Tüple beslenme formülleri

Yemek formülleri düşük rezidülü, oldukça değişken laktoz içerikli ve günlük gerekli vitaminleri ve mineralleri karşılar veya aşar. osmolaritesi 300-450 mosm’dür. Bazı preparatlara hastaların rahatça kabul ettiği lezzet maddesi ilave edilir. Öğün formüllerine örnek; Ensure, Isocal, Osmolite, Precision ve Sustacal’dir. Genel düşüncenin aksine hiperosmolar diyetler isotonik diyetler gibi iyi tolere edilir ve hipertonik formüller genellikle gerekli besinleri daha iyi karşılar. Bugün hastanede hazırlanan formüllerin veya tüp beslenmesi için evde karıştırılarak hazırlanan formüllerin kullanımı fazla değildir. Besinlerdeki yetersiz gıdalar oral veya damar içi beslenme programına ilave edilir. Sıklıkla ilave gıda, yağ, protein, veya karbonhidrat gibi tek bir besin maddesinin konsantre edilmiş şeklidir. Buna Pro-Mix, Lipomul, MCT ve Polycose örnek verilebilir.Bazı formüller protein metabolizmasında bozuklukların olduğu çeşitli hastalıklar için özel hazırlanmıştır. Örneğin; esansiyel aminoasitleri içeren, nitrojen ve dolaylı yoldan böbrek yetmezliğinde üre oluşumunu önleyen Amin-Aid, yüksek oranda aminoasit zinciri içeren, karaciğer fonksiyon bozukluklarında ve hepatic ensephalopatide uygun olan Hepatic-Aid söylenebilir.

Genelde tüple beslenme damar içi beslenmeye tercih edilir. Tüple beslenme damar içi beslenmeye göre daha az septik komplikasyona neden olur. Metabolik komplikasyonlar ve hastanın izlenmesi programı her iki yöntemde de aynıdır.

Tüple besleme gastrointestinal kanala giriş gerektirir. Gereğinde intraoperatif olarak junostomi veya gastrostomi yapılır. Eğer jejunum karın duvarına tespit edilirse küçük bir tüp (12 F veya daha küçük) Witzel tüneli vasıtası ile yerleştirilir, bunda komplikasyon azdır. Tüple besleme intragastric veya intrajejunal olarak, burun veya ağız yolu ile geçirilen silastik tüp ile yapılabilir.