Bu ilk muayenede yenidoğanm genel görünümü değerlendirilir. Cildin rengi (soluk veya mor görünüm), postür gözlenmelidir. Yenidoğan normalde intrauterin yatış pozisyonunu devam ettirir ve fleksiyon postüründedir. Doğumu izleyen i. Ve 5. Dakikalarda yapılacak apgar değerlendirmesi de ilk muayenenin bir bölümüdür (tablo 6.5.1).
Apgar puanı 8 10 arası sağlıklı bir yenidoğan bebekte cilt pembe, ağlama kuvvetlidir. Orta derece depresyonda olan bir yenidoğanda (apgar 5 7) siyanoz ile yavaş ve düzensiz solunum gözlenir, kas tonusu ve refleksler normaldir. Apgar puanının 4 veya altında olması ağır depresyon işaretidir. Renk gri soluk, kaslar hi potoniktir ve bradikardi vardır. Doğumdan 5 dakika sonra tekrarlanan apgar değerlendirmesi ile prognoz 1. Dakikadakine kıyasla daha güvenilir olarak belirlenir. Küçük pretermlerde 1. Dakikada yapılan apgar puanlaması yanıltıcı olabilir. İkinci değerlendirmede apgar puanında yükselme, genellikle prognozun iyi olacağına işaret eder.
Doğumdan sonraki ilk dakikalarda akciğerlerde geçici olarak krepitasyon alınabilir. Solunum başlangıçta düzensiz olabilir. Kalp atım hızı da düzensiz olabilir, ancak atım sayısı normalde 100/dak üzerindedir.
Doğum anında yenidoğanm derisi genellikle deriye yapışık, gri beyaz renkli, peynirimsi ka zeöz bir madde olan vernix caseosa ile örtülüdür. Bu madde yenidoğanm derisini zedelenmeden korur, ayrıca ısı kaybını önler. Bu nedenle bebek doğar doğmaz banyo yapılmamalı, ısıtılmış steril bir beze sarılarak bekletilmelidir. İlk banyo 4 6 saat sonra yapılır.
Doğumda ekstremitelerin uç bölgelerinde siyanoz olabilir. Deride belirgin siyanoz, solukluk, sarılık, ekimoz varlığı önemli patolojik bulgulardır.