2018 emlak vergisi artış oranları!

2018 yılı için emlak vergisi artış oranları açıklandı. Peki emlak vergisi ödemeleri ne zaman başlayacak? Emlak vergisi borcu nasıl sorgulanır? İşte yanıtları…

 

Emlak Vergisi 2018 Artış Oranları
Arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen bir vergi çeşidi olan emlak vergisi, taşınmazın sınırları içinde bulunduğu bölgenin büyükşehir olup olmamasına göre farklılık gösteriyor. Buna göre 2018 yılı emlak vergisi artış oranları açıklandı.

Büyükşehir olan iller için: Mesken binde 2, iş yeri binde 4, arsa binde 6 ve arazi binde 2.

Büyükşehir olmayan iller için: Mesken binde 1, iş yeri binde 2, arsa binde 3 ve arazi binde 1.

 

 

Emlak vergisi sorgulaması nasıl yapılır?

Emlak vergisi borcu bulunup bulunmadığını öğrenmek ve emlak vergisi sorgulaması yapmak isteyenler ilgili belediyeler veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden emlak vergisi durumu hakkında bilgi edinebiliyor.

Emlak vergileri her yıl iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2017 yılında emlak vergisinin birinci taksiti mart ayında, 2. taksiti ödemeleri ise Eylül ayında yapılmıştı.

 

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılıyor?

Emlak vergisi taksitleri taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye doğrudan yapılacağı gibi, ilgili belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme mümkün oluyor.

 

Emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?

Emlak vergisi hesaplaması ile ilgili olarak ise Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49’uncu maddesinin b fıkrasında şu bilgi yer alıyor:

“Takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, tarh ve tahakkuk işleminin yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilmektedir.”

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2018-emlak-vergisi-artis-oranlari/