BİR KAZA YERİNDE DERHAL YAPILAN İŞLEMLER

Yaralı şahıs daha fazla travmadan korunmalıdır. Kaza yerinde ilk yardım mümkün olursa eğitilmiş personel tarafından yönlendirilmelidir. Kazazedenin bir pozisyondan diğer bir pozisyona çevrilmesi işi uygun olarak yapılmazsa, bir kırığa, spinal korda bası yahut laserasyona, akciğerde delinmeye büyük bir damarda yaralanmaya yol açarak basit bir yarayı büyük bir cerrahi probleme dönüştürebilir.

Bir hasta ilk olarak her nerede (savaş meydanında, bir yol kenarında, bir acil serviste veya bir hastanede) görülürse görülsün başlangıçta yapılacak tedavilerin ana prensipleri aynıdır:

(1) Kazazede nefes alıp veriyor mu? Eğer solumuyorsa bir nefes yolu ve gaz alım verimini devam etmesini temin et.

(2) Nabız veya kalp atımı var mı? Eğer yoksa, kapalı kalp masajına başla.

(3) Büyük dışa kanama var mı? Eğer varsa, mümkün olursa kanayan kısmı yukarı kaldır ve o kısma giden büyük arter üzerine dıştan basınç uygula. Nadiren bir turnikeye ihtiyaç duyulur.

(4) Omuriliğe herhangi bir hasar şüphesi var mı? Eğer varsa, hastayı hareket ettirmeden önce boyun ve omuriliği emniyet altına al.

(5) Aşikâr kırıkları atelle.

Bu adımlar atılır atılmaz hasta emniyetli olarak taşınabilir. Acil serviste, yaralının acil genel muayenesi yapılırken şok uygun olarak tedavi edilir bunu seçilmiş nihai tedavi izler.