Aktivite sırasında vücuttaki enerji depolarından yararlanılır. Başlangıçta enerji, depolanan atp ve kreatinin fosfattan sağlanır. Bu depolar tükenince anaerobik giikoliz yoluyla atp yeniden yapılır. Son kaynak ise yağ, glikogen ve proteinlerin oksidatif fosforilizasyonudur. Alman oksijen sınırlayıcı faktördür. Yağlar, glikogen ve proteine oranla iki misli kcal/g sağladıkları için yağ dokusu vücudun en önemli enerji deposudur.
Bazal enerji harcanması (bee) yaş, cins, vücut tartısı ve boy uzunluğu değerlerine göre hazırlanmış nornıogramlardan saptanabilir. Daha basit olarak ortalama boy ve ağırlığa sahip erişkinler için bazal enerji harcaması (bee), 1 kcal/kg (erkekte) x 24 saat ve 0.95 kcal/kg (dişide) x 24 saat formülleri ile hesaplanır. Örneğin 70 kg ağırlığında genç bir erkek için bee, 70 kg x 1 kcal/kg x 24 saat = 1680 kcal (7030 kjül) olarak bulunur. 55 kg lık genç bir kadın için bee, 55 x 0.95 x 24 saat = 1254 kcal (5246 kj) dir.
Bazal metabolizma
Bazal metabolizma hızı (bmr), açlık ve dinlenme durumunda vücutta solunum, hücresel metabolizma, dolaşım, hormonal aktivite, vücut ısısının sağlanması gibi süreçlerin sürdürülebilmesi için gereken minimum enerji miktarıdır. Genellikle indirekt kalorimetreyle ölçülür. Hastanın işbirliği ile tam bir fiziksel ve zihinsel dinlenme gerektiği için 8 yaşından küçüklerde uygulanması güçtür ve sağlıklı sonuç alınamaz.
Tablo 7.3.1 de vücut tartısına göre hesaplanmış bazal metabolizma hızı standart değerleri verilmiştir.
Tablo 7.3.1: vücut tartısına göre hesaplanmış bazal metabolizma hızı standart değerleri
2. Normal aktivite ve büyüme için gereken enerjiyi saptamak için bazal kaloriler 1.5 2.0 ile çarpılır.
Çeşitli faktörler bazal metabolizma hızını etkiler.
Vücut yüzeyi; vücut yüzeyi büyüdükçe, kaybolan ısı ve vücudun üretmesi gereken ısı miktarları artar. Bu nedenle bmr saptanmasında kişinin yüzey alanı göz önüne alınır. Uzun boylu zayıf bir kişide vücut yüzeyi, kısa ancak aynı ağırlıktaki tıknaz bir kişiye oranla daha fazla olduğundan bazal metabolizma hızı daha yüksektir.
Cins t 5 6 yaşlarından başlayarak kız çocuklarının vücut yapısında erkeklere oranla daha fazla yağ, buna karşın daha az kas bulunur. Bu cins farkı ergenlikte daha da belirginleşir. Me tabolik olarak yağlar, kastan daha az aktiftir. Bu nedenle kız çocuklarında ve kadınlarda metabolizma hızı erkeklerden daha düşüktür.
Yaş : hızlı büyüme döneminde, özellikle ilk yaşta metaboiik hız en yüksek düzeydedir. Yaşla giderek azalır.
Hormonal faktörler . Endokrin salgılar, özellikle tiroid hormonu, metaboiik hızı etkiler. Ti roid hormonu eksikliğinde bazal metabolizma hızı % 30 50 oranında düşebilir, fazlalığında ise normalin iki katına çıkabilir. Emosyonel uyarılma veya streste olduğu gibi sempatik sinir sisteminin uyarılması, epinefrin (adrenalin) salgısını arttırarak hücresel aktiviteyi ve bazal metabolizmayı hızlandırır. Büyüme hormonu, kor tizol ve insülin gibi hormonlar da metaboiik hızı etkiler.
Beslenme durumu . Uzun süreli yetersiz beslenme durumunda veya açlıkta vücutta adaptasyon olur ve metabolizma normalin % 50» kadar altına düşebilir. Bu arada aktif doku kütlesi de azalabilir.
Uyku : uykuda, uyanıklığa göre bazal metabolizma hızı yaklaşık % 10 oranında azalır. Bu durumun nedeni kasların gevşemesi ve sempatik sinir sisteminin aktivitesinin azalmasıdır.
Ateş . 37°c üzerinde her 1°c için bazal metabolizma hızında % 12 dolaylarında artış görülür.
Kas tonusu ; kasların kasılması metaboiik hızı arttırır. Duygusal gerilim, tonusu arttırarak metaboiik hızın artmasına neden olur.