Eşek arılarının iğneleri ise kancalı olmadığından böcek tarafından kolayca geri çekilir ve bu şekilde hayvan kaçmak ve başkalarını da sokmak imkanını bulur. Bu nedenle eşek arısı sokmalarında geride artık iğne bulmak olağan değildir.
Arıların zehiri histamin, serbest aminoasitler, hyaluronidaz, asetilkolin ve yüksek molekül ağırlıklı protein parçacıkları içerir. Antijenik proteinler türe spesifik olup böcekler arasında çapraz reaksiyona neden olurlar. Böcek sokmalarında semptomlar minimal eritemden, belirgin lokal reaksiyona veya sistemik toksisiteye kadar değişebilir. İnfeksiyon görülebilir. Serum hastalığına benzer jeneralize allerjik bir reaksiyon tanımlanmıştır.
Şişliği azaltmak için erkenden buz torbası tatbiki uygun olur. Ekstremitenin yüksekte tutulması da faydalıdır. Oral antihistaminikler ürtikeri azaltmada yardımcıdır. Geç inflamasyonu önlemek için deparenteral kortikostereoidler verilir. İnfeksiyon gelişirse lokal debridman ve antibiyotik tedavisi yapılır. Eğer şiddetli bir anafilaktik reaksiyon ortaya çıkarsa 1:1000 lik solüsyonundan 0.5-1 mi adrenalin’i İ.M olarak vermek gerekir. 5-10 dakika içinde doz tekrarlanabilir. Bunu takiben 5-20 mg diphenhydramine İ.V olarak yavaşça verilir.
Kortikosteroid, oksijen, plazma genişleticileri ve pressör ajanların verilmesi ancak şok durumlarında gerekli olur. Daha önce sensitize olmuş kimseler, bu durumu gösteren bir kartı ve acil İ.M adrenalin injeksiyonu için gerekli kiti hazır bulundurmalıdır. İnsanları arı sokmasına karşı immünize etmek mümkün olmakla beraber, pahalı oluşu ancak çok özel durumlarda tatbikini gerektirmektedir.