Çocuklarda beslenme bozuklukları, protein ve enerji eksikliği, enerji fazlalığı (ekzojen şişmanlık) ya da belirli besin öğelerinin spesifik eksikliği veya fazlalığı olarak gruplamr. Toplumda sık rastlanan beslenme bozukluklarının türü fiziksel ve psikososyal ortam faktörleri ile ilişkilidir. Örneğin ülkemizde en sık rastlanan beslenme bozuklukları protein enerji malnütrisyonu, vitamin ve mineral eksiklikleridir. Abd de ise şişmanlık, en sık görülen beslenme bozukluğu türünü oluşturur.
Klinik bulgular ancak beslenme bozukluklarının ağır şekillerinin tanısında yol göstericidir. Bu nedenle çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesinde klinik muayenenin ya nısıra başta antropometrik ölçümler olmak üzere biyoşimik, histolojik ve biyofizik yöntemlerden de yararlanılır. Özellikle spesifik eksikliklerin saptanmasında besin analizleri önemlidir.
Antropometrik ölçümler
Yaşa göre vücut tartısı, boya göre vücut tartısı, üst kol çevresi/baş çevresi oranı beslenme değerlendirilmesinde en sık kullanılan antropometrik indekslerdir.