Lichen Planus

24830087

Nedeni bilinmemekle birlikte, duygusal stresin Linchen planusu tetikleyebileceğine dair bazı bulgular mevcuttur. Doktorunuz, kaşıntı ve döküntünün iltihaplan­masının neden olduğu rahatsızlıklan azaltmak için kortikoste­roid ilaçlar yazabilir. Sadece, etki gücü yüksek olan ilaçlar işe yarar.

Lichen planus, cilt kanse­rini andırabilir. Doktorunuzun Lichen planus tanısı koymak için biyopsi (laboratuvarda incelenmek üzere küçük bir parça dokunun alınması) yapması gerekir. Vulvada görülen Lichen planus, bazen ağız yoluyla alınan kortikosteroid ilaçlarla tedavi edilir.

Yaşlılarda Cilt hastalıkları

23

Seboreik dennatit (deri yangısı) Bu hastalık, yüz ve kafa derisi çizgilerindeki derinin pul pul dökülmesi ve kızarık olması olarak tanımlanır.

Rosacea Bu hastalık yanaklarda, burunda, çenede, alında ya da göz kapaklarında sürekli bir kızartıya neden olur.

Pişik Deri büklüm yerle­rinde meydana gelen, genellikle meme altındaki bölgeyi ve karın kıvrımları ve kaşıklan etkileyen mantardan kaynak­lanan iltihaplanmadır.

Zona Su çiçeği virüsünün yaptığı bir enfek­siyondur. Vücudunuzda ya da yüzünüzde bir sinir kökü boyunca şiddetli bir ağrı olması ve arkasından 4 ya da 5 gün süren su kabarcıklı bir döküntü geliş­mesi ayırt edici özellikleridir. Döküntü geliştikten sonra ağrı da olabilir. Zonayla birlikte ağrı olma riski yaşlılarda daha yüksektir ve erken bir önleyici tedaviyle azaltıla­bilir. Bu nedenle, zona hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız doktoru­nuza başvurun.

Staz dermatiti Cildi, ülser ve bakteriyel enfeksiyona karşı dirençsiz bırakan, bacaklardaki kan dolaşımı bozukluğuna bağlı kronik kızarıklık olarak tanımlanır.

Yatak (Bası) yaraları uzun süre yatağa bağlı olmanın yaptığı baskıdan kaynaklanan, yavaş iyileşen, nemli, açık ve son derecede rahatsız eden yaralardır. Genellikle kalçalar, kürek kemik­leri, dirsekler ve topuklar gibi vücut ağırlığının bindiği kısımları etkiler.

Cilt kanseri Yaşlılar güneşe maruz kalmaya bağlı her tür cilt kanserine karşı oldukça dirençsizdir ve güneşten kaçınma konusunda oldukça dikkatli olmalıdırlar.

Düztabanlık

pes_planus

Bazı kişilerin ayaklannda hiçbir zaman kemerler oluşmaz; bazı kişilerin ayaklanndaki kemerler ise genellikle kilo almaya bağlı olarak normalde kemerleri destek­leyen ligamentler (bağlar) zamanla gerginleştiğinde ya da esneğinde (ya da nadir vakalarda, ayağın iç kısmındaki bir tendon yırtıldı­ğında) düzleşir.

Düztaban olan birçok kişide herhangi bir semptom görülmez fakat bazr kişiler ayak, bacak ve alt sırtlarında yorgunluk, ağn ya da sertlik hissederler. Ağrı yapan bir düztabanlığınız varsa, doktorunuz ağırlığınızın ayaklarınıza dağılmasına yardımcı olan, ısmarlama yapılan kemer destekleri reçete edebilir. Egzersizler, güçsüzleşmiş ligamentleri (bağları) ve kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Helmint Çeşitleri ve Tedavi Şekilleri

OKSİYÜRİAZİS
Enterobius vermikularis ile meydana gelir. Geceleri perianal kaşıntıya ve çocuklarda enürezise neden olur.

Tedavi
Genel önlemler: Defekasyondan sonra ve yemeklerden önce ellerin ve tırnakların su ve sabunla iyice yıkanması. Tırnakların kısa kesilmesi. Parmakların ağza sokulmaması ve tırnak yeme alışkanlığından vazgeçirme. Perianal bölgenin temiz tutulması, kaşıntı giderici pomatlarla kaşınmanın önlenmesi, elin anal bölgeye ulaşmasını önlemek için pijama giyilmesi.

Tiabendazol (Mintezol): Kg. başına 50 mg.lık dozun yarısı akşam, diğer yarısı ertesi sabah verilir. Erişkinlerde günlük doz 3 tablete kadar artırılabilir. Çiğnenerek alınır.
Piperazin (Askaripar şurup, Helmicide şurup, Vermisit şurup, Helmipar, Heksapar, Pipezol, Razinol, Siropar): Askaridoziste bildirilen dozlarda.
helmintlerPyrantel pamoat (Combantrin çiğneme tableti, oral süspansiyonu; Kontu çiğneme tableti ve süspansiyon; Pirantel pediatrik süspansiyon): Dozaj: Kg. başına 10 mg. olmak üzere tek bir doz halinde verilir. 2 yaşına kadar olan çocuklara 1/2 tablet (veya ölçek), 6 yaşına kadar olan çocuklara 1 tablet (veya ölçek), 12 yaşma kadar olanlara 2 tablet (veya ölçek), 12 yaşından büyük çocuklara ve erişkinlere 3 tablet (veya ölçek) verilir. 1 tablette 250 mg, oral süspansiyonun 5 ca’lik bir ölçeğinde 250 mg. etkili madde vardır.

TRİKÜRİAZİS
Trichuris trichiura nematodlardandır. Kolonda, en çok çekumda yaşar. Kanla da beslendiği için anemiye neden olabilir. Çok defa asemptomatiktir. Feçesle atılan yumurtalar içinde embriyon gelişir. Ağız yoluyla insana geçer. Larvalar akciğerlerden geçmez. Doku içi yaşamı olmadığı için eozinofili yapmaz.

Tedavi
Mebendazol (Vermox, Vermazol, Versid): En etkili ilâcıdır. Dozaj: 3 gün müddetle sabah akşam birer tane verilir.

STRONGİLOİDOZİS
Strongyloides stercoralis enfestasyonu Türkiye’de seyrek görülür. Tropikal iklimlerde sık rastlanır. Ankilostom ve askaris gibi bunun da akciğer dolaşımı vardır ve eozinofilik akciğer enfiltrasyonu yapabilir. Eozinofili bulunur. Karın ağrısı ve diyare ile ürtiker sık görülen semptomlardır.
Tedavi
Tiabendazol (Bendazol tablet 500 mg): Yurdumuzda tiabendazol preparatı yoktur. Bendazol dozajı: 2 gün günde 2 defa 25 mg/kg dir.
Mebendazol (Vermox, Versid, Vermazol): 2 gün müddetle günde 2 defa 100 mg (toplam 2 tablet).

Vasküler Purpuralar ve Tedavi Yöntemi

HENOCH-SCHÖNLEİN PURPURASI

Sinonimi: Allerjik purpura.
Gençlerde görülen bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Küçük arteriollerde ve kapillerde meydana gelen iltihabî reaksiyon (vaskülit, angiitis) permeabiliteyi artırarak dokulara plazma ve eritrosit sızmasına neden olur. Allerjinin besin maddelerine, ilâçlara ve infeksiyon allerjenlerine karşı meydana geldiği kanıtlanmıştır.

Klinik tablo: Derideki hafif kabarık pembe renkli büyükçe lezyonlar daha ziyade ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde, gövdenin yan taraflarında, gluteal bölgede, nadir olarak da yüzde, boyunda, sırtta ve ağız mukozasında bulunur. Hastalık hecmelerle seyreder. Spontan olarak düzelebilir. Başlıca komplikasyonları mide barsak kolikleri (hafif veya ciddî bir kanama ile birlikte veya değil), glomerülonefrit, barsak ülserleri, invaginasyon, ileus, mukoza nekrozlarıdır. Artraljiler olur.

88

Laboratuar bulguları: Sedimantasyon orta derecede hızlanmıştır. Romatizma testleri normaldir. Eozinofîli görülebilir. Trombositlerde ve plazmadaki koagülasyon faktörlerinde azalma bulunabilir. Lase testi negatiftir, bazan hafif pozitif çıkabilir.

Tedavi

Allerjenin aranıp bulunması ve hastanın ondan uzak tutulması veya mümkün olursa desansibilizasyonu gerekir.

Kortikosteroidler: Hecmeler esnasında kullanılır.

Dozaj: Prednizolon (Codelton) günde 30 mg ile başlanır, düzelme ortaya çıkınca 20 mg a indirilir. 10 mg dan ibaret idâme dozuna 10 gün daha devam olunur.

Antihistaminikler (Sanofen, Fenistil, Tavegyl): Tek başlarına etkili olmazlar. Denenebilir.