(a) çok büyük bir guatr veya düşük iyod uptake’i olan multinodüler guatrda
(b) malign olma olasılığı bulunan bir nüdül bulunması halinde
(c) gebelerin ve çocukların tedavisinde
(d) bir yıl içerisinde gebe kalmak isteyen ileri yaştaki hastaların tedavsinde
(e) psikolojik veya mental yetersizlik veya herhangi bir nedenle uzun süre takip edilemeyecek hastaların tedavisinde.
2.Cerrahiye hazırlık: Preoperatif dönemde antitiroid ilaçlar ve iyodun kombine uygulanmasıyla toksik guatr için tiroidektominin riski çok düşüktür. Propylthiouracil veya bir derivasyonu hasta ötiroid olana kadar verilir ve operasyona kadar devam edilir. Potasyum iodid veya Lugol solüsyonu propylthiouracil ile birlikte operasyon gününe kadar 1CF-15 gün tiroid dokusunun damarlanmasını azaltmak ve böylece teknik olarak kolay çıkartılmasını sağlamak amacıyla 2-5 damla verilir.
Bazen tedavi edilmemiş veya yetersiz tedavi edilmiş hipertiroidi hastasına acil bir operasyon (akut apandisit gibi) gerekebilir. Bu durumda hipertiroidinin hemen kontrol altına alınması zorunlu olur. Bu durumda hasta tiroid krizindeki gibi tedavi edilir çünkü tiroid kirizi cerrahi stress veya travma ile ortaya çıkabilir. Acil cerrahi girişim yapılacak hipertiroidi hastasında veya tiroid krizinde tedavi şöyle olmalıdır. Sentez edilmiş hormonun salgılanmasını engellemek için Lugol solüsyonu verilmesi, tirotoksikozun periferik belirtilerini antagonize etmek için beta-blokür propranolol verilmesi, tiroid hormon sentezini ve pariferik T4-T3 dönüşümünü engellemek için propylthiouracil verilmesi. Propranolol ve Lugol ün kombine kullanılmasının serum hormon seviyesini azalttığı gösterilmiştir. Diğer önemli noktalar da presipite edici faktörlerin tedavi edilmesi (enfeksiyon, ilaç reaksiyonları), oksijen, sedatif, IV sıvı ve kortikosteroid vererek vital fonksiyonların desteklenmesi ve ateşin azaltılmasıdır. Sinirliliğin önde gelen belirti olduğu hastalarda reserpin yararlı olabilir ve cerrahi girişim yapılacak hastalara soğutucu örtüler kullanılmalıdır.
3.Subtotal Tiroidektomi: Hipertiroidinin STT ile tedavi edilmesi hem hipertiroidiyi hem de guatrı ortadan kaldırmaktadır. Kural olarak paratiroidler ve nervus recurrensler korunarak 3 ila 10 g doku bırakılacak şekilde tiroid çıkarılır.
Ölüm oranı bu ameliyatta çok düşüktür. Son yapılan bir çalışmada oran %0.1 in altındadır. STT böylece tirotoksikozu kısa sürede ve güvenli olarak tedavi eder. Rekürren hipertiroidi ve hipotiroidi oranı çıkartılan doku miktarına ve hipertiroidinin doğal hikayesine bağlıdır. Deneyimli bir cerrahın ellerinde ve iyi bir preoperatif hazırlıktan sonra laringeal sinirlerin ve Paratiroidlerin hasar görme oranı %2 den azdır. Yeterli ekartasyon ve damarların, sinirlerin ve paratiroidlerin iyi ortaya çıkarılması çok önemlidir.