BESİNLER

Süt içmeyen erişkinlerin çoğu yetersiz kalsiyum tüketir. Özellikle kadınlarda bu tür beslenme kalsiyum yetmezliğine, iskelette kalsiyum azalmasına neden olur ve ileriki yıllarda kırıklara meyil artar. Diyetteki kalsiyum günlük 1 g’ın üzerinde olmazsa (500-600 mg tabletler) ilave olarak destekleyici kalsiyum karbonat tabletleri tavsiye edilir. Bitkisel lifler batı toplumu diyetinde günlük 25 g’dır ve bazı kişiler günlük 10 g tüketir. Lifli gıdalar kimyasal olarak sindirilemeyen karbonhidrat polimerleridir (sellüloz, hemisellüloz ligninler pektinler ve mucilage gibi) Lif yönünden fakir diyet; kronik konstipasyona appandisite; divertikülite, diabet mellitusa, kolon tümörlerine; ve irritable bağırsak sendromuna yol açar. Böylece yüksek lifli diyet daha yararlıdır. Lifler kepekli tahıl, ekmek, meyve, patates, prinç ve lifli sebzelerden sağlanabilir.

Çoğu tedavi diyetlerinin modası geçmiştir ve hastalığın kabul edilmemiş yönüne dayanır, örneğin, düşük residülü diyet divertikülütiste uzun süre kullanılmaz. Postoperatif beslenme için yavaş yavaş genişletilen sulu (yüksek sodyumlu), tam sıvı (sukrozdan zengin) içeren diyet, modası geçmiş düşüncelere dayanır. Ameliyatlardan sonra bağırsak seslerinin dinlenmesi ile peristaltizm başladıktan sonra hasta suyu tolere edebilir ve bazı hastalar düzenli diyeti sindirebilirler. Aşağıda tarif edilen tedavi edici nitelikli diyetler pratikte sık kullanılır.

Regular diyet: Besin kısıtlaması yoktur ve hastalar için uygundur. Ortalama düzenli bir günlük hastane diyeti 230-275 g karbonhidrat, 70-75 g protein içerir ve total kalori içeriği 2000-2500 kcal dir. Bu diyet sağlam kişilerin ortalama boy ve kilosu için gereken besini sağlar ve malnutrisyon veya hastalıklarda artmış isteği karşılamaz.