T hücreleri: Ufak lenfosit popülasyonunda hem T, hem B lenfositler bulunur. T ve B hücreleri biribirinden farklı yüzey proteinleri içerir ve bu şekilde ayırt edilirler. T hücrelerinde koyun eritrositlerini bağlayan ve rozet formasyonunu yapan işaretleyici bölgeler vardır. İnsan T hücrelerinde spesifik antikorlar aracılığıyla fluoresan yöntemlerle gösterilebilen bu işaretleyiciler (marker’lar) tablo 9.1.1. de gösterildiği şekilde bulunmuştur.
Bu işaretleyicilerden başka, yüzey antijenleri olarak hem B, hem de T lenfositlerde bulunan ve lenfosit yanıtlarının regülasyonunda rol alan antikorun Fc bölgesi reseptörleri vardır.
B hücreleri : Dolaşımdaki lenfositlerin % 5-15 i B lenfositlerden oluşur. Bu hücrelerde endojen immunoglobülinler olan antikorlar yapılır. Antikor molekülleri yüzey zarına yapışmıştır ve özgül antijen reseptörü görevini yaparlar. Bu moleküller, B hücrelerinin yüzeyinde fluore-sinle işaretlenerek gösterilebilirler. İnsan peri-ferik kanında bulunan B lenfositlerinde yüzey IgM ve IgD antikorları bulunur. Çok az sayıda hücre de yüzey IgG, IgA veya IgE gösterirler. Buna karşın, bu antikorlar vücudun diğer bölgelerindeki B hücrelerinde bol miktarda bulunurlar. İnsan B hücrelerinde HLA-DR, komple-man reseptörü C8b (CR 1) ve C3de (CR 2); T hücreleri işaretleyicisi Ti, EBVR (Epstein-Barrvirusu için) gibi başka işaretleyiciler de Yardır. Az sayıda B hücreleri de fare eritrositleri için reseptör (ME-R) içerirler.
Lenfositlerin çoğalması ve olgunlaşması
Gelişimleri sürecinde hem T, hem de B lenfositlerinde antijen için spesifik reseptörler oluşur ve bu reseptörler ömür boyu tek bir antijen için spesifik kalırlar. Bu hücreler yardımcı [aksesuar) hücrelerin varlığında spesifik antijenle bağlanırken aktive olurlar; geri kalan aktive olmamış hücreler ise prolif ere olur’ve olgunlaşarak «efektör» hücreler şekline dönüşürler. Bu klo-nal seleksiyon sonucu dokularda 1) efektör hücreler, 2) bellek hücreleri oluşur. Bellek hücreleri de antijenle uyarıldığında sekonder immun yanıtı verecek hücrelere, bir bölümü ise olgun efektör hücrelere dönüşürler. Bir diğer bölüm hücre de bellek hücresi olarak kalır.
B hücrelerinin büyük bir bölümü, plazma hücreleri olarak farklılâşır ve lenf düğümlerinde ve dokularda bulunurlar. Bazı B blast hücreler zara bağlı ribozomları geliştirmezler, bu hücreler germinal merkezlerde bulunur ve folli-kül merkez hücrelerini oluştururlar. Ender olarak plazma hücreleri dolaşımda da görülebilir. Dolaşımda plazma hücreleri lenfositlerin % 0,1 inden az orandadır. Tek bir plazma hücresi tarafından yapılan antikorlar özgül olup tek bir immunoglobülin smıfmdadır.
«NulU veya üçüncü popülasyon hücreleri
Lenfosit ve monositlere benzeyen ve kemik iliğinden köken.alan bu hücrelerde T veya B hücresi işaretleyicileri bulunmaz, buna karşın IgG için Fc reseptörü taşırlar. Bu hücre popülasyonunda doğal öldürücü hücreler ve antikora ba-£rmh hücresel sitotoksik etkili hücreler bulunur. Doğal öldürücü (NK) hücreler özgül olmayan tümör öldürücü hücrelerdir, viruslara karşı immun yanıtı da bu hücreler düzenler.
Dolaşımdaki «null» hücrelerinin ufak bir bölümü de miyeloid kök hücreler ve olgunlaşmamış T vçya B hücrelerinden oluşur.