Çocuklarda Karışık beslenme

Karışık beslenme için başlıca indikasyon an­ne sütü ile beslenen ve herhangi bir sağlık so­runu olmayan bir bebekte tartı artmasında du­raklama ve bu durumun alman tüm önlemlere karşın düzelmemesidir. Bu durum ancak haf­talık veya daha sık aralıklarla yapılan tartı öl­çümleri ile saptanabilir. Geçici hipogalaksi sık rastlanan bir durum olduğundan, karışık bes­lenme indikasyonunu koymak için bebek 1 2 haf­ta izlenmelidir. Bunun dışında, çalışan annelerin çocuklarında bazen karışık beslenmeye geçmek zorunlu olabilir.

Özellikle ilk aylarda anne sütüne ek olarak ya da anne sütü yerine verilecek besinlerin mikropsuz olmaları dışında 1) sağ­lıklı bebeğin besin gereksinimlerini karşılaya­bilecek, 2) metabolik bir yüklemeye ve biyokim­yasal bir bozukluğa yol açmayacak nitelikte ol­maları gerekir. Sütçocuğu beslenmesinde kulla­nılacak endüstriyel sütlerin bileşimleri yönün­den uluslararası bebek sütleri kodeksi ve bes­lenme komiteleri tarafından bazı kurallar geliş­tirilmiştir. Buna göre bu besinlerde :

1)       Vvhey/kazein oranı anne sütündekine benzer olmalı, bunu sağlamak için protein konsan­trasyonu en az 1.5 g/100 mi olmalıdır.

2)       Yağlardan sağlanacak kalori toplam kalori­nin en az % 30 u, en fazla % 54 ü olmalıdır. Besin en az 300 mg/100 kcal linoleik asit içermelidir.

3)       Ca/p oranı 1.0 den az, 2.0 den fazla olmama­lıdır.

4)       Total elektrolit (na,k,cl) konsantrasyonu 50 meq/l den az olmalıdır.

5)       B6 içeriği en az 35 mcg/100 kcal (veya 15 mcg/g protein) olmalıdır.

6)       Alfa tokoferol (mg)/doymamış yağ asitleri (g)  oranı 0.4 den az olmamalıdır.

Demir ferro tuzları şeklinde ve en az 1 mg/ 100 kcal (veya 0.7 mg/100 mi) konsantrasyon­da olmalıdır