Sinüzit

Bir enfeksiyon ya da alerjiler, normal, ince sinüs zarlarının şişmesine sebep olur. Sinüsten burna doğru olan açılımları tıkaya­bilirler, bu da basınca, huzur­suzluğa başta konjesyon hissine sebep olur, Sinüsler, bakte­riyel enfeksiyon da geliştirebilir; mukoza, sinüsün içinde oluşur ve bakteriler için kuluçka ortamına dönüşür.

sinüzit

SEMPTOMLAR
Viral enfeksiyondan kaynaklanan, kronik alerjik sinüzit veya geçici sinüs tıkanması, burun dolgunlu­ğuna, postnazal sızmaya, başağrı-larına ve sersemlik hissine sebep olabilir. Bakteriyel sinüs, genel­likle ateşe, burundan gelen yeşil bir akıntıya ve tam sinüs altın­daki dişlerde ağrıya sebep olur. Uç vakalarda bakteryel sinüs, yüksek ateşe, titremeye sebep olur ve öyle yoğun bir halsizlik yaratır ki, kişi yatağa düşer.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz, ağzınızı, boğazı­nızı ve burun geçişlerinizi tetkik edecektir. Bakteryel enfeksi­yondan kaynaklanmayan sinüzit­lerde, doktorunuz, şişmiş mukoza zarlarını indirmek ve drenaj sağlamak için burun spreyleri veya dekonjestan haplar verebilir ya da iltihaplanmayı azaltmak için kortikosteroid burun sprey­leri yazabilir. Bakteryel bir enfek­siyon gibi gözüküyorsa, antibi­yotik yazılacaktır.

Tedaviye rağmen, sinüs enfek­siyonları nüksediyorsa, daralan sinüs yollarını açmak için ameliyat rahatlatıcı olacaktır. Sinüslerinizin, bilgisayarlı tomografi taraması, tedaviden sonra, sinüsle­rinizde hâlâ tıkanma varsa, bunu gösterecektir. Ameliyat, sinüslerin içine ve burun deliklerine sokulan minik endeskoplarla  yapılır. Yüz cildinde yapılan bir kesim işlemi yoktur. Ameliyatta, sinüs yollan genişletilerek, sinüs drenajı sağlanır.