Skolastik Düşünce Nedir

Skolastik düşünce nedir kısaca

Ortaçağ Avrupa tarihinde kilise halka dini baskı yapmıştır ve bu dini baskı sonucunda skolastik düşünce sistemi doğmuştur. Bu dönemlerde kutsal kitap olarak İncil kabul edilmekteydi. Büyük din adamları İncil adlı kutsal kitabın içeriğini değiştirerek kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirmişlerdir ve böylece maddi çıkar sağlayarak para kazanmayı amaçlamışlardır.

Din adamları insanlara cennetten toprak satmayı vaad etmişlerdir ve bu koşulla insanlardan para almışlardır ayrıca günahlarının bağışlanması ve cennete gitmeleri için de halktan para toplamışlardır. Bu düzen belirli bir miktar haline gelip devam etmiştir. Ancak zamanla insanların kiliseye olan güveni sarsılmaya başlamıştır.

Kiliseye güveni azalan Hristiyanlar dinlerini ve kutsal kitaplarını değiştirmeye başlamışlardır böylece kiliselerde başpiskoposlarla daha iyi anlaşmışlardır.

Skolastik düşüncenin Türkçe anlamı okul kelimesidir. Sınırlandırılmamış bilgi anlamına gelir ancak skolastik düşüncede olaylara ak ya da kara olarak bakılır. Bu düşünce sisteminde bencillik,, egoistlik oldukça fazladır. Bu düşünceye göre her şey yasaktır ve cahilliği getirmektedir.

Rönesans ve Reform hareketlerinin başlaması ile skolastik düşünce ortadan kaldırılmıştır.