Bu durumlar birlikte ele alındığı zaman hastahanelerde görülen üst G.İ.S.kanamalarının büyük bir kısmını teşkil ederler.
Teşhis ve tedaviye yön veren en önemli faktörler kanamanın miktarı ve hızıdır. Bu her ikisi hakkında da en kısa zamanda tahminde bulunmak ve hasta monitörize edilerek problem halledilene kadar devamlı gözden geçirilmelidir. Hematemez ve melena kanama hızının çok az olduğu durumlar dışında mevcuttur. Parlak kırmızı veya koyu Hematemez kaynağın treitz bağının proksimalinde olduğunu düşündürür.
Bu durum mide veya özefagustan menşe alan kanamalarda daha sıktır. Genel olarak hematemez daha hızlı kanayan bir lezyonu gösterir ve kan kusan hastaların büyük bir kısmı ameliyatı gerektirir. Kahve telvesi şeklinde kan kusma kanın midede gastrik asitin etkisi ile hemoglobinden methemoglolin oluşturacak kadar yeterli sürede kaldığını gösterir.
Melenası olan bir çok hastalarda üst G.İ.S kanaması vardır. Melena; kanın ağızdan çekuma kadar her hangi bir yerde bağırsağa girmesiyle oluşabilir.
kırmızı kanın siyaha dönüşmesi kanın kaynak yerinden ziyade kanın bağırsakta kalış süresine bağlıdır. Melena içeriğindeki bu siyah rengi belki de hemen bağırsaktaki bakteriel enzimler ve bağırsak enzimlerinin etkisi ile hematine okside olmasındandır.
Melena, midede 50-100 mi gibi çok az bir miktar kan ilede oluşabilir. Deneysel olarak üst G.İ.S’e verilen 1 litre kan 3-5 gün melenanın devam etmesine sebep olur; buda bir kanama atağından sonra gaitanın karakte-rindeki değişim hızının zamana göre yavaş olduğunu gösterir.