı. İstanbul’un 940 mahallesi için park ve rekreasyon alanlarının erişilebirliği hesaplandı.

 

2) Yapı Yoğunluğu Skoru

REIDIN Yapı Yoğunluğu Skoru, mahallelerin yapı yoğunluğu verilerini oluşturarak, lokasyon bazlı yapılaşma yoğunluğuna karşılaştırmalı, güvenilir ve tutarlı bir kriter getirmek için tasarlandı. İstanbul’un 944 mahallesi için yapı yoğunluğu hesaplandı.

 

3) Eğim Skoru

REIDIN Eğim Skoru, mahallelerin eğim skorlarını oluşturarak, lokasyon bazlı yüzey eğimine karşılaştırmalı, güvenilir ve tutarlı bir kriter getiriyor.

 

4) Yürünebilirlik Skoru

REIDIN Yürünebilirlik Skoru, metrobüs durağı ve raylı sistem durağı olmak üzere iki ayrı bölümde ele alınıyor. Metrobüs Durağı, İstanbul’daki mahallelerin metrobüs duraklarına, belirlenen mesafe sınırlarında yürünebilirlik derecesini analiz ediyor.

REIDIN Yürünebilirlik Skoru -Raylı Sistem Durağı ise İstanbul’daki mahallelerin metro, tramvay, teleferik duraklarına belirlenen mesafe sınırlarında yürünebilirlik derecelerini mercek altına alıyor.

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulun-en-yasanabilir-ilceleri/

Satılık sıfır daireleri en çok değerlenen ilçeler!

Son yıllarda konut fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya’nın değerlendirmesine göre, konut fiyatlarındaki yükselme trendinin ardında iki başlıca neden var:

1) Mega projeler
Köprü, metro, havalimanı, hastane, adliye sarayı ve benzeri kamu yatırımları bölge dinamiklerini ve fiyatı önemli ölçüde etkiliyor.

2) Bölgedeki konut stokunun hayata geçmesi ve belirli bir süre sonunda bölgenin olgunlaşması
Bir bölgede birden bire eş zamanlı başlayan şantiyeler olduğunda, inşaat bitiş ve ev teslim dönemleri de çok benzer zamanlarda oluyor. Aynı anda stoka çok fazla konut eklendiğinde özelikle kira rakamları ve satış rakamlarının dengeye ulaşması biraz vakit alabiliyor. Dengeye ulaştığında ve gerçek pazar değerlerini bulma dönemlerinde artışlar biraz daha keskin olabiliyor.

 

 

Hangi ilçede konut fiyatları ne kadar arttı?

TSKB Gayrimenkul raporuna göre İstanbul’da son bir yılda sıfır konutlarda değer artışları nasıl oldu? İşte sonuçlar:
• En yüksek değer artışı yüzde 33’le Üsküdar’da oldu.
• Üsküdar’ı yüzde 32 ile Bakırköy ve yüzde 25’lik artışla Ataşehir ve Zeytinburnu takip etti.

istanbul.degerliilce.2

• Üsküdar’da metrekare fiyatları ortalama 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseldi.
• Bakırköy’de metrekare fiyatları ortalama 7 bin liradan 9 bin 250 liraya yükseldi.
• Ataşehir’de metrekare fiyatları ortalama 5 bin 750 liradan 7 bin 250 liraya yükseldi.
• Ataşehir bölgesi, yakın çevresinde iş alanlarının artması, kendi kendine yetebilen ve ticari alternatifleri artan bir bölge haline gelmesi, ayrıca İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) bölgeye yakın konumda yer alması fiyatların artışında etkili oluyor.

 

 

• Zeytinburnu’nda metrekare fiyatları ortalama 4-12 bin lira aralığından 5-14 bin lira aralığına yükseldi.
Şişli’de konut metrekare fiyatları; satışlardaki durgunluğa rağmen ilçenin merkezi konumu, sağlam zemini, altyapı projelerinin devam ediyor olması gibi faktörler nedeniyle son bir yılda yüzde 20 civarında artarak ortalama 7 bin 500 liraya çıktı.
Kartal’da 4 bin 250 lira olan metrekare ortalaması 5 bin liraya yükseldi. Bu artışın nedenleri arasında kentsel dönüşüm, metro bağlantısı ve bölgedeki biten konut projelerinde oturumların başlaması gibi etkenler bulunuyor.

 

 

Sancaktepe’de 2 bin 500-4 bin 500 lira arasında değişen fiyatlar, son bir yılda 3 bin ile 5 bin lira arasında değişti. Konut projelerinin ve yatırımların artmakta olduğu bu bölgede söz konusu artış bekleniyordu.
Bahçeşehir’de sıfır konutlarda metrekare satış fiyatları, geçen yılın ilk 9 ayında 3 bin 500-4 bin aralığında. Bu yıl rakamlar 4-5 bin aralığında değişti. Nedeni, bölgenin ulaşım bağlantılarının tünel ve Kuzey Marmara Otoyolu bağlantısı ile güçlenme beklentisi…
Beylikdüzü’nde konut satışında metrekare fiyatları 2 bin 500-3 bin 500 aralığından 3-4 bin civarına yükseldi.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilik-sifir-daireleri-en-cok-degerlenen-ilceler/

İstanbul’da ev fiyatları neden artıyor?

Gayrimenkul sektöründe global araştırmalar yapan İngiliz danışmanlık ve araştırma şirketi Knight Frank’in Global Şehir Endeksi’nin 2016 verilerine göre son 1 yıllık fiyat hareketliliğinde İstanbul, dünya çapında ilk 3’te yer aldı. 

Dünyanın en önemli 150 şehrindeki son bir yılda ev fiyatlarındaki ortalama değişiminin ölçüldüğü araştırmada, Çin’in Şenzhen ve Şanghay şehirleri ilk iki sırayı alırken, bu şehirleri İstanbul takip etti. İstanbul’da 1 yılda ev fiyatları yüzde 20 artarken, Şenzhen’de yüzde 62 ve Şanghay’da yüzde 30 arttı. Bu üç şehri sırasıyla yine Çin’den Nanjing ve Pekin takip etti. Listede İzmir yüzde 16’lık fiyat hareketliliği ile 9. sırada, yüzde 10’luk fiyat artışıyla Ankara 27. Sırada yer aldı.

 

Kentsel dönüşüm fiyat artışını etkiliyor mu?

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, NTV’deki Finans Kafe programına konuk olarak, Global Şehir Endeksi 2016’yı yorumladı ve İstanbul’da konut fiyatlarının neden arttığını açıkladı. İşte İstanbul’da konut satış fiyatlarının artmasının sebepleri…

• Global Şehir Endeksi 2016’da Çin, Hindistan, Türkiye gibi ülkelerin listenin başında yer almasının sebebi; bu ülkelerde popülasyon ile kentleşmenin yüksek olması ve bu durumun fiyat artışlarına yansıması.

• İstanbul’da henüz gayrimenkul işlemi yapmamış yüzde 49 (yaklaşık 40 milyon) genç nüfus var. Yani bir talep enflasyonu var.

• Diğer yandan arsa fiyatları çok hızlı artıyor, arzı ise çok düşük. Arsa arzı oluşturmadan fiyatları düşüremezsiniz. Arsa fiyatlarının bu kadar arttığı bir ülkede fiyatların yükselmesi çok normal.

• Tüm bunların yanı sıra enflasyon ve döviz gibi bir etki var. Örneğin 1 dolarlık bir artış maliyetlerde otomatikman yüzde 1.18’lik bir etki yaratıyor. Böyle olunca inşaat maliyetleri artıyor dolayısıyla konut fiyatları da…

• Kentsel dönüşüm de fiyatların artmasındaki faktörlerden biri. İstanbul özelinde kentsel dönüşüm çok büyük bir faktör değil ama etkisi artacak gibi.

• Çok büyük bir kırılma olmazsa ki fiyatlardaki kırılmanın çok aşağıda olacağını öngörmüyoruz çünkü balonun arkasındaki dinamikler biraz zayıf, İstanbul’un özelinde bir balon oluşmadı henüz. Hane halkının gelirinin fiyata karşılama oranı hala aşağıda. Fiyat artışının daha 2-3 sene daha devam edeceğini düşünüyoruz.

• İstanbul’da çok nominal düzeyde belirli bölgelerde düşüş olabilir ama İstanbul genelinde büyük bir arsa arzı oluşmadan ve maliyette büyük bir kırılma olmadan fiyatların düşeceğini öngöremiyoruz.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-ev-fiyatlari-neden-artiyor/