TRAVMAYA BAĞLI KARDİOVASKÜLER BOZUKLUKLAR (Patofizyoloji)

Hipotansiyon ve taşikardi, hipovolemi ekarte edilmeden serebral disfonksiyonla birlikte olan şiddetli kafa travmasına bağlanmamalıdır. Gizli kanamaya bağlı hipotansiyon, kafa travmasına bağlı hipotansiyondan daha sık görülür.

Tedavi

A.tntravenöz Sıvılar: Fazla miktarda intravenöz sıvı verilmesi, zedelenmiş dokuya olan sıvı kaybından dolayı gerekebilir. Kırıklar tespit edilmeli ve iskemik nekrotik dokular temizlenerek, zedelenmiş dokudan çıkacak mikroemboli ürünleri azaltılmalıdır.

Kanın dışında albümin ihtiva eden solüsyonlar kullanılmamalıdır. Bunlar plazma, onkotik basıncını artırmazlar ve vasküler boşlukta resüsitatif sıvıyı tutarlar. Yerine protein interstisiel boşluğa ekstravaze olur. Mamafi Avrupada hastaları kurtarmak için dekstran kullanılır. Bu solüsyon Cross-matching işleminde zorluk çıkarır ve pıhtılaşmayı baskılar. Nişastalı solüsyonlar, fluorokarbonlar ve Stroma-serbes hemoglobin solüsyonlarının fazla değeri yoktur. Ayrıca resüssitasyondaki rolleri tanımlanmamıştır.

B.Trendelenburg Pozisyonu: Yaralanmış hastalarda, alt ekstremitelerin kalp seviyesinden daha yukarı seviyeye kaldırılması geçici olarak sağ atriuma ve ventriküle kan dönüşümünü arttırır. Fakat hem bunun etkisi azdır hem de sol ventrikül yükseltilmiş bulunan ekstremitelere kanı pompalamak için daha azla enerji harcar.

C.Pnömotik Antişok Giysi (MAST): Pnömotik antişok giysi, alt ekstremiteleri ve tüm karnı kaplayacak şekilde şişer ve bu giysi bazı hastanelerde, yaralanmış hastaların tedavisinde popüler hale gelmiştir. Kırıkların tespitinde ve vücuttaki kanamaların tamponadında etkilidir. Fakat travmaya bağlı kardiovasküler bozuklukların tedavisinde, muhtemelen fazla etkili değildir. Giysi aşağı ekstremitelerdeki karındaki venleri baskılar ve kanı santralize eder. Bununla birlikte vena kava inferior ve muhtemelen renal ve hepatik venleri de baskılayarak kanın kalbe dönüşünü engeller. Vücudun alt kısmındaki arterioller ve kapillerler de baskılanır. Sol ventrikülün boşalmasını zorlaştırır. Mamafi bu giysi, kanı subdiyafragmatik organlardan subradiyafragmatik organlara taşır. Bu adrenerjik boşalma ile sağlanır ve geç dönem organ yetmezliğini önlemek için az miktarda rezidüiel kan splanknik organlara aktarılır. Giysinin kullanılması, safen venin venöz yol olarak kullanılmasını engeller. Diyafragma göğsün içine itilir ve bu itilme ventilasyon ile engellenmeye çalışılır. Böylece bu aracın yararlılığı tartışmalıdır ve daha çok deneysel amaçlıdır.