Aşil Tendonu sakatlığı nasıl tedavi edilir, Aşil Tendonu tedavi süresi ve yöntemleri
Ayakta topuğun üst kısmında, baldır kaslarının alt bölümünde yer alan, insanın koşma ve yürümesinde büyük rolü olan en kuvvetli tendondur.
Ülkemizde ve İngiltere, İspanya ve İtalya gibi ülke liglerinde aşil tendon sakatlığına sıkça rastlanmaktadır. Bu sakatlığın tedavisinin oldukça uzun sürdüğü ve daha sonra futbolcuların tam anlamıyla eski performanslarını tekrar sergileyemediği görülmektedir. Son zamanlarda Sergen Yalçın’ın bu sakatlığı geçirmesi ve daha sonra maçlarda tekrar oynayıp, sağlığından feragat etmesiyle sık sık gündeme gelmişti. Aşil tendiniti, tendonun mikropsuz iltihabına denir. Bunun çok sebebi olabilir. Fakat en bilineni değişen ayak ve ayak bileği blomekaniğidir.
Başlangıçta tedavi için buz kompresi, istirahat ve bandaj yöntemi kullanılır. Ağrı şiddetliyse analjezik ek olarak uygulanır. Spor faaliyetlerine ağrı geçmeden tekrar dönülmesi tehlike arz eder. Fizik tedavi uygulamasına gidilir. Antlenflamatuvar ilaçlarla takviye sağlanır. Ayak bileğinde sertlik var ise burası fizyoterapist eşliğinde açılır ve kuvvetlendirilmesi sağlanır.
Aşil Tendonu Sakatlığının Tedavi Yöntemleri
* Ağrı ve şişlik yok olana kadar 2-3 gün 3-4 saat ara ile 20-30 dakika süren buz uygulaması yapılmalı
* Aşil tendonu germe ve kuvvetlendirme egzersizleri yapılmalı
* Aşırı pronasyon mevcutsa ayağı stabil tutmak amacıyla ortez bantalama tavsiye edilir.
* Doktor anti-inflamatuar ilaç tedavisi uygulayabilir.
* İyileştikten sonra aynı spor veya aktivitelere devam edilmemeli değiştirilmelidir. Mesela; koşu yerine yüzme önerilmelidir.
* Tendon iyileşene kadar veya daha uzun bir müddet ayakkabı içine topuk yükseltme yugulanmalıdır. Yükseklik aşil tendonunda aşırı gerimi engeller.
* Tendon yırtığına cerrahi müdahale uygulamak gerekebilir.
* Uyurken bacağı yastık üzerine koyarak yükseltmeliyiz.
Aşil Tendonu Tedavisi