Tütün Kullanımı

Tütün kullanımının zararsız bir seviyesi yoktur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda, sigara, pipo veya puro içimi, kardiyovasküler bozukluklara (kalp krizi ve inme), amfizeme ( doku ve organlar arasında hava kalması), kronik bronşite ve akciğer, gırtlak, ağız, yemek borusu, mesane, pankreas ve rahim ağzı kanserine yol açar. Kanserden ölüm bağlamında, er­kekler en fazla akciğer kanserin­den hayatlarını kaybetmektedirler ve kadınlar arasında da, akciğer kanseri, şu anda meme kanseri de dahil olmak üzere diğer tüm kan­ser türlerinden daha fazla ölüme sebebiyet vermektedir.

renki iskelet

Sigara içmeden tütün kullan­mak da (tütün çiğnemek veya en­fiye çekmek) zararlıdır ve bağımlı­lık yaratabilir. Tütünü içmek gibi, burna çekmenin ya da çiğnemenin de, ağız kanseri, diş eti çekilmesi, diş kaybı ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık bozucu etkileri vardır.
Sigara, pipo veya puro içmek, etrafınızdaki kişilerin ve hamileyseniz bebeğinizin sağlığını da teh­likeye sokar.

Sigara içmedikleri halde sigara dumanına maruz kalan kişilerin de (pasif içiciler), akciğer kanseri, koroner artrit hastalığı ve inme gibi, sigara içicilerinin karşı karşıya oldukları hastalıklara yakalanma riskleri yüksektir.

Sigara içen ebeveynlerin çocuklarında, içmeyenlerinkine oran­la, bronşit ve astım gibi solunum bozuklukları daha sık görülür.

İçicilerin eşlerinin kalp hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Her tür tütün, her ne şekilde ve her ne miktarda kullanılırsa kullanılsın, sağlığınıza zarar verir, içiciyseniz, siz ve etrafınızdakiler şanslı çıkıp sağlık üzerindeki kötü etkilere yakalanmayabilir misiniz? Bu pekala mümkündür. Ama bu ihtimale hiç güvenmeyin. Tütün kullanıyorsanız, kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı ile kumar oynuyorsunuz demektir.

Olasılık hesapları tamamen aleyhinize. Her iki içiciden biri, doğrudan sigara kullanımından kaynaklanan bir hastalıktan ölüyor.

Sigara İçtiğinizde Ne Olur?

Tütün dumanı, büyük kısmı kan­serojen (kanser yapıcı) olarak bili­nen 4,000’den fazla kimyasal içerir.
Bunlardan üçü -zifir, nikotin ve korbon monoksit- özellikle teh­likelidir. Zifir, akciğerlerde yapış­kan bir madde halini alan ve pek çok kanser yapıcı madde içeren bir hidrokarbon karışımıdır.

Nikotin, akciğerlere emildiğinde kardiyovasküler sistemi ve sinir sistemini etkileyen, bağımlılık ya­pan bir kimyasaldır. Sigara içen bir kişi, kan dolaşımında belli bir mik­tar nikotin seviyesini sabit tutmak için sigara içer.

Karbon monoksit, alyuvarların vücut içerisinde taşıyabileceği ok­sijen miktarını azaltarak, vücuttan oksijen çalar.