Çocuklarda Beslenme durumunun değerlendirilmesi

Çocuklarda beslenme bozuklukları, protein ve enerji eksikliği, enerji fazlalığı (ekzojen şiş­manlık) ya da belirli besin öğelerinin spesifik ek­sikliği veya fazlalığı olarak gruplamr. Toplumda sık rastlanan beslenme bozukluklarının türü fi­ziksel ve psikososyal ortam faktörleri ile ilişkili­dir. Örneğin ülkemizde en sık rastlanan beslen­me bozuklukları protein enerji malnütrisyonu, vi­tamin ve mineral eksiklikleridir. Abd de ise şiş­manlık, en sık görülen beslenme bozukluğu tü­rünü oluşturur.

Klinik bulgular ancak beslenme bozukluk­larının ağır şekillerinin tanısında yol gösterici­dir. Bu nedenle çocuklarda beslenme durumu­nun değerlendirilmesinde klinik muayenenin ya nısıra başta antropometrik ölçümler olmak üze­re biyoşimik, histolojik ve biyofizik yöntemlerden de yararlanılır. Özellikle spesifik eksikliklerin saptanmasında besin analizleri  önemlidir.

Antropometrik ölçümler

Yaşa göre vücut tartısı, boya göre vücut tartısı, üst kol çevresi/baş çevresi oranı beslen­me değerlendirilmesinde en sık kullanılan an­tropometrik indekslerdir.