ACİLLERDE FİZİK MUAYENE

Hasta solumuyorsa parmaklar ağza sokulup dil dışarı çekilerek solunum yolları açılmalıdır. Hasta bilinçsiz ise solunum yollarına tüp sokulmalı ve ağız ağıza solunuma başlanmalıdır. Eğer nabız veya kalp vuruşları yoksa kalbin çalıştırılması işlemine başlanır.Bir ekstremiteden dışarıya olan ciddi kanamalar ekstremitenin yukarı kaldırılması ve yaraya bastırılması ile durdurulabilirler. Turnikeye nadiren ihtiyaç olur.

Her büyük ve kunt bir travmaya maruz kalındığında, hoyratça hareketlerden sakınılmadıkça medulla spinalisi zedeleyebilecek olan bir vertebra kırığının bulunacağından şüphe etmek gerekir. Bazı yaralanmalar o kadar tehlikelidir ki kısa bir fizik muayene bile yapılmadan harekete geçilmesini icabettirir. Kalbe işleyen yaralar, havanın emilmesine yol açan büyük açık göğüs yaralanmaları, yelken göğüs husule getiren büyük ezikler ve dışarıya olan büyük kanamalar herhangi bir muayeneden önce acil tedaviyi gerektirirler.

Bununla beraber acillerin çoğunda ve eğer zaruret varsa, solunum yollarının açık ve kalbin çalışmakta olduğu tesbit edildikten sonra herhangi bir dış kanama yoksa ve şoka karşı gerekli tedbirlerin alınmasına müteakip alelacele bir gözden geçirme muayenesi yapılmalıdır. Böyle bir muayenenin yapılmaması hastanın tedavisinde önemli hatalara yol açabilir. Baş, göğüs, karın, ekstremiteler, özellikle kadınlarda olmak üzere cinsiyet organları ve sırtın dikkatli bir muayenesi 2-3 dakikadan fazla bir zaman almaz. Eğer boyun medulla spinalisinin yaralanması ihtimali ortadan kaldınlmışsa yaralının çevrilmesi, sırtın, gluteuslar ve perinenin inspeksiyonu şarttır.

Eğer çok sayıda yaralanmalar varsa basınçlı pnömotoraks ve kalp tamponadı kolayca gözden kaçabilir.

Gözden geçirme muayenesi bittikten sonra ağrının tedavisine, kırık ekstremitenin tesbitine, yırtıkların dikilmesine ve diğer acil tedavilere geçilir.