Alkolün Etkileri

Alkolün vücutta işlenmesi: Vü­cut hacminiz, yakın bir zamanda yemek yeyip yemediğiniz ve ne kadar hızlı içki içtiğiniz, vücudu­nuzun alkolü işleme şeklini etkiler. İri yapılı birinin vücudunda, ufak tefek birine oranla daha fazla kan dolaşır ve bu nedenle, eşit mik­tarda alkol tüketseler de, iri yapılı kişinin kanındaki alkol oranı daha yavaş artar.

Yiyecekler, alkolün kan dola­şımınıza emilme hızını yavaşlatır. Karnınız tokken veya yemek esnasında içki içmek en iyisidir. Alkolün vücudunuza emilme hı­zını yavaşlatmanın diğer bir yolu da yavaş içmektir. Alkollü içkilerin arasında birkaç bardak alkolsüz içki içmek de, alkolün sisteminiz üzerindeki etkilerini yavaşlatabilir.

Kadınlar Üzerindeki Etkileri

İçilen içki miktarı aynı olsa da, kadınların kanında erkeklere oranla daha fazla alkol toplanır. Bunun sebebi, kadın vücudunun alkolü erkeklerinkinden daha farklı işlemesidir. Kadınlarda, midedeki, alkolün tesirini kana karışmadan önce yok eden enzim düzeyi daha düşüktür.

Ayrıca, kadınların vücudunda genellikle daha fazla miktarda yağ bulunur ki alkol yağa emilmez; bu da, kandaki alkol oranının daha yüksek olmasına yol açar. Kadınlar, aynı zamanda, genellikle erkeklerden daha hafiftirler ve eşit miktarda içki içseler de, bir kadı­nın kan dolaşımında daha fazla alkol bulunur.

Araç kullanma: İçki içip araç kullanmanın hiçbir güvenli yolu yoktur. Çok az miktarda alınmış da olsa, alkol, sürüş yeteneğinizi olumsuz etkileyebilir. Alkol tüket­tikten sonra araç kullanmamak için pek çok kişi, alkol kullanmayan bir sürücü ayarlamak veya toplu taşıma araçlarını kullanmak gibi yollar tercih eder. Çocuklarınıza da kesinlikle alkollü araç kullanılma­ması gerektiğini anlatmalı ve asla çocuğunuzla birlikte, alkollü bir sürücünün aracında yolculuk yap­mamalısınız.

Hamilelik: Hamilelikte alkol kul­lanmanın hiçbir zararsız seviyesi yoktur. Hamile kalmaya çalışan veya hamile olan kadınlar alkol tüketmemelidir. İlk üç aylık dö­nemde düzenli olarak içki içme -ya da yalnızca bir dönem ağır içicilik – anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Hamilelik sürecin­de ağır içici olarak alkol kullanan kadınlar, iyileştirilemeyen zeka geriliği de dahil, bir grup doğum kusuru olan, fetal alkol sendromlu bir bebek doğurabilirler.

Günde bir veya iki kadeh ka­dar az içki içen hamileler, erken doğum yapabilir ve çocukları çok zayıf veya nörolojik sorunlu olarak doğabilir. Arasıra sosyal içicilik bile, özellikle ilk üç ayda düşük yapmaya sebep olabilir. Eğer hamileyseniz ve alkol sorununuz varsa, vakit kaybetmeden doktoru­nuzla görüşün.

Gençler: Amerika’da her yıl 4 mil­yondan fazla çocuk (14 ila 17 yaş arası), alkol kullanımının etkilerin­den dolayı, okulda, aile içerisinde ve bazen de hukuksal düzeyde sorunlar yaşamaktadır. İçki içme­nin, konsantrasyon, öğrenme ve okuldaki başarı ve evdeki hal üzerinde olumsuz etkileri vardır.

Aynı zamanda, kişilik üzerin­de de çok büyük etkisi vardır ve asabiyet, düşmanlık ve saldırganlık gibi sonuçlar doğurabilir. Alkol kullanan bir gencin diğer madde­leri deneme ve bağımlı olma olası­lığı da daha yüksektir.

Genç içicilerin, aynı zamanda, düşme veya boğulma sonucu ölme ve alkollü araç kullanma olasılık­ları daha yüksektir. Çocuklarınıza, alkollü bir sürücünün aracına asla binmemeleri gerektiğini öğretin; saat kaç olursa olsun gelip onları alacağınıza dair onları ikna edin.

Bu yaş grubundaki genç erkek ve kadınlar, aynı zamanda, alkolün etkisiyle, içmeye bağlı yaralanma­lar, maddi zarar, tecavüz ve güven­li olmayan cinsel ilişki konularında daha fazla risk altındadırlar.