Tümör Tipleri

B.Mucoepidermoid Karsinoma: Bu tümörlerin düşük ve yüksek malignite derecelerine ayrılmaları duktus epitelinin salgıladığı mukus miktarına ve yassı epitel çokluğuna bağlıdır. Bu sonuncu hücreler yüksek malignite derecelilerde çok aşikar biçimde vardırlar.

C.Yassı Hücreli veya Epidermoid Karsinomalar: Bu tümörler yassı hücre metaplazisi gösteren duktus epitelinden çıkarlar. Bazen tanı güçlüğü, primer parotis yassı hücreli karsinomasıyla, parotis içi lenf nodüllerindeki bir metastaz arasında karar vermekte çıkar.

D.Papiller Kistadenoma Lenfomatozum (Warthin Tümörü): Bu sıklıkta ikinci gelen benign tümör yalnız parotisde görülür. Bu Lenfoid doku içerisinde prolifere olan bez hücrelerinden oluşmuştur ve kistlere içerisinde sütlü görünümde sıvı ve çok sayıdaki papiller çıkıntılarla karakterizedir. Tümör erkeklerde kadınlara göre dokuz kat daha sık görülür ve %10 vakada da bilateraldir. Zencilerde ise pek görülmez. Ameliyat öncesi tc99m scan ile teşhis edilebilir, çünkü bu izotopu tutan tek parotis lezyonudur. Klinik muayenede kitle bezin alt kutbunda hissedilir. Palpasyonda miks tümörden daha yumuşaktır ve parotisden ayrılmış izlenimi alınır. Bu son bulguyla parotis tümörü tanısı da konulamaz.