Bartın’da yaşayan ahşap maket ustası 69 yaşındaki Ahmet Güldür’ün el emeğiyle 10 yılda oluşturduğu, kentin 300 yıllık sivil mimarisine ışık tutan çalışmaları vatandaşlardan beğeni topluyor.
Bir inşaat firmasından 1996’da emekli olan Güldür, sonraki yıllarda hobi olarak kentteki tarihi mekanların ahşap maketlerini yapmaya başladı. Fotoğraflarını çektiği eserleri en ince ayrıntısına dikkat ederek oluşturan Güldür, şimdiye kadar yaklaşık 400 maket yaptı.
Güldür’ün 10 yıl el emeğiyle yaptığı kentin tarihi evleri, taş hanları, şadırvanları, su terazisi, taş fırınları ve Arnavut kaldırımları gibi eserleri, Bartın Belediyesince hizmete açılan Gazhane Kültür Parkı’da sergileniyor.
“Herkese görevler düşüyor”
Ahmet Güldür, koruma bilincinin gelişmediği dönemlerde önemli ahşap eserlerin yıkılarak yok olduğunu, mevcut yapıların gelecek kuşaklara aktarılması konusunda herkese görevler düştüğünü söyledi.
Sivil mimari örneklerini taşıyan tarihi evlerin özellikleri ve yapım teknikleri hakkında uzun yıllar araştırmalar yaptığını anlatan Güldür, şöyle konuştu:
“Tarihi evlerin maketlerini yaparak yeni nesillere taşımak en büyük tutkum oldu. Bartın’ın tarihi ev maketlerinden oluşan Arnavut kaldırımından öküz arabasına, taş fırından su kuyularına kadar her detayın olduğu mahalle yaptım. Daha sonra tarihi evlerin yer aldığı Hükümet Caddesi’nin maketini yaptım. Bu eserlerim uzun yıllar Bartın Belediyesi Kültür Evi’nde sergilendi. Yine yaptığım 150 civarında Bartın maket evi ile sergi ve fuarlara katıldım. Tarihi Kentler Birliği Toplantısı’nda da sergilediğim eserlerimi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da yakından incelemiş ve çok beğenmişti.” diye konuştu.
Kaynak: http://blog.zingat.com/ahsap-maket-ustasindan-bir-kentin-300-yili/