Tip IV Hiperlipoproteinemi

Tip IV’lü çocuklarda, erişkinlerde görülen hiperürisemi, koroner kalp hastalığı ve periferik vasküler hastalığa rastlanmaz. Bu çocukların çoğunluğu şiş­mandır. Küçük yaşlarda ksantom, korneal arkus, ksantelasma son derece nadir görülür.

Tip IV diyabet, nefrotik sendrom, glikogen depo has­talıkları gibi birçok hastalıklar sırasında, ilaçlara ve di­yet alışkanlıklarına bağlı olarak genellikle sekonder ola­rak ortaya çıkar. Tip III hipertrigliserideminin primer ya da sekonder olduğunun saptanması, familyal bir bozuk­luğun varlığını doğrulamak yönünden önemlidir.

Tip IV için özellik gösteren laboratuvar bulguları artmış trigliserid ve VLDL düzeyleridir. Plazma total kolesterol düzeyi normaldir veya orta derecede artmıştır. LDL kolesterol normal veya düşük, HDL kolesterol biraz azalmıştır. Açlık plazmasında şilomikronlar bulun­maz. Lipoprotein elektroforezinde prebelalipoprotein bandı koyu boya alır. Yalnız elektroforez ile tip IV tanısı konulamaz. Normal trigliserid düzeyleri olan birçok sağlıklı kişi, artmış prebetalipoprotein bandını taklit eden Lp (a) antijeni taşımaktadır.

Enzimatik ve kolorimetrik yöntemlerle plazma HDL kolesterol ve total trigliserid düzeyleri saptanabilmektedir. VLDL kolesterol düzeyleri ancak ultrasantrifügasyon yöntemi ile belirlenebilir. VLDL kolesterol düzeyi has­tanın Tip III olmaması ve total trigliserid düzeyi 400 mg/dl üzerinde bulunmaması koşulları ile yaklaşık ola­rak plazma trigliserid değerinin 1/5 ini oluşturur. Bu ne­denle trigliserid düzeylerinin saptanması tanıda önem­lidir.

Tip IV primer hipertrigliseridemide de biyokimyasal defekt bilinmemektedir.

Hipertrigliseridemide  diyet tedavisi genellikle trigli­serid düzeylerinin normale dönmesini sağlar. Diyet teda­visi ilkeleri

1) ideal kiloya inmek için kaloriyi azalt­mak,

2) sükrozdan zengin besinleri yasaklamak,

3) satüre yağlar yerine polinonsatüre yağları tercih etmek,

4) kolesterol alımını orta derecede azaltmaktır. Hipolipidemik ilaçlar nadiren gerekir.