İşte dünyanın en uzun cam köprüsü!

Çin’in Tianmenshan Jeolojik Parkı’nda bir kanyon üzerinde inşa edilen cam köprü görenleri şaşkına çeviriyor. Tasarımını mimar Haim Dotan’ın yaptığı cam köprü, aynı anda 800 kişiyi taşıyabilecek kapasiteye sahip.

 


Dünyanın en uzun ve en yüksek cam köprüsü olmaya aday olan bu cam köprünün yerden yüksekliği 300 metre, uzunluğu ise 430 metre. Bu ilginç köprünün mayıs ayında ziyarete açılması bekleniyor. 

Kaynak: http://blog.zingat.com/iste-dunyanin-en-uzun-cam-koprusu/

Çin’in en garip binaları!

Büyüyen ekonomisiyle son zamanların dikkat çeken ülkelerinden olan ve farklı gelenekleriyle sık sık haberlere konu olan Çin, bu sefer de ilginç mimari tasarımlarıyla şaşırtıyor! İşte fotoğraflara bakanları “Modern mi? Tuhaf mı?” diye düşündürten Çin’in en garip binaları…

 


Bu yapıya baktığınızda dev bir binaya cep telefonu reklamı için giydirme yapıldığını düşünebilirsiniz. Ancak durum öyle değil… Bu bina devasa bir cep telefonu şeklinde tasarlanmış ve ön cephesi de telefon ekranı şeklinde. 11 katlı bu yapıda pencereler küçük kümeler şeklinde kullanılmış.

 


Çin’in bereket tanrıları Fu, Lu ve Shou şeklinde tasarlanan bu otel, Çin mimarisinin en tuhaf eserlerinden biri. 2001 yılında tamamlanan 10 katlı binada bereket tanrılarından Shou’nun sol elindeki şeftali otelin süiti ve iki delik de pencereleri…

 

Öyle bir bina düşünün ki, boydan boya altınla kaplansın! Çin’in Xiamen şehrinde yer alan bu dış cephesi altın kaplama olan otel, kimine göre Çin’deki abartılı yaşam tarzının da bir göstergesi.

 

Dünyanın en lüks markalarından biri olan Louis Vuitton’un amiral gemisi olan mağaza, Çin’de dev bir çizme şeklinde yükseliyor. Kimine göre “modern” kimine göre ise “garip” mimarinin bir ürünü olan bu bina 24 katlı. Binayı tasarlayan ise Japon mimarlık şirketi Leigh & Orang.

 

Koca bir silindiri yaşam alanı olarak düşünen büyük bir hayal gücüyle karşı karşıyayız! Tayvanlı mimar C.Y. Lee’nin yaptığı bu merkezi kare kendisi daire olan 25 katlı yapı ilk bakışta bir baş döndürmüyor değil!

 

Çin devlet televizyonu CCTV’nin binası Hollandalı mimarlık firması OMA tarafından tasarlandı. 54 katlı bina iki L harfinin birleşmesinden oluşmuş gibi.

 

Hongda Xingye Grubu ile Guangdong Plastic Borsası’nın merkez binası olan bu yapı 138 metre uzunluğunda ve 33 katlı. Binanın İtalyan mimarı Joseph di Pasquale, binanın tasarımında feng shui’den etkilendiği ve binanın antik Çin parasını andırdığını söylüyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/cinin-en-garip-binalari/

Buzdan dev Ayasofya Çin’deydi!

Ayasofya Müzesi‘nin buzdan minyatürü,  Çin’in Harbin şehrinde düzenlenen 32. Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali’nde ziyaretçilerin ilgisiyle karşılandı. 

Masal diyarı gibi festival

Dünyanın en büyük buz ve kar festivalinde Ayasofya Müzesi, renkli lazer ışıklarıyla görsel bir şov sundu. Festivalin konukları Ayasofya Müzesi’nin buzdan minyatürü önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.

Festivalde Ayasofya Müzesi’nin yanı sıra Avrupa mimarisinin önde gelen eserleri ve Rus Katedrali de yer aldı. Güneş Adası Parkı’nda bulunan farklı figürlerin buz ve kardan heykelleri kadar buz bisikleti ve kaydıraklar da festivalin adeta masal diyarına benzeyen görüntüleri arasındaydı.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/buzdan-dev-ayasofya-cindeydi/

Dabbe Ne Demek? Dabbe Nedir?

Arapça kökenli dabbe kelimesi Kuranda Nemi suresinde geçen bir kelimedir. Din adamlarının dabbe kelimesinin ne anlama geldiğine dair ortak bir görüşü yoktur. Ancak en bilinen anlamıyla Türkçede yürüyen, yürüyücü anlamlarına karşılık gelir.

  • Dabbe filmi; Yapımı, yönetmenliği ve senaristliğini Hasan Karacadağ’ın yapmış olduğu bir korku filmidir. Kuranda Nemi suresinde geçen dabbe kelimesi filmde İnternet ağı olarak anlam bulmuş ve İnternet ağları üzerinden ulaşımını, iletişimini sağlayan doğa üstü bir varlıktan (cin) bahsedilmektedir. Dabbe filminin ilk çıkışı Şubat 2006’dır. Devam niteliğinde ki ikinci filmi ise Aralık 2009’da seyirciyle buluşmuştur.

PRC Ne Demek? PRC Nedir?

Çin Halk Cumhuriyeti’nin ingilizce kısaltması PRC‘dir. Bu kısaltmaya bir çok üründe rastlamak mümkündür. Özellikle çin malı ürünlerin kalitesi tartışılmaya başlanınca bazı ithalat firmaları ürün etiketlerini “made in P.R.C. ” yaparak bu kötü ünden etkilenmemeye çalıştılar.