1- Bir kimse ana-babası ne zaman gelmesini isterse o an çok önemli bir işleri dahi olsa o işi hemen bırakıp, ana-babasının isteğini yerine getirmesini emreder.
2- Anası-babası ne kadar kızsa ve bağırırsa da, onlara cevap verilmemelidir.
3- Her daim anne ve babanın duası alınmalıdır.
4- İstekleri anında güzel bir biçimde yerine getirilmelidir. Hatta şöyle bir incelik dahi olmalıdır. Anne- babanın isteği yerine getirilirken beğenmez ve benden arzı olmaz korkusuyla en iyi yapılmalıdır.
5- Gerekçesi ne olursa olsun anne ve babası kendisine küsmüş ise af dilenmeli, elleri öpülmelidir.
6- Ananın-babanın içine doğanlar dikkate alınmalıdır. Çünkü iyi şeyler ve kötü şeyler onlara malum olur.
7- Anne ve baba hastalıkta ve yaşlılıkta her koşulda bakımı yapılmalı ve son nefeslerine kadar onların razı olmaları sağlanmalıdır.
8- Anne babaların, kıymetini bilinmelidir. Evlatlari anne ve babaları öldükleri vakit keşke dememek için hayatta iken kırmamalıdırlar.
Dinine bağlı anne ve baba Allahü teâlânın rızasını, sini bağlı olmayan anne ve baba Allahü teâlânın gazabını kazanır. Hz. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurdu ki: (Cennet, anaların ayağı altındadır) yani, sana dinini, imanını öğreten ananın-babanın rızasındadır. Hak teâlâ hazretleri Musa aleyhisselâma dedi ki, (Ey Musa! Ana-babasını razı eden, beni razı etmiş olur. Ana-babasına âsi olan, bana mutî olsa bile onu fenalar tarafına ilhak ederim).
Sevgili Peygamberimiz yine bu konuda şöyle buyurmuştur ki: (Ana-babaya iyilik etmek, nafile namaz, oruç ve hac faziletlerinden daha faziletlidir. Ana-babasına hizmet edenlerin ömrü bereketli ve uzun olur. Ana-babasına karşı gelip, onlara âsi olan mel’undur.)
Hakkında Sorularınızı ve