Bebeklerin Fizik Muayenesi

Bu ilk muayenede yenidoğanm genel görü­nümü değerlendirilir. Cildin rengi (soluk veya mor görünüm), postür gözlenmelidir. Yenidoğan normalde intrauterin yatış pozisyonunu de­vam ettirir ve fleksiyon postüründedir. Doğumu izleyen i. Ve 5. Dakikalarda yapılacak apgar değerlendirmesi de ilk muayenenin bir bölümü­dür  (tablo 6.5.1).

Apgar puanı 8 10 arası sağlıklı bir yenido­ğan bebekte cilt pembe, ağlama kuvvetlidir. Or­ta derece depresyonda olan bir yenidoğanda (apgar 5 7) siyanoz ile yavaş ve düzensiz solu­num gözlenir, kas tonusu ve refleksler normal­dir. Apgar puanının 4 veya altında olması ağır depresyon işaretidir. Renk gri soluk, kaslar hi potoniktir ve bradikardi vardır. Doğumdan 5 dakika sonra tekrarlanan apgar değerlendirme­si ile prognoz 1. Dakikadakine kıyasla daha gü­venilir olarak belirlenir. Küçük pretermlerde 1. Dakikada yapılan apgar puanlaması yanıltıcı olabilir. İkinci değerlendirmede apgar puanın­da yükselme, genellikle prognozun iyi olacağına işaret eder.

Doğumdan sonraki ilk dakikalarda akciğer­lerde geçici olarak krepitasyon alınabilir. Solu­num başlangıçta düzensiz olabilir. Kalp atım hı­zı da düzensiz olabilir, ancak atım sayısı nor­malde 100/dak üzerindedir.

Doğum anında yenidoğanm derisi genellikle deriye yapışık, gri beyaz renkli, peynirimsi ka zeöz bir madde olan vernix caseosa ile örtülü­dür. Bu madde yenidoğanm derisini zedelenme­den korur, ayrıca ısı kaybını önler. Bu nedenle bebek doğar doğmaz banyo yapılmamalı, ısıtıl­mış steril bir beze sarılarak bekletilmelidir. İlk banyo 4 6 saat sonra yapılır.

Doğumda ekstremitelerin uç bölgelerinde si­yanoz olabilir. Deride belirgin siyanoz, solukluk, sarılık, ekimoz varlığı önemli patolojik bulgular­dır.