Alkolün Etkileri

Alkolün vücutta işlenmesi: Vü­cut hacminiz, yakın bir zamanda yemek yeyip yemediğiniz ve ne kadar hızlı içki içtiğiniz, vücudu­nuzun alkolü işleme şeklini etkiler. İri yapılı birinin vücudunda, ufak tefek birine oranla daha fazla kan dolaşır ve bu nedenle, eşit mik­tarda alkol tüketseler de, iri yapılı kişinin kanındaki alkol oranı daha yavaş artar.

Yiyecekler, alkolün kan dola­şımınıza emilme hızını yavaşlatır. Karnınız tokken veya yemek esnasında içki içmek en iyisidir. Alkolün vücudunuza emilme hı­zını yavaşlatmanın diğer bir yolu da yavaş içmektir. Alkollü içkilerin arasında birkaç bardak alkolsüz içki içmek de, alkolün sisteminiz üzerindeki etkilerini yavaşlatabilir.

Kadınlar Üzerindeki Etkileri

İçilen içki miktarı aynı olsa da, kadınların kanında erkeklere oranla daha fazla alkol toplanır. Bunun sebebi, kadın vücudunun alkolü erkeklerinkinden daha farklı işlemesidir. Kadınlarda, midedeki, alkolün tesirini kana karışmadan önce yok eden enzim düzeyi daha düşüktür.

Ayrıca, kadınların vücudunda genellikle daha fazla miktarda yağ bulunur ki alkol yağa emilmez; bu da, kandaki alkol oranının daha yüksek olmasına yol açar. Kadınlar, aynı zamanda, genellikle erkeklerden daha hafiftirler ve eşit miktarda içki içseler de, bir kadı­nın kan dolaşımında daha fazla alkol bulunur.

Araç kullanma: İçki içip araç kullanmanın hiçbir güvenli yolu yoktur. Çok az miktarda alınmış da olsa, alkol, sürüş yeteneğinizi olumsuz etkileyebilir. Alkol tüket­tikten sonra araç kullanmamak için pek çok kişi, alkol kullanmayan bir sürücü ayarlamak veya toplu taşıma araçlarını kullanmak gibi yollar tercih eder. Çocuklarınıza da kesinlikle alkollü araç kullanılma­ması gerektiğini anlatmalı ve asla çocuğunuzla birlikte, alkollü bir sürücünün aracında yolculuk yap­mamalısınız.

Hamilelik: Hamilelikte alkol kul­lanmanın hiçbir zararsız seviyesi yoktur. Hamile kalmaya çalışan veya hamile olan kadınlar alkol tüketmemelidir. İlk üç aylık dö­nemde düzenli olarak içki içme -ya da yalnızca bir dönem ağır içicilik – anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Hamilelik sürecin­de ağır içici olarak alkol kullanan kadınlar, iyileştirilemeyen zeka geriliği de dahil, bir grup doğum kusuru olan, fetal alkol sendromlu bir bebek doğurabilirler.

Günde bir veya iki kadeh ka­dar az içki içen hamileler, erken doğum yapabilir ve çocukları çok zayıf veya nörolojik sorunlu olarak doğabilir. Arasıra sosyal içicilik bile, özellikle ilk üç ayda düşük yapmaya sebep olabilir. Eğer hamileyseniz ve alkol sorununuz varsa, vakit kaybetmeden doktoru­nuzla görüşün.

Gençler: Amerika’da her yıl 4 mil­yondan fazla çocuk (14 ila 17 yaş arası), alkol kullanımının etkilerin­den dolayı, okulda, aile içerisinde ve bazen de hukuksal düzeyde sorunlar yaşamaktadır. İçki içme­nin, konsantrasyon, öğrenme ve okuldaki başarı ve evdeki hal üzerinde olumsuz etkileri vardır.

Aynı zamanda, kişilik üzerin­de de çok büyük etkisi vardır ve asabiyet, düşmanlık ve saldırganlık gibi sonuçlar doğurabilir. Alkol kullanan bir gencin diğer madde­leri deneme ve bağımlı olma olası­lığı da daha yüksektir.

Genç içicilerin, aynı zamanda, düşme veya boğulma sonucu ölme ve alkollü araç kullanma olasılık­ları daha yüksektir. Çocuklarınıza, alkollü bir sürücünün aracına asla binmemeleri gerektiğini öğretin; saat kaç olursa olsun gelip onları alacağınıza dair onları ikna edin.

Bu yaş grubundaki genç erkek ve kadınlar, aynı zamanda, alkolün etkisiyle, içmeye bağlı yaralanma­lar, maddi zarar, tecavüz ve güven­li olmayan cinsel ilişki konularında daha fazla risk altındadırlar.

Bağımlılık Yaratan Maddelerden Uzak Durun

Çoğu içici, 20 yaşından Önce sigaraya başlar ki bu da, genç insanların hiç başlamaması gerektiğinin çok önemli olduğunu kanıtlamaktadır. Uzun süredir sigara kulla­nıyor olsanız bile, vücudunuz, bıraktığınız anda iyileşme kaydetmeye başlar. Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman çok geç değildir.

Alkol de, ölçülü kullanılmadığı zaman bağımlılık yaratabilir. Tıbbi kullanımlarının aksine, eğlenme ve dinlenme amacıyla kullanılan kokain ya da morfin gibi bağımlılık yaratan yasadışı maddelerin, kesinlikle hiçbir faydası yoktur.

Alkol bağımlılığında olduğu gibi, bir kez madde bağımlısı oldunuz mu, alacağınız keyif yalnızca, bıraktıktan sonra baş gösterecek sıkıntıların acısını hafifletmek için kullanıl­dığında yaşayacağınız rahatlamayla kısıtlı olacaktır.

Alkol

Yetişkin erkeklerin tahmini %9’u ve yetişkin kadınların tahmini %4’ü, alkol bağımlılığı (alkolizm) olarak bilinen en ciddi alkol suistimali türüne sahiptir. Bu kişiler, içki içme konusundaki kontrollerini kaybetmişlerdir, sağlıkları üzerinde ciddi olumsuz sonuçlara veya de­ğerli etkinlikleri veya ilişkileri kay­betmeye yol açıyor olsa da, alkolü bırakamıyor veya azaltamıyorlardır.

Alkol_ve_darp

Sorunlu içicilik/Sorunlu alkol kullanımı, alkol kullanımının sağ­lık sorunlarına veya evde, işte, okulda veya hukuki sorunlara yol açtığı daha hafif bir bozukluktur. Risk altında olan içiciler, zararsız olarak düşünülen miktardan fazla tüketenlerdir, erkekler için günde iki, kadınlar için günde bir kadeh­ten fazla.

Alkol suistimali veya bağımlılı­ğının sebebi tam olarak anlaşılmış değildir, ancak ailede bir alkol bağımlılığı geçmişi söz konusuysa, bu, kişinin daha fazla risk altında olmasına yol açar. Alkol bağımlısı olan ebeveynlerin çocukları, dört kat daha fazla risk altındadır.

Ağır içicilik – erkekler için gün­de iki, kadınlar için günde bir ka­dehten fazla – karaciğerinize, mide­nize, kalbinize, beyninize ve sinir sisteminize ciddi hasar verebilir.

İçki bağımlılığı aynı zamanda, ağız, boğaz, gırtlak ve yemek bo­rusu kanserine yakalanma riskinizi artırır. Ağır içici olan kadınlarda, meme kanseri ve kemik erimesi riski daha yüksektir. Bunlara ek olarak, aşırı alkol tüketenler, yete­rince yemek yemeyebilirler ve bu nedenle vitamin ve mineral eksik­liği de baş gösterebilir.

Alkol tüketiminin taşıdığı pek çok risk olsa da, bazı faydaları da olabilir. Alkol, bağımlılık geliştirme riski olmayan yetişkinler için fay­dalı olabilir. Günde 1 kadeh şarap, 1 kutu bira veya 1 shot/likör bar­dağı (yaklaşık 45 mi) %40 oranın­da alkol ihtiva eden içki içmenin, kalp hastalığı, inme ve diğer dola­şım bozukluklarını geçirme riskini azalttığı düşünülmektedir. Küçük bir miktar alkolün, yüksek yoğun­luklu lipoprotein (HDL), yani kanı­nızdaki faydalı kolesterol düzeyini yükseltebildiği ve kan damarların­da plak oluşumunu azalttığı kanıt­lanmıştır.

Aşırı alkol tüketimi zararlı, buna karşılık, ölçülü tüketim fay­dalı olduğuna göre, aşırı miktarın ne kadar olduğuna nasıl karar vereceksiniz? Öncelikle, eğer içki içmiyorsanız, başlamayın. Genel­likle, alkol kullanımının taşıdığı riskler, faydalarından daha fazla­dır. İçki içiyorsanız, -erkekler için günde iki, kadınlar için günde bir kadehten fazla olmayacak şekilde – ölçülü için.

İçki alemi yapmanın, sarhoş olmanın veya kronik ağır içiciliğin sağlık üzerinde hiçbir olumlu et­kisi olmayıp, ciddi biçimde daha yüksek ölüm riski vardır. Milyon­larca alkol bağımlısı ve bırakmak için yardıma ihtiyacı olan insan vardır. Alkol suistimalinden muzdarip biri için, bir içki bile çok fazladır.

İçki içmemesi gerekenler, gebe kalmaya çalışan kadınlar veya ha­mileler, araba veya dikkat ve be­ceri gerektiren bir alet kullanacak olanlar ve uyuklamaya sebebiyet verebilecek reçeteli veya reçetesiz ilaç kullananlardır.

Alkol, ayrıca ilaçların verimli­liğini veya zehirleyici etkisini de değiştirebilir. Bazı ilaçlar, kandaki alkol oranını veya alkolün beyin üzerindeki ters etkilerini artırabilir.

Alkolizm Tedavisi

Birçok alkol ve benzeri uyuş­turucu madde rehabilitasyon prog­ramı, bağımlının uygun destek ve yardımı almasına nasıl yardımcı olabileceklerini öğrenmeleri için aile üyelerine danışmanlık hizmeti sun­maktadır. Bu programların önemli bir unsuru, içiciyi kendi davranı­şından sorumlu tutmak ve aileye, içiciyi alkol bağımlılığının yol açtığı sorunlardan korumayı bırakmaları konusunda yardım etmektir.

Alkol suistimalini tedavi etme­nin ilk adımı, içicinin bir sorunu olduğunu ve yardım alması ge­rektiğini anlamasını sağlamaktır.

İçici bırakmak istediğinde, tedavi, ayakta tedavi biçiminde (bir da­nışmanla düzenli olarak görüşme gibi) veya hastaneye yatırarak (ki burada tedavi çok daha yoğundur) yürütülebilir.

Tedavi programlarının hemen hepsi, alkol bağımlılığını, kronik ve progresif bir hastalık olarak kabul eder ve çoğu program, alkolden ve diğer maddelerden tamamen yoksun bırakma yönte­mine vurgu yapar.

Hastayı hastaneye yatırarak yapılan tedaviler, genellikle, hu­zursuzluk, heyecan, halüsinasyon, hezeyan ve nöbet gibi tehlikeli yoksunluk etkilerini hafifletmek için, genellikle ilaç yardımıyla yapılan detoksifikasyon -gözetim altında alkolden yoksun bırak­mak- ile başlar. Alkol yoksunluğu, en ciddi seviyede olduğunda haya­ti tehlike arz edebilir.

Alkolizm tedavisi, aynı zamanda alkol bağımlılığının medikal ve psikolojik sonuçlarına da eğilir. Sağlık uzmanları, bağımlıya ve ai­lesine, bağımlılığın tabiatına ilişkin danışmanlık yapar ve bağımlıya, alkol kullanımına olumlu alterna­tifler bulması konusunda yardımcı olur. Sağlık uzmanları, kişinin ayrıca, depresyon, iş stresi, alkol kullanımının getirdiği hukuki so­runlar veya sorunlu kişisel ilişkiler gibi, alkol kullanımıyla bağlantılı tüm sorunlarla baş etmesine de yardımcı olur.

Ayık kalma -genellikle “iyi­leşme” olarak adlandırılır- birkaç şekilde gerçekleşebilecek uzun bir süreçtir. Alcoholics Anonymous (Adsız Alkolikler) gibi birliklerin büyük faydası olur.

Sürekli danışmanlık ve ilaç tedavisinin de faydası olabilir. İçki içmelerinin önüne geçmesi için bir ilaç kullanmak isteyen kişilere Disulfiram yazılabilir. Disulfiram, alkolün karaciğerde parçalanması­nı engeller ve kişi, alkol aldığında mide bulantısı oluşacağından, hasta hisseder.

Naloxone gibi diğer ilaçlar, içki içmenin verdiği keyfi yok eder ve böylece içki içmek için pek bir sebep kalmaz. Her iki ilacı da, işe yarayabilmeleri için, her gün kul­lanmak gerekir. Aynı zamanda bu­nalımda olan kişilerin tedavisinde, antidepresan ilaçlar kullanılabilir.

Alkol Sorununu Farketmek

■ Alkol tüketiminizi azaltmanız gerektiğini düşündüğünüz oldu mu?

■ Etrafınızdakiler içki içmenizden dolayı sizi eleştirdiklerinde rahatsız oldunuz mu?

■ İçki içmenizle alakalı olarak hiç kötü ya da suçlu hissettiğiniz oldu mu?

■ Sinirlerinizi yatıştırmak veya akşamdan kalmanın verdiği mahmurluğu üstünüzden atmak için sabah ilk olarak içki içtiğiniz oldu mu?

■ Bu soruların ikisine veya daha fazlasına “evet” cevabı vermiş olanlar, alkol bağımlısı olabilir. Doktorunuzla görüşün.