Transfüzyon Materyalinin Seçimi

Taze alınmış kan (yani aynı gün temin edilmiş) nadiren gereklidir, zira çoğu klinik durumlar kan bileşikleriyle veya rölatif olarak taze depo kanla(4 – 7 günden daha az) en iyi şekilde tedavi edilebilirler. Taze kan, sadece fonksiyone donör plateletleri gerekirse icap eder. Sadece hacim eksiliğini veya anemiyi düzeltmek için kullanılacaksa kanın eskiliği (son kullanma tarihi içinde olmak şartıyla) nispeten önemsizdir.

Plazma yerini tutan maddeler;

(1) Hipovolemik şokun acil tedavisinde ve

(2) gerekli sıvı, elektrolit ve besin meddelerini sağlamak amacıyla kullanılabilmektedir.

Taze – donmuş plazma (TDP) alındıktan hemen sonra dondurulmuş süratli plazmadır. Sadece tek bir vericiden sağlanır ve bu yüzden daha önceden kullanılan biriktirilmiş plazma konsantrelerine göre hastalık taşıma yönünden daha az risk taşımaktadır. Taze – donmuş plazma tüm faktör eksikliklerini düzeltmede nonspesifik olarak kullanılabilir. Ancak kanamalı cerrahi hastalarda pıhtılaşma problemini başlatan genellikle trombosit eksikliği veya disfonksiyonudur. Üstelik eğer çok sayıda trombosit transfüzyonu yapılırsa pek çok pıhtılaşma faktörü trombosit paketinde kalır.

Otolog Transfüzyon için Hastane öncesi Bağış Kan bankalarının çoğunun hastalara daha sonraki transfüzyon ihtiyaçlarında kullanabilmek amacıyla kendi kanlarını bağışlamalarına imkan veren programları vardır. Burada esas kullanım örneğin total kalça replasmanı, prostatektomi veya parsiyel hepatektomi gibi elektif işlemler içindir. Bu yolla kan transfüzyonlarıyla ilgili pek çok risk ortadan kaldırılmış olmaktadır. Alınan kan 35 güne kadar saklanabildiği ve yine sağlıklı bir birey bir ünite kanı yaklaşık 10 günde tekrar yapabildiği için genellikle ameliyat öncesi 2 – 3 ünite kan bankada saklanabilir.