Apartman yöneticilerinin 11 görevi

Apartman ile ilgili yetki ve sorumluluklara sahip olan kişiye apartman yöneticisi deniyor. Peki sekiz ya da daha fazla bağımsız bölümü olan gayrimenkullerde atanması zorunlu olan apartman yöneticisi kimdir? Görevleri nelerdir?

 

 

Kat maliklerinin oy birliğiyle seçilen apartman yöneticisi; gayrimenkulün bakım, onarım gibi işlerinin organize edilmesi ve sürdürülebilir bir şekilde takip edilmesi sorumluluğunu alıyor.
Eğer gayrimenkul sekiz veya daha fazla bağımsız bölümden oluşuyorsa yönetici atanması bir zorunluluk. Ayrıca, kat maliki tüm bağımsız bölümlerin sahibiyse kanuni olarak yönetici olarak atanıyor.

 

 

İşte apartman yöneticilerin 11 görevi
Apartman yöneticisinin görevleri, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 35. maddesinde belirtiliyor:
1) Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi
2) Ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması
3) Ana gayrimenkulün sigorta ettirilmesi
4) Ana gayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda; eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması
5) Ana gayrimenkulün yönetimiyle ilgili bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısıyla doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması
6) Ana gayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü
7) Ana gayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesine veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması
8) Ana gayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin onlar adına alınması
9) Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı, dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi
10) Topladığı nakdi miktarları ve avansları yatırmak, gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada ana gayrimenkulün yöneticisi sıfatı gösterilmek suretiyle kendi adına hesap açtırılması
11) Kat malikleri kurulunun toplantıya çağrılması

Kaynak: http://blog.zingat.com/apartman-yoneticilerin-11-gorevi/

Apartman aidatını ödemek zorunlu mu?

Konut sahiplerinin apartmanın ortak giderleri için ödediği aidat zorunlu mudur? Apartmanın ortak yaşama alanı ve tesislerinden yararlanmayanlar da aidat ödemek zorunda mı? İşte aidat ödemesine dair bilinmesi gerekenler…

 

 

Aidat gecikmesinde yüzde 5 faiz
Apartman aidatı belirli zamanlarda apartman yöneticisi ya da daire sahiplerinin kurduğu bir dernek, kurum veya vakıf üyeleri tarafından toplanıyor. Aidatı, tüm apartman sakinleri ödemekle yükümlü. Ortak sosyal yaşam alanları ya da tesisleri kullanmasanız dahi apartman aidatını ödemek zorundasınız.

 

Apartman aidatı ödenmezse ne yapılır?
Aidatı ödemeyen daire sahipleri hakkında dava açılıp, icra takibi başlatılabiliyor. Aidat ödemelerindeki gecikmelerde ise gecikilen günler için aylık yüzde 5 gecikme faizi alınıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/apartman-aidatini-odemek-zorunlu-mu/

Apartman aidatı nasıl hesaplanıyor?

Apartman ya da sitede yaşayanların belirli aralıklarla ödediği aidat nedir? Aidat neleri kapsıyor? Apartman aidatı nasıl hesaplanır? İşte aidata dair merak edilenler…

 

 

Aidat miktarı nasıl belirleniyor?

Konut sahiplerinin apartmanın tüm ortak alanlarındaki bakım ve onarımının yanı sıra kapıcı, bahçıvan ve güvenlik görevlisine ödenen sabit giderler için ödediği miktara “aidat” deniyor. Aidat ücreti apartmanın giderlerine göre belirleniyor. Aidat paraları apartman sakinlerinin kurduğu bir dernek, kurum, vakıf üyeleri ya da apartman yöneticisi tarafından belirli aralıklarla toplanıyor.

 

 

Arsa payına göre aidat
Aidatla ilgili kanuni düzenlemeleri kapsayan Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre başka türlü bir anlaşma olmadıkça konut sahipleri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine, apartmanın sigorta primlerine, bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere arsa payı oranında katılmakla yükümlü.
Aidatı ödemekle yükümlü olan ev sahipleri, kira sözleşmelerinde eve kiraya çıkacak olan kişiye aidatları ödeyecekleri yönünde madde koyabiliyor, böylece aidat ödemesi kiracıya devrediliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/apartman-aidati-nasil-hesaplaniyor/

Kiracılar apartman yöneticisi olabilir mi?

Kat maliklerinin oy birliğiyle seçilen apartman yöneticisini bekleyen pek çok sorumluluk söz konusu. Genel olarak apartman yöneticileri ev sahiplerinden seçiliyor olsa da, kiracıların da apartman yöneticisi olması mümkün mü?

 

 

Yönetim bildirgesine bakın
• Apartman yöneticisinin görevlerini belirleyen Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartman yöneticisi bağımsız bölümlerin malikler tarafından seçilir ve yönetime seçilme hakkına sahip olur.
• Bu kanuna göre kiracılar kat maliklerinden vekalet alarak toplantılara katılabilir.

 

 

• Kanuna göre kat malikleri taşınmazın yönetimini kendi aralarında ya da dışarıdan seçecekleri bir kimseye ya da üç kişilik bir kurula verebilir.
• Yönetici kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.
• Bu hükümler doğrultusunda ve apartman yönetim bildirgesinde “kiracı yönetici olamaz” ibaresi yoksa kat malikleri sayı ve arsa çoğunluğuyla kiracıyı yönetici seçebilir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiracilar-apartman-yoneticisi-olabilir-mi/