Bir çalışmanın verimliliğini etkileyen pek çok faktör vardır. En önemli farktörlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır.
Çalışmanın Boyutu
Bir çalışmanın denek sayısı ne kadar fazla olursa, o çalışmanın fazla sayıda insan üzerinde uygulanabilecek sonuçlar üretme olasılığı da o kadar yüksek olur.
Bunun iki sebebi vardır.
– Birincisi, herkes aynı değildir ve bir çalışmanın denek sayısı ne kadar fazla olursa, o çalışmadan elde edilen bulguların, çoğu insan üzerinde uygulanabilirliği de o kadar yüksek olur.
– İkincisi, bir çalışmanın denek sayısı ne kadar fazla olursa, o çalışmadan elde edilen bulguların rastlantısal olma olasılığı da o kadar düşük olur.
Bununla beraber, binlerce insan üzerinde uygulanan geniş ölçekli çalışmaların da kusurları olabilir ve bazen çok küçük çalışmalar öyle çarpıcı bulgular ortaya koyar ki çoğu bilim insanı bunları kabul eder.
Şans Faktörünü Kontrol Etmek
Şans, tüm çalışmaların sonuçlarını etkileyebilecek bir faktördür. Her gün bir vitamin hapı alan insanların, almayanlardan daha fazla yaşadığını öne süren bir çalışmayı ele alalım. Çalışmayı yürüten doktorlar, her gün vitamin desteği almanın ömrü uzattığı sonucuna varmadan önce, çalışmadan elde edilen bulguların rastlantısal olarak ortaya çıkıp çıkmadığını sorgulamalıdırlar.
Bulgunun (örneğin Ömrün uzamasının) şansa dayalı olma ve fakat (bu durumda) günlük vitamin hapı almayla bir bağlantısı olmama ihtimalini kendilerine sorarlar. Bu sorunun cevabı, istatistiksel testlerde yatar. Doktorlar, bulgunun rastlantısal olma ihtimali %5’den az ise bulgunun muhtemelen geçerli (ya da “istatistiksel açıdan anlamlı”) olduğu konusunda genellikle hemfikirdirler.
Belli durumlarda, istatistiksel açıdan anlamlı olma eşiği, %1 gibi, daha düşük olarak belirlenir. Genelde, bir çalışmada ne kadar fazla denek olursa, tedavi gören ve görmeyen denekler arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı bulunma ihtimali de daha yüksek olur. Çalışmanın boyutunun şans faktörünü kontrol etmeye faydası da budur.
Günlük vitamin hapı kullanmanın ömrü uzatmaya gerçekten faydası olabileceğini, ancak bu çalışmanın bu bulguyu tespit etmek için yeterince geniş ölçekli olmayabileceğini göz önünde bulundurmalılar.
Çalışmanın Süresi
Bazı tıbbi tedaviler çok çabuk sonuç verir. Örneğin, antibiyotikler birkaç gün içerisinde çoğu hastalığı iyileştirebilir. Diğer tıbbi tedavilerin ve sağlığınızı korumanız için halen önerilmekte olan tedavilerin hemen hepsinin faydalarının elde edilmesi uzun yıllar almıştır. Bu nedenle, çalışmaların, bir uygulamanın (tarama testinden geçme, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirme veya günlük vitamin hapı kullanma gibi) faydalı olup olmadığı konusunda sonucuna varmak için, uzun yıllar boyunca yürütülmesi gerekir.
Çalışmanın Türü
Yürütülebilecek pek çok çalışma türü vardır. Şüphesiz, en kolay ve en az maliyetle yürütülen çalışmalar en geçersiz sonuçlar ortaya koyanlardır. Buna karşılık, en zorlu ve en fazla maliyetle yürütülen çalışmalarda sonuçların geçerlilik oranı artar.