Ev taşıma izni nedir?

Son yıllarda özellikle İstanbul, Ankara ya da İzmir gibi illerde sık sık ev taşınıyor. Özellikle son birkaç yıldır artan kentsel dönüşüm projeleri, bazı bölgelerde yükselen kira fiyatları, markalı projelerin sunduğu cazip fiyatlar ya da bankaların verdiği ev kredisini almanın kolaylaşması ev taşıma oranını da artırdı. Bu durum çalışanlar için tam bir muamma olan ev taşıma izni  konusunu yeniden gündeme getirdi.

 

 

Taşınma hareketliliği arttı!
TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin desteğiyle hazırlanan REIDIN – İSTEEND İstanbul Taşınma Hareketliliği 2016 Raporu da özellikle İstanbul’da taşınma hareketliliğinin arttığını gösteriyor. Rapora göre İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla taşınma hareketliliği yüzde 12 oranla bu çeyrekte Kadıköy’de yaşandı. Kadıköy’den taşınanların yüzde 32’si taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Ataşehir bu dönemde yüzde 11’lik oranla 39 ilçe arasında en fazla tercih edilen ilçe oldu. Avrupa Yakası’nda ise Gaziosmanpaşa’da taşınma hareketliliği dikkat çekti. Gaziosmanpaşa’dan yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 27’sinin taşınma sebebi ise yine kentsel dönüşüm oldu. İstanbul’daki taşınma hareketliliği raporunu ayrıntılı bir şekilde okumak için tıklayın.

 

Uygun fiyatlı Kadıköy satılık daireler!

 

Ev tasıma izni

Ev taşıma izni kaç gün?
Metropollerde artan taşınma oranı, çalışan ev sahipleri ya da kiracıları da “ev taşınma izni” konusunu düşünmeye yöneltiyor. Çünkü ev taşıma izni çalışanlar için tam bir muamma! Kimi işyerleri çalışanına ev taşıma izni hakkı tanırken, kimi işyerleri ise bu hakkın olmadığını öne sürüyor. Peki, çalışanların ev taşıma izni kullanma hakları var mıdır? Ev taşıma izni kaç gün? Bu gibi soruların cevabı ise hukuksal anlamda tam bir cevap bulmuyor. Çünkü İş Hukuku’nda ev taşıma izni olarak düzenlenmiş bir izin türü bulunmuyor. Ancak 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 55/j maddesine göre ücretli veya talebinize bağlı olmak üzere ücretsiz izin kullanmanız mümkün.

İzin işvereninize bağlı
Yani bu noktada izin kullanıp kullanamayacağınız işvereninizle aranızdaki ilişkiye bağlı oluyor. Kimi işveren bu konuda çalışanına zorluk çıkarmaz ve maaşından bir kesinti yapmazken; kimi işveren de çalışanına zorluk çıkartarak izin vermeyebiliyor. Ya da izin vermesi karşılığında kullanılan izin günlerini çalışanının maaşından kesebiliyor. Anlaşılacağı üzere taşınma izni kullanabilmeniz tamamen siz ve işvereniniz arasında çözmeniz gereken bir konu olarak yer alıyor ülkemizde.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-tasima-izni-nedir/