Alkolizm Tedavisi

Birçok alkol ve benzeri uyuş­turucu madde rehabilitasyon prog­ramı, bağımlının uygun destek ve yardımı almasına nasıl yardımcı olabileceklerini öğrenmeleri için aile üyelerine danışmanlık hizmeti sun­maktadır. Bu programların önemli bir unsuru, içiciyi kendi davranı­şından sorumlu tutmak ve aileye, içiciyi alkol bağımlılığının yol açtığı sorunlardan korumayı bırakmaları konusunda yardım etmektir.

Alkol suistimalini tedavi etme­nin ilk adımı, içicinin bir sorunu olduğunu ve yardım alması ge­rektiğini anlamasını sağlamaktır.

İçici bırakmak istediğinde, tedavi, ayakta tedavi biçiminde (bir da­nışmanla düzenli olarak görüşme gibi) veya hastaneye yatırarak (ki burada tedavi çok daha yoğundur) yürütülebilir.

Tedavi programlarının hemen hepsi, alkol bağımlılığını, kronik ve progresif bir hastalık olarak kabul eder ve çoğu program, alkolden ve diğer maddelerden tamamen yoksun bırakma yönte­mine vurgu yapar.

Hastayı hastaneye yatırarak yapılan tedaviler, genellikle, hu­zursuzluk, heyecan, halüsinasyon, hezeyan ve nöbet gibi tehlikeli yoksunluk etkilerini hafifletmek için, genellikle ilaç yardımıyla yapılan detoksifikasyon -gözetim altında alkolden yoksun bırak­mak- ile başlar. Alkol yoksunluğu, en ciddi seviyede olduğunda haya­ti tehlike arz edebilir.

Alkolizm tedavisi, aynı zamanda alkol bağımlılığının medikal ve psikolojik sonuçlarına da eğilir. Sağlık uzmanları, bağımlıya ve ai­lesine, bağımlılığın tabiatına ilişkin danışmanlık yapar ve bağımlıya, alkol kullanımına olumlu alterna­tifler bulması konusunda yardımcı olur. Sağlık uzmanları, kişinin ayrıca, depresyon, iş stresi, alkol kullanımının getirdiği hukuki so­runlar veya sorunlu kişisel ilişkiler gibi, alkol kullanımıyla bağlantılı tüm sorunlarla baş etmesine de yardımcı olur.

Ayık kalma -genellikle “iyi­leşme” olarak adlandırılır- birkaç şekilde gerçekleşebilecek uzun bir süreçtir. Alcoholics Anonymous (Adsız Alkolikler) gibi birliklerin büyük faydası olur.

Sürekli danışmanlık ve ilaç tedavisinin de faydası olabilir. İçki içmelerinin önüne geçmesi için bir ilaç kullanmak isteyen kişilere Disulfiram yazılabilir. Disulfiram, alkolün karaciğerde parçalanması­nı engeller ve kişi, alkol aldığında mide bulantısı oluşacağından, hasta hisseder.

Naloxone gibi diğer ilaçlar, içki içmenin verdiği keyfi yok eder ve böylece içki içmek için pek bir sebep kalmaz. Her iki ilacı da, işe yarayabilmeleri için, her gün kul­lanmak gerekir. Aynı zamanda bu­nalımda olan kişilerin tedavisinde, antidepresan ilaçlar kullanılabilir.