Kiracılar apartman aidatını ödemek zorunda mı?

Çevre Temizlik vergisi olmak üzere birçok gideri ödemek zorunda olan kiracıların, apartman aidatını ödemek gibi bir sorumluluğu var mı? Kat Mülkiyeti Kanunu’nu bu konuda ne diyor? Eğer kiracı apartman aidatını ödemezse ne gibi sorunlarla karşılaşabilir? İşte kiracıların merakla beklediği o soruların cevabı…

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre her kat maliki apartman aidatını ödemek zorunda. Ancak kanuna göre aidat ödemek ev sahibinin sorumluluğundadır. Bu kanuna göre ev sahibi kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi, yönetici aylığı gibi giderlere ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderlerine katılmakla yükümlüdür. Ancak genelde yapılan kira sözleşmesinde apartman aidatı, kiraya ek olarak belirtilir ve kiracı tarafından ödenmesi talep edilir. Böylece kiracı, apartmandaki temizlik, kapıcı ve güvenlik aylığı gibi giderleri kapsayan apartman aidatını ödemek durumunda kalır.

Kiracı apartman aidatını ödemezse ne yapılır?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartman aidatını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Apartman aidatının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Peki, kiracı aidatı ödemediği noktada ne yapılır? Bazı durumlarda kiracı, apartman aidatını ödemeyebilir. Böyle bir durumda öncelikle kiracıdan talep edilir ancak sonuç alınamıyorsa ortak gider borçlarından mal sahibi sorumlu olduğu için, ev sahibine gidilir. Ev sahibi de biriken apartman aidatı borcunu ödemiyorsa, diğer kat malikleri ya da apartman yöneticisi tarafından dava açılır.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiracilar-apartman-aidatini-odemek-zorunda-mi/